INVAZE - Připomeňte si pět nejzajímavějších first-person akcí z roku 2022
i Zdroj: Vlastní koláž
Článek INVAZE - Připomeňte si pět nejzajímavějších first-person akcí z roku 2022

INVAZE - Připomeňte si pět nejzajímavějších first-person akcí z roku 2022

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

10. 1. 2023 12:00

Komunitní část letošní ankety INVAZE 2022 právě začíná. Zatímco vy volíte nejlepší hry uplynulého roku v různých kategoriích, my vám v průběhu měsíce v každé z těchto kategorií připomeneme pět nejzajímavějších tipů. Nemusí jít nutně o ty největší favority nebo nejlepší hry, ale spíše o kousky, které herním průmyslem pořádně rezonovaly.

Reklama

Na úvod se klasicky podíváme na žánr akcí z pohledu první osoby. Ten letos příliš nezaválel, místo velkých značek jsme si zvykli spíš na nová jména nebo pokračování méně profláknutých sérií. To ale neznamená, že postrádal kvalitu. Hry jsou řazeny dle data vydání.


Dying Light 2 

4. února | Techland | PC/Xbox Series, One/PlayStation 4, 5

Hned na úvod roku jsme dostali velmi slušný nemrtvý nášup. Pokračování překvapivě povedeného Dying Light se rodilo dlouho a vývoj provázely různé peripetie, výsledek ale stál za to. Opět jsme dostali výborný a návykový parkour se zábavným designem města, navíc celkem solidně technicky odladěnou.

Dying Light 2 tak nesázel na pečlivě vybudovaný příběh nebo vyumělkované scény, ale nabídl poctivou otevřenou hratelnost se zábavnými souboji. Ne že by se chybám stoprocentně vyhnul, paradoxně oproti prvnímu dílu některé oblíbené prvky ubyly a obecně je na hře znát o něco nižší rozpočet. I tak jde ale o jednu z nejatraktivnějších FPS letošního slabšího roku.

Recenze Dying Light 2 Stay Human, dalšího příjemného překvapení
i Zdroj: Hrej.cz

Recenze Dying Light 2 Stay Human, dalšího příjemného překvapení

22. 2. 2022 12:15
12

Po letech komplikovaného vývoje konečně vyšel Dying Light 2. S trochu větším odstupem od vydání můžu hodnotit jeho aktuální…


Ghostwire: Tokyo 

25. března | Tango Gameworks | PlayStation 5/PC

Jedna z prvních first-person akcí letošního roku se v mnoha ohledech vymykala. Tak úplně se v ní nestřílí, místo toho se hlavní hrdina musí spolehnout na své prsty, kterými je schopen ovládat velmi efektní magii. Dlouho chystaná mysteriózní akce od Tango Gameworks znamenala pro autory odklon od hororového žánru, i když na struny strachu umělo Ghostwire: Tokyo především designem nepřátel a zvukem zabrnkat také.

Příběh se točí kolem záhadné síly, která z ulic jinak velmi rušné japonské metropole úplně vygumuje život. Jen hlavní hrdina, mladík Akito, je díky spojení s duší stárnoucího detektiva osudu ušetřen a navíc objevuje nové síly, které mu dovolují likvidovat všudypřítomná děsivá monstra a osvobozovat duše obyvatel. 

Ghostwire: Tokyo upoutalo akcí, velmi bohatým světem a efektním designem nepřátel, prostředí i schopností postavy. Samotná hratelnost ale postupem času doplácí na stereotypní náplň.

Recenze Ghostwire: Tokyo, duchařského výletu do vylidněného Tokia
i Zdroj: Bethesda / Tango Gameworks

Recenze Ghostwire: Tokyo, duchařského výletu do vylidněného Tokia

21. 3. 2022 14:00
7

Studio Tango Gameworks na čas opouští survival horory a od Evil Within si odskakuje k akčním adventurám, jen s hororovým…


Metal: Hellsinger 

15. září | The Outsiders | PC/PlayStation 4,5/Xbox Series, One

Asi nejoriginálnější střílečkou letošního roku je Metal: Hellsinger. Švédské studio The Outsiders duchovně navázali na rebootovanou sérii Doom, do hratelnosti zběsilé střílečky ale namixovalo principy rytmických her. Výsledkem je unikátní řežba, ve které démonské nepřátele likvidujete do ostrých beatů tvrdé metalové muziky. Výstřely a dorážky ve správném rytmu působí větší poškození a s narůstajícím kombem roste i dynamika.

To by samozřejmě nefungovalo, kdyby hru nepoháněl perfektní soundtrack, pro který tvůrci angažovali řadu zkušených hudebníků zvučných jmen. Kladná hodnocení kritiků podpořily ještě pozitivnější reakce publika. Autoři navíc hráčům poskytli prostředky pro implementaci vlastní hudby, okamžitě tak začaly vznikat variace s jazzovou a různou další hudbou.

Metal: Hellsinger nabízí víc než jen metal. Fanoušci můžou díky modům vraždit třeba do rytmu jazzu
i Zdroj: Steam / The Outsiders

Metal: Hellsinger nabízí víc než jen metal. Fanoušci můžou díky modům vraždit třeba do rytmu jazzu

Originální rytmická střílečka Metal: Hellsinger už několik dní plní radostí srdce fanoušků řízné metalové muziky, autoři ale…

28. 9. 2022 11:00

Call of Duty Modern Warfare II 

28. října | Infinity Ward | PC/PlayStation 4,5/Xbox Series, One

Jako každý rok i tentokrát ve výčtu nechybí nové pokračování série Call of Duty. Tentokrát se o slovo přihlásilo studio Infinity Ward s pokračováním rebootované podsérie Modern Warfare. Druhý díl měl na co navazovat, jednička v roce 2019 znamenala malou revoluci a lehce rozvrzanou sérii vrátil zpátky mezi absolutně nejúspěšnější značky.

V pořadí už devatenácté Call of Duty opět přineslo filmově laděnou kampaň, která tentokrát sázela na spoustu nových prvků. Kdo by to byl čekal, že se v “céódéčkách” objeví třeba crafting užitečných předmětů. Právě inovace a obecně pomalejší hratelnost ale rozdělila hráče na víc táborů. Někdo z nich byl nadšený, jiní by byli raději za návrat ke klasické blockbusterové zábavě, na kterou jsou u Call of Duty zvyklí.

To multiplayer nabízel klasickou řežbu s pár menšími novinkami, třeba rozšířenými možnostmi pohybu, pomalejším postupem a novými taktickými vymoženostmi. Že to stále báječně funguje dokazuje i to, že hra zlomila řadu prodejních rekordů, třeba vůbec nejrychleji vydělala miliardu dolarů. A to nemluvíme o vydání inovované free-to-play odbočky Warzone 2.0, ale to už je tak trochu jiná pohádka…

Recenze příběhové kampaně Call of Duty: Modern Warfare 2 - Infinity Ward to opět dokázali
i Zdroj: Activision

Recenze příběhové kampaně Call of Duty: Modern Warfare 2 - Infinity Ward to opět dokázali

21. 10. 2022 18:00
2

Když Call of Duty po roční pauze přineslo v roce 2019 příběhovou kampaň, asi málokdo čekal, jak akční a intenzivní zážitek…


High on Life 

13. prosince | Squanch Games | Xbox Series, One/PC

Metal: Hellsinger jsme označili za originální hru, svérázná je ale i v podstatě poslední velká hra letošního roku. Jen trochu jiným způsobem. Za High on Life stojí Justin Roiland, tvůrce oblíbeného animáku Rick & Morty, a na hře je to velmi patrně vidět. Hratelnostně je High on Life spíše tuctovou sci-fi střílečkou, naprosto klíčovým tahákem je ale všudypřítomný humor. Ten do hráče titul tlačí doslova každou vteřinou, ať už mluvícími zbraněmi, absurdními světy nebo šílenými vedlejšími postavami.

Jedna z mála letošních exkluzivit pro platformy Microsoftu je tedy také značně rozporuplnou záležitostí. Problémem je především to, že někdy až příliš tlačí na pilu humoru, což může být časem pořádně vyčerpávající. Navíc je fakt, že ne každému Roilandův šílený humor úplně sedne. 

Recenze High on Life, koncentrovaného humoru Ricka a Mortyho, který by měl radši být seriálem
i Zdroj: Squanch Games

Recenze High on Life, koncentrovaného humoru Ricka a Mortyho, který by měl radši být seriálem

23. 12. 2022 09:00

Na Xbox & Bethesda Games Showcase se v létě ukázalo několik zajímavých kousků, a jedním z těch asi nejtrhlejších bylo…


 

V anketě ale samozřejmě můžete hlasovat pro celou řadu dalších adeptů na výhru. Záleží především na vás. Hlasování již začalo, svůj názor tedy můžete vyjádřit třeba právě teď. Zapojením do ankety se navíc zároveň zařadíte do soutěže o hodnotný dárek v podobě SSD disku od generálního sponzora Invaze, společnosti Samsung!

Vypusťte sílu Samsung SSD 980 PRO, modelu navrženého pro náročné hráče a technicky zdatné uživatele. Nabízí vysoce výkonnou šířku pásma a propustnost pro náročné použití ve hrách, grafice, analýze dat a dalších oblastech. Načítání her je rychlé, takže můžete více hrát a méně čekat.
INVAZE 2022 Komunitní část - Hlasujte pro nejlepší hry uplynulého roku!
i Zdroj: Vlastní koláž

INVAZE 2022 Komunitní část - Hlasujte pro nejlepší hry uplynulého roku!

Herní rok 2022 je za námi. V rámci vůbec posledního ohlédnutí za uplynulou sezónou přichází tradiční INVAZE Hrej.cz, v rámci…

10. 1. 2023 12:00
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama