hudebni-hry-kolekce-podzim-zima-2009
DJ Hero Článek Hudební hry – kolekce podzim/zima 2009

Hudební hry – kolekce podzim/zima 2009

Blixa

Blixa

31. 8. 2009 22:35 1
Reklama

Pokud jste chtěli na letošní výstavě GamesCom vidět ty nejzoufalejší a nejznuděnější výrazy, stačilo si na chvilku stoupnout ke stánku, kde byla předváděna libovolná hudební hra. Hardcore hráče už zkrátka všechny ty všemožné edice svým množstvím a náplní přestávají bavit a jejich tvůrci mají evidentně problém vymyslet v tomto žánru něco, co by alespoň zavánělo čerstvým nápadem. Ne že by se nesnažili, ale zábavnost celého konceptu hudebních her spočívá hlavně v geniální jednoduchosti a pochopitelnosti a přidáváním nových a nových zbytečností se tato přednost logicky vyčerpává. A pak je tu samozřejmě tlak vydavatelů, pro které jsou hry s tak relativně snadným a rychlým vývojem a zároveň vysokou cenou lákadlem, kterému se nedá odolat. Hudební hry se tak ždímou do poslední kapky a ještě do letošních Vánoc tak na trh přijde hned pět dalších kousků. A to nepočítáme různé speciální edice (mezi nimi třeba Guitar Hero: Van Halen) a na rok 2010 odložený Scratch: The Ultimate DJ. Některé z těchto chystaných her jsme na GamesComu viděli i my, pojďme se na ně tedy podívat blíže v trochu netradičním přehledu.

The Beatles: Rock Band

Hudební hry – kolekce podzim/zima 2009
i Zdroj: Hrej.cz
Záměr vývojářů (Harmonix): Firma, která stála u rozmachu hudebních her je dodnes považována za nejkreativnější ve svém oboru. Ani The Beatles: Rock Band tak není klasickým spin-offem s minimem novinek jako například Guitar Hero: Metallica nebo Aerosmith. Ostatně, která jiná kapela by si také měla zasloužit zvýšenou péči vývojářů než liverpoolské legendy? Harmonix byli během vývoje v kontaktu přímo s některými členy kapely a spolupracovali i se zvukaři ze slavného studia Abbey Road. Ti museli speciální pozornost věnovat především starším nahrávkám Beatles, u kterých byl problém se separováním všech čtyř stop, protože byly nahrávány ještě starší technologií.

Záměr distributora (EA): Rock Band 2 se neprodával špatně, ale Guitar Hero: World Tour od konkurečního Activisionu jej přesto porazilo na lopatky. Kam jít tedy dál? Zajistit si licenci nejslavnější kapely všech dob vypadá jako zaručená cesta k velkým ziskům, zvláště když Activision tentokrát rozdrobil konkurenci hned do tří kousků. Rock Band navíc vychází z aktuální nabídky jako první (již v první polovině září), což může také hrát svou roli. Mimochodem, pro českého hráče je zajímavé, že The Beatles: Rock Band je první hrou v sérii, která se bude oficiálně prodávat i v České republice. Už tedy nebudeme muset nakupovat pokoutně dovezené kousky ze zahraničí. Finální cena v ČR ale zatím nebyla oznámena, oficiální stránky EA koneckonců mlčí i k samotnému vydání.

Hudební hry – kolekce podzim/zima 2009
i Zdroj: Hrej.cz
Nové nápady: The Beatles: Rock Band nepřináší tak málo nových nápadů, jak by se mohlo na první pohled zdát. Pomineme-li fakt, že hra poměrně unikátním způsobem rekapituluje kariéru The Beatles a sleduje jednotlivé fáze ve vývoji kapely, je třeba zmínit především důraz na zpěv. Nový Rock Band bude podporovat až trojhlasný zpěv, který si budete moci natrénovat ve speciálním módu Vocal Trainer. Poměrně zajímavě vypadá i mód Beatles Beats, v němž si pomocí nejrůznějších miniher natrénujete bubnování ve stylu Ringo Starra. The Beatles: Rock Band jinak příliš nekomplikují základní koncept hudebních her, spíše naopak. Na obtížnosti Easy nebude možné zkazit píseň, čímž si Harmonix chtějí získat fanoušky The Beatles, kteří dosud neměli s rytmickými hrami tu čest.

Zajímavé písně: Hymnou letošní E3 se stala Ringova písnička Octopus's Garden, The Beatles: Rock Band ale nabídne samozřejmě mnohem více hitovek slavných Brouků. Mezi ty nejznámější patří Back in the USSR, Helter Skelter, Lucy in the Sky With Diamonds, Yellow Submarine, A Hard Day's Night nebo Day Tripper. Dohromady jich bude více jak 40. EA navíc hodlají vydávat další písně formou stažitelného obsahu, přičemž tímto způsobem by postupně měla vyjít všechna kompletní alba The Beatles. Narozdíl od GH: Metallica nebo GH: Aerosmith ale nebude hra podle všeho obsahovat písně jiných interpretů. Ale komu by to v případě The Beatles vadilo, že ano?

Hudební hry – kolekce podzim/zima 2009
i Zdroj: Hrej.cz
Hudební hry – kolekce podzim/zima 2009
i Zdroj: Hrej.cz
Hudební hry – kolekce podzim/zima 2009
i Zdroj: Hrej.cz

DJ Hero

Hudební hry – kolekce podzim/zima 2009
i Zdroj: Hrej.cz
Záměr vývojářů (FreeStyleGames): Mladá anglická vývojářská firma, kterou loni Activision bez velkého humbuku koupil, má velké ambice a poté, co se společně s Neversoftem a Budcat Creations podílela na předchozích dílech Guitar Hero, dostala možnost pracovat na zcela novém titulu. Plastikové kytarky a bubínky v něm jsou nahrazeny dýdžejským pultíkem a vzhledem k tomu, že se autoři odhodlali i k poměrně výrazné změně hratelnosti, lze DJ Hero považovat za nejoriginálnější hudební hru, která se na nás do konce roku chystá. Zaujmou FreeStyleGames pozici Harmonixu na trůnu nejúspěšnějšího týmu vytvářejícího hudební hry? Podle ohlasů z GamesComu to rozhodně není vyloučeno.

Záměr distributora (Activision): Proti The Beatles: Rock Band nasadil Activision Guitar Hero 5, DJ Hero lze tedy považovat spíše za experiment než za jasnou sázku na komerční jistotu. Na druhou stranu, cena hry včetně pultíku je stanovena na nějakých sto liber, což je jen o něco málo méně, než stojí kompletní balení Guitar Hero včetně kytary a bubínků. Na GamesComu jsme měli možnost prohlédnout si tuto novou periférii pěkně zblízka a nutno uznat, že jde o celkem pěkný kousek hardwaru, který působí pevně a poctivě.

Hudební hry – kolekce podzim/zima 2009
i Zdroj: Hrej.cz
Nové nápady: Nový ovladač umožňuje i poměrně velkou změnu v hratelnosti, a přestože interface zůstává velmi podobný tomu, co známe z GH her, nabízené možnosti se poměrně liší. Pultík se ovládá dvouručně, jednu ruku máte přitom na „desce“, kde najdete tři barevná tlačítka, se kterými navíc můžete pohybovat dopředu a dozadu. Druhá ruka se pak stará o crossfader, což je v praxi DJ Hero plastikový posuvník, se kterým můžete hýbat libovolně do stran. Samotná hra je tak obohacena právě těmito směrovými pohyby, takže zatímco klasická barevná tlačítka, která musíte mačkat pro zahrání samplu, jsou pouze tři, jejich pohyb dopředu a dozadu a zároveň pohyb crossfaderem do stran má zajistit ten pravý „DJ“ zážitek. Na GamesComu jsme DJ Hero hráli jen velmi krátce, ale nutno uznat, že výsledný zážitek je zajímavý kupodivu i pro rockového fandu a pocitově je velmi podobný nadšení, které zažívá mnoho lidí při Guitar Hero.

Zajímavé písně: Na soundtracku spolupracovali s vývojáři slavní DJové z celého světa a fanoušci by prý měli v namixovaných písních poznat i jejich unikátní styly. Co se týče samotných předmětů mixů, bude výběr překvapivě bohatý, od klasického popíku typu Gwen Stefani, přes Eminema, LL Cool J a Beastie Boys až třeba po grungeové legendy z Nirvany.

Hudební hry – kolekce podzim/zima 2009
i Zdroj: Hrej.cz
Hudební hry – kolekce podzim/zima 2009
i Zdroj: Hrej.cz
Hudební hry – kolekce podzim/zima 2009
i Zdroj: Hrej.cz

Guitar Hero 5

Záměr vývojářů (Neversoft): Veteráni hudebních her, kteří se ujali série Guitar Hero po Harmonixu. Neversoft si nemusí nic dokazovat, jeho úkolem je dodávat hudební hry na zakázku a také tak činí. Žádnou velkou revoluci od něj ale čekat nemůžeme.

Hudební hry – kolekce podzim/zima 2009
i Zdroj: Hrej.cz
Záměr distributora (Activision): Guitar Hero 5 se již v USA dostalo na pulty obchodů a v tomto preview výčtu tedy teoreticky nemá co dělat. Ale vzhledem k tomu, že první kopie se do ČR dostanou až bůhvíkdy, nebude určitě na škodu si existenci této hry připomenout. Activision upustil od vymýšlení podtitulů a pojmenoval hru klasickou číslovkou. Uvidíme, zda to bude stačit na zopakování dřívějších obrovských úspěchů této série. V letošní konkurenci to bude těžké a hlavní výhodou tak zůstává právě brzké datum vydání.

Nové nápady: Bohužel veškeré žádné. Autoři prý zapracovali na reálnějším zvuku nástrojů (?), více propracovali mód hudebního studia, který byl představen již v GH: World Tour a celkově se chtějí více soustředit na vytváření a sdílení písní samotnými uživateli.

Zajímavé písně: Activision se chlubí hlavně „opravdovým“ Kurtem Kobainem, který bude jednou z hratelných postav (společně třeba s Johnym Cashem) a v GH5 uslyšíme tedy i písně Nirvany. Konkrétně Smells Like Teen Spirit (Radek Friedrich se tak určitě zase blýskne svým úžasným překladem „Smrdí jak deset prdů“) a živák Lithium. Celkem je v GH5 k dispozici 85 písní s velkým žánrovým rozptylem – od Megadeath po Boba Dylana. Do hry bude možné rovněž zdarma importovat písně z GH: World Tour a GH: Smash Hits, pokud je samozřejmě vlastníte.

Hudební hry – kolekce podzim/zima 2009
i Zdroj: Hrej.cz
Hudební hry – kolekce podzim/zima 2009
i Zdroj: Hrej.cz
Hudební hry – kolekce podzim/zima 2009
i Zdroj: Hrej.cz

Band Hero

Hudební hry – kolekce podzim/zima 2009
i Zdroj: Hrej.cz
Záměr vývojářů (Vicarious Visions): Autoři konverzí předchozích dílů Guitar Hero pro Nintendo Wii a Nintendo DS dostali možnost udělat si hru pro všechny platformy, z prezentace na GamesComu bylo ale zřejmé, že se stále soustředí hlavně na DS a Wii verze. Právě na nich byla hra předváděna, a to včetně nezapomenutelného „unikátního bubnového ovladače pro DS“, který v reálu představuje podivná guma natažená přes klasická tlačítka DSka.

Záměr distributora (Activision): S koncem článku přichází na řadu bohužel i ty horší z letošního nášupu hudebních her. Hra Band Hero vyběhne opět ze stáje Activisionu a upřímně řečeno, byla to právě ona, která v nás během kolínské výstavy vyvolala pocity zmiňované v úvodu tohoto článku. Jde totiž v podstatě o klasické Guitar Hero se dvěma rozdíly. Za prvé v něm nenajdete žádné rockové písničky a jde tedy o jakousi popovou verzi hry.

Nové nápady: Hratelnost se vyznačuje absencí jakékoliv výzvy – hra vás netrestá za zkažené noty ani za špatný zpěv, do písničky se můžete připojit kdykoliv se vám zachce a vše je celkově maximálně jednoduché. Důvod je samozřejmě ve snaze rozšířit záběr hry skutečně na všechny a navíc zajistit, aby se plánovaná párty s přáteli nezvrhla jen v neustálé spouštění jedné písně dokola, aniž by ji přítomní byli schopni dohrát. Autoři nám na prezentaci předváděli mnoho „revolučních“ prvků hratelnosti, nicméně v paměti nám zůstal jen jediný – do verze pro Wii se budete moci připojit pomocí DSka a dělat „naschvály“ klasickým hráčům, a to i týmově.

Zajímavé písně: Kvůli podepsanému NDA zatím nesmíme mluvit o většině plánovaných písní a interpretů, které se ve hře představí, žánrově jde ale o příbuzné k již zveřejněným Queen, Jackson 5, No Doubt nebo Lilly Allen.

Hudební hry – kolekce podzim/zima 2009
i Zdroj: Hrej.cz
Hudební hry – kolekce podzim/zima 2009
i Zdroj: Hrej.cz
Hudební hry – kolekce podzim/zima 2009
i Zdroj: Hrej.cz
Hudební hry – kolekce podzim/zima 2009
i Zdroj: Hrej.cz

Lego Rock Band

Hudební hry – kolekce podzim/zima 2009
i Zdroj: Hrej.cz
Záměr vývojářů (Traveller’s Tales): Dělali dosavadní všechny LEGO hry a byli úspěšní. Nedbali nářků recenzentů, kteří už v případě posledních vydávaných LEGO her připomínali, že to začíná být trochu otrava a spojili svůj trademark s něčím, co je snad ještě provařenější.

Záměr distributora (Warner Bros Interactive): Domluvit se s EA na vydání LEGO Rock Band dalo Warnerům určitě více práce, než vymýšlení nápadů a samotná tvorba hry.

Nové nápady: Všechno vypadá, jako by to bylo z LEGA!!!

Zajímavé písně: Neškodný a ničím překvapivý line-up, ve kterém jsou typickými představiteli kapely jako Vampire Weekend se svým A-Punk nebo obligátní Final Countdown od Europe.

Hudební hry – kolekce podzim/zima 2009
i Zdroj: Hrej.cz
Hudební hry – kolekce podzim/zima 2009
i Zdroj: Hrej.cz
Hudební hry – kolekce podzim/zima 2009
i Zdroj: Hrej.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama