Internet diskutuje o podobě a dopadech úniku GTA 6. Hacker údajně drží i zdrojový kód pátého dílu, mluví se o Bully 2
i Zdroj: Rockstar Games
Novinka Internet diskutuje o podobě a dopadech úniku GTA 6. Hacker údajně drží i zdrojový kód pátého dílu, mluví se o Bully 2

Internet diskutuje o podobě a dopadech úniku GTA 6. Hacker údajně drží i zdrojový kód pátého dílu, mluví se o Bully 2

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

19. 9. 2022 08:25

Včerejší masivní únik záběrů z rozpracované verze chystaného šestého dílu série Grand Theft Auto je jednou z největších podobných událostí v historii herního průmyslu, srovnatelná s únikem zdrojových dat Half-Life 2 z roku 2003. Právě s ním teď událost hráči na sociálních sítích dávají do souvislosti. Navíc se diskutuje o podobě záběrů.

Reklama

  • Únik snímků a videí z GTA 6 pobláznil internet
  • Diskutuje se o podobě hry, dopadech úniku, hacker údajně čelí útokům
  • Sociálními sítěmi se šíří podvrhy a mystifikace

Luke Plunkett z blogu Kotaku využil situace a poukázal na to, že velmi podobně vypadá v nějaké fázi vývoje prakticky každá hra, nehledě na produkční hodnoty. Na veřejnosti ale vývojáři zpravidla ukazují mnohem pokročilejší a čistější produkt. Hráči tak nyní dostali unikátní možnost prohlédnout si, jak vzniká AAA titul a co všechno musí fungovat na pozadí, aby ve hře vypadal přirozeně třeba jen rozhovor mezi dvěma postavami.

Připravované GTA 6 postihl obrovský leak, podívejte se na hromadu videí z hraní testovací verze
i Zdroj: Rockstar Games

Připravované GTA 6 postihl obrovský leak, podívejte se na hromadu videí z hraní testovací verze

Na svatý grál v podobě Grand Theft Auto 6 čekáme už nějaký ten pátek, konkrétněji na den přesně devět let. To, že Rockstar…

18. 9. 2022 10:59
10

Plunkett zároveň poukazuje na to, že nejsou videa nijak vypovídající o tom, jak bude vypadat finální produkt. Situaci přirovnává k pirátským snímkům z natáčení hollywoodských filmů, kde je rozmazaně zachycen jeden z herců v motion capture obleku. Diváci tak dostávají jistou představu, jak má scéna vypadat, ale zážitek z plátna v kině bude úplně diametrálně odlišný. Sociálními sítěmi se ale šíří podstatně negativnější postoje.

Kromě uživatelů, kteří leaku stále nevěří se totiž vyskytuje řada kritiků poukazujících na možný velmi negativní dopad na vývoj. Často je srovnáván s únikem dat z vývoje Half-Life 2, za kterým stál v roce 2003 hacker Axel Gembe, který se naboural do interní sítě Valve. Build hry později zveřejnil a mimo jiné ukázal, že hra prakticky nemá šanci stihnout plánované vydání před Vánocemi téhož roku. Half-Life 2 tak bylo odloženo o 12 měsíců a do velké míry přepracováno. Sám Gembe byl zatčen a odsouzen k čtyřletému podmínečnému trestu.

Objevují se názory, že by únik mohl mít podobný dopad i na nové GTA, a to ačkoliv jde o záběry z údajně až tři roky starého buildu. Problémem ale může být, že se leaker, stojící za únikem, dle svých slov dostal i ke zdrojovému kódu. Jako bonus také získal zdrojový kód GTA V. Reportér agentury Bloomberg Jason Schreier poznamenal, že by únik mohl mít negativní dopad na práci zaměstnanců Rockstar Games se zpožděním dalšího vývoje a omezení práce z domova.

Na sociálních sítích mezitím vypukl chaos. Vydavatelství Take-Two vytrvale blokuje unikající obsah a odstraňuje některé závadné twitterové účty. Smazáno bylo i původní vlákno na diskuzním fóru GTA Forums. Internet také zaplavují podvrhy včetně údajných aktuálnějších screenshotů nebo seznamů licencované hudby. Na samotného hackera také útočí jiní hackeři a údajně získali přístup k jeho mailovému účtu. Kanály na komunikační platformě Telegram, kde se vyskytuje a skrze který šířil uniklý obsah, jsou dle dostupných informací terčem šíření malware.

Objevují se také kusé informace dle kterých se mají v uniklých datech nacházet také informace o vývoji pokračování středoškolské akce Bully.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama