Článek Hravé Vánoce se zimními freewarovkami

Hravé Vánoce se zimními freewarovkami

Tomáš Krajča

Tomáš Krajča

22. 12. 2005 23:22
Reklama

Nápaditá koulovačka

Mezi zimními akcemi vyčnívá titul, který angličtí Fluid Mechanics paradoxně publikovali vprostřed parného léta. V The Snowball Fighter se hráči chápou ovládání roztomilého kačátka. To musí v poměrně malých, ale nebezpečími přetékajících úrovních zneškodnit všechny nepřátele a sebrat truhlici s pokladem. Levely jsou poskládány z kostek, přičemž některými lze hýbat a stavět je na příslušná tlačítka, čímž se zase jiné vysouvají a zasouvají. Hlavní je ale střílení pomocí sněhových koulí. The Snowball Fighter v pozdějších levelech nenudí i díky novým nápadům, jako jsou protivníci válící obří sněhové koule proti nebohému kačátku po zemi (navíc misí je třicet, což je zábava na hodně dlouhou dobu), a boduje skvělým audiovizuálním provedením.

Komu by řádění na sněhu bylo málo, může vyzkoušet tematicky podobný titul Kumoon, úspěšnou logickou akci ze soutěže na demoparty Assembly 2005, mezi zimní klasiku pak pochopitelně patří i speciální vydání slepičího masakru Moorhuhn: Winter Edition.

Pejsánkova dobrodružství

Free Lunch Design prostě a jednoduše umí. Prakticky každý jejich titul se stane nesmrtelnou klasikou, přestože se jedná většinou o prosté arkádové hříčky. K Vánocům se tematicky nejlépe hodí speciální edice vynikající plošinovky Happyland Adventures. Ta je přímo neskutečně roztomilá, infantilní a chytlavá zároveň. V roli hodného a k zulíbání rozkošného pejsánka se hráči vydají na trnitou cestu po sobě jdoucími, zboku snímanými levely. Cílem je vždy nejen proskákat se na konec a vyhnout kontaktu s nepřáteli, ale také zachránit v časovém limitu předepsaný počet uvězněných zvířecích kamarádů. Happyland Adventures už toho mají hodně za sebou, stáří jim ale na kouzlu neubralo takřka nic...

Od stejných autorů nelze nedoporučit ještě jeden kousek čistě vánoční: v arkádě Klabutong se hráči popasují s poletujícími dárečky. Alespoň zmínku pak jistě zaslouží vůbec největší klasika z dílny Free Lunch Design: Icy Tower, ne-tak-docela sváteční, ale rozhodně návyková arkáda, kde cílem je vyskákat co nejvýše v náhodně generované věži.

A jde-li o typické vánoční arkády, zmínku zaslouží i starání se o plynulou výrobu dárků v Geschenkfabrik, jejich správné rozdělování v české Nadílce, či lov na hodnotné dary a sváteční symboly v Holiday Hunting.

Koncentrované hopsání

Loni ke konci roku vyhlásil server The Daily Click zajímavou soutěž. Nezávislí autoři se měli pokusit stvořit klon Super Maria s vánoční tematikou, a to pomocí game-makeru Multimedia Fusion. Celkem se sešlo osm titulů - a laťku kvality podobným projektům nasadily pořádně vysoko. Vítězný projekt Super Santa Snowland naplňuje soutěžní zadání dokonale. Dědula v hlavní roli funguje úplně stejně jako instalatér v mariovských platformovkách: hopsá, sbírá bonusy v podobě dárečků, rozbíjí rozbitelné plošinky, skáče na hlavu různorodým nepřátelům (sněhuláci například suplují oblíbené želvy), tu a tam vleze do komína, či spapá power-up, po jehož aplikaci se mu zvětší čepice. Celá hra disponuje roztomilou kreslenou grafikou, řadou detailů a solidní hratelností.

Za vyzkoušení rozhodně stojí i další: kupříkladu Santasm nabízí méně ortodoxní hratelnost a vzhledem k větším orzměrům grafiky je také velmi přehledný. Vizuálním králem soutěže je dost možná doopravdy krásný Christmas Conquest. Prvky humoru přidává i herně excelentní Fat Santa. Santa Takeback malinko trpí nedořešenými kolizemi, graficky je ale na výši.

Opačnou stranu mince pak reprezentují tři vyslovené propadáky: Santa: A Late Christmas, Santa En Argentino a Floating Head Santa.

Vánoční dobrodružství

I milovníci jiných žánrů než arkád si mohou Vánoce na Hrej! užít. Adventuristům určitě přijde k duhu dvoudílná série Calsoon. Ta humorným způsobem přepracovává fantasy klasiku Letopisy Narnie. Hlavním hrdinou je mladík, který má poněkud zvláštní zálibu: sbírá spodní prádlo. Zrovna když si ve svém šatníku zkouší jeden nový kousek, přenese ho nějaká záhadná síla na neznámý ostrov, kde se - bez kalhot, kterými by zakryl své sýrově bílé nohy - musí postarat o zničení strašlivé čarodějnice. Děj Calsoon 2: The Legend of Looncalsoon popisuje další cestu stejného hrdiny via almara na neznámý mrazivý ostrov, ne němž je Země je jen vzdálenou legendou a reálnější obrysy mají strašlivý troll Stinkage vlastnící magické tepláky Looncalsoon, německý prodavač zbraní sídlící v karavanu, anebo Tlustý Willy, který zprostředkovává jízdu do jeskyní, odkud se ještě nikdo živý nevrátil. Calsoon 2 je bezesporu v lecčems šílená, ale zároveň velmi chytrá a propracovaná hra, která udrží díky tajemství a dobré atmosféře hráče doslova přilepené na monitorech.

Aby byla žánrová variabilita vánočních tipů co největší, máme ještě pár rychlých, skokových doporučení: vánoční závodní bonus k vítězné hře Becherovka Game 2004, Becherovu, nabízí zábavné top down jízdy na sněhu. Pac-Manic a Bombermania Christmas od týmu Sunny Games jsou pak zejména technicky precizními svátečními variacemi známých klasik.

Na koho se nedostalo

Aby bylo povinnosti učiněno zadost, doplňme exkurzi do obřího archívu plných her na Hrej! ještě telefonním seznamem dalších vánočních arkád, na něž zatím místo nezbylo:

Runman's Christmas Adventure - do sněhobíla laděný hopsačka s chytlavým principem
Snowman in Hell - ambiciózní projekt originální arkády
Penguin Push - roztomilý automatový logický rychlík
Snowie the Snowman - sněhulák v hlavní roli plošinovky
Santa - česká game-makerová vánoční variace
The Mechanical Santa - maličká, ale nadprůměrná arkáda v klasickém střihu

Nevybrat si z bohaté vánoční nabídky bylo by snad i hříchem. Nezbývá tedy, než závěrem popřát dobrou zábavu, hlavně však: šťastné prožití Vánoc, bohatou nadílku a pohodu v kruhu nejbližších.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama