Intel potvrzuje nové procesory
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Intel potvrzuje nové procesory

Intel potvrzuje nové procesory

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

5. 7. 2018 08:50 4
Reklama

Na poli procesorů to dlouhá léta vypadalo, že Intel nemá konkurenci. AMD se nepodařilo Intel dohnat až do minulého roku, kdy se Ryzeny konečně dotáhly na jeho CPU. Intelu dlouhá léta stačil jen „pokrok“ v rámci několikaprocentních mezí, momentální generace Coffee Lake však po dlouhé době přinesla první výraznější zlepšení vícejádrového výkonu. V druhé části tohoto roku nás navíc čeká vylepšená řada Coffee Lake S, která bude ještě více zatápět momentálním Ryzenům druhé generace.

U řad Core i3 a Core i5 se bude jednat opět jen o menší refresh, většina procesorů dostane k dobru 100-200 MHz k základnímu a Turbo taktu. Na konkrétní hodnoty se můžete podívat v přiložené tabulce, potěšitelný pak bude hlavně fakt, že si nové procesory vystačí se stávajícími základními deskami.

Zajímavější změny by mohly postihnout procesory Core i7, které se mezi oficiálně potvrzenými procesory řady 9xxx vůbec nenachází. V zákulisí se totiž spekuluje, že nové „ísedmičky“ by měly navýšit počet jader, a to ze šesti na osm, což by také znamenalo nárůst virtuálních jader z dvanácti na šestnáct. Tím by Intel dorovnal řadu AMD Ryzen 7 2700, kterou by pak překonával nejen tradičně v oblasti výkonu jednoho jádra, ale i ve výkonu všech jader.

Intel potvrzuje nové procesory
i Zdroj: Hrej.cz

Otázkou však je, nakolik je tato situace na momentálním 14 nm procesu reálná. Procesory i7 jsou totiž již v současné generaci Coffee Lake nepříliš energeticky úsporné, společně s navýšením jader by je tedy na rozdíl od ostatních řad mohly čekat větší změny.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama