I na Blízkém východě hry rostou, herní příjmy se zde blíží k dvěma miliardám dolarů
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka I na Blízkém východě hry rostou, herní příjmy se zde blíží k dvěma miliardám dolarů

I na Blízkém východě hry rostou, herní příjmy se zde blíží k dvěma miliardám dolarů

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

10. 1. 2022 12:46

Analytická společnost Niko Partner přinesla svůj historicky první pohled na byznysovou situaci v oblasti Blízkého východu, konkrétně v Saúdské Arábii, Spojených arabských emirátech a Egyptě. V těchto zemích zažívá herní průmysl velký boom, dle odhadů by zde v roce 2025 mohlo existovat přes 85 milionů aktivních hráčů generujících příjem přes 3,1 miliardy dolarů.

Reklama

  • Analatici z Niko Partner upozorňují na zvyšující se význam herního trhu na Blízkém východě
  • V Egyptě, Saúdské Arábii a Spojených arabských emirátech přibývá hráčů a zvyšují se herní výnosy
  • Do roku 2025 by mohlo jít o velmi významný trh

Oblast těchto tří zemí označuje společnost jako MENA-3. Zabývá se ale také dalšími zeměmi, hráčskou komunitu začíná zkoumat i v oblasti Perského zálivu, severní Afriky a Jordánska.

V MENA-3 příjmy herního průmyslu v roce 2021 dosáhly 1,76 miliardy dolarů (necelých 38 miliard českých korun) a hrám se zde věnuje přibližně 65,32 milionu hráčů. Při zachování trendu ale Niko Partner odhaduje, že se čísla do roku 2025 zvýší na 3,14 miliardy dolarů (zhruba 67,5 miliardy korun) při 85,76 milionu aktivních hráčů. To je pro herní průmysl velmi atraktivní trh.

LÍDŘI A TRHY

 

Pro kontext. V roce 2020 dle výnosů jasně vedla Čína, zdejší trh vygeneroval zhruba 45,6 miliardy dolarů. Druhé Spojené státy 39 miliard dolarů, Japonsko 20,8 miliardy dolarů a třeba desátá Brazílie 2,3 miliardy dolarů. Ve všech případech jde o výrazně lidnatější nebo výrazně bohatší (nebo kombinace obojího) trhy, než MENA-3.

Více než polovinu celkového množství hráčů tvoří Egypťané, Saúdská Arábie ale přináší nejvíce peněz, jen zde příjem poprvé v historii překonal miliardu dolarů. Je tak také nejperspektivnějším trhem jako takovým. Důvodem je samozřejmě především to, že Spojené arabské emiráty patří k menším státům, z hlediska množství obyvatel jsou na tom velmi podobně jako Česká republika. Saúdská Arábie je více než třikrát lidnatější (34,8 milionu obyvatel) a Egypt má přes 100 milionů obyvatel. Výraznou část hráčů tvoří lidé mladší 25 let, kteří vyrůstají ve světě plném elektroniky.

Dle analytiků je ale důležitá i vládní podpora herního sektoru. Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty investicemi podporují lokalizace her, vývoj v místních studiích a zakládání lokálních poboček velkých studií.

Region byl dosud spíše přehlížen především kvůli nepříliš přístupným trhům a velké roztříštěnosti jazyků a kultur. Analytik Daniel Ahmad ale velké vývojářské domy upozorňuje na to, že je Blízký východ stále důležitějším a zajímavějším trhem, kde se kumuluje velké množství kupní síly mezi movitějšími vrstvami obyvatelstva. Zajímavostí je, že zde dle Ahmada stále hraje prim konzolové hraní, noví hráči ale často přicházejí na chuť free-to-play hraní na mobilních telefonech a počítačích.

S poznatky souhlasí i data a odhady firmy agentury Mordor Intelligence. Ta oblast Blízkého východu a Afriky považuje za nejdramatičtěji se rozvíjející herní trh příštích pěti let.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama