Hráči z Ruska a Běloruska nesmí soutěžit na oficiálních turnajích v Apex Legends a FIFA
i Zdroj: EA / Respawn Entertainment
Apex Legends Novinka Hráči z Ruska a Běloruska nesmí soutěžit na oficiálních turnajích v Apex Legends a FIFA

Hráči z Ruska a Běloruska nesmí soutěžit na oficiálních turnajích v Apex Legends a FIFA

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

17. 3. 2022 13:31 3

Společnost EA podnikla další rázný krok ve směru odsouzení ruské invaze na Ukrajinu. Z mezinárodních soutěží Global Series ve FIFA 22 a Apex Legends totiž vyloučila všechny Ruské i Běloruské hráče a týmy. To se dotkne především soutěže v Apex, kde Rusové tvoří velmi významnou část soupisky.

Reklama

  • EA zakázalo hráčům z Ruska a Běloruska soutěžit v turnajích FIFA a Apex Legends
  • Z FIFA vypadne jeden hráč, u Apexu se ale změna týká 33 soutěžících a 12 týmů

„Nadále jsme šokováni konfliktem, který probíhá na Ukrajině, a přidáváme se k řadě dalších hlasů po celém světě volajícím po míru a ukončení invaze. Stojíme a jsme solidární s obyvateli Ukrajiny. Rozhodli jsme se odstranit Rusko a Bělorusko ze seznamu oprávněných zemí v našich esportových programech. S okamžitou platností se hráči a týmy v Rusku a Bělorusku nesmí účastnit Apex Legends Global Series a EA SPORTS FIFA 22 Global Series,“ sdělilo vydavatelství na svém Twitteru. 

Magazín Dot Esports upozorňuje na to, že se tím odlišuje třeba od konkurenčního Riotu, který povolil ruským týmům hrát pod neutrální vlajkou a odlišným názvem. EA nedává hráčům prakticky žádnou možnost změny. Jen později zaslalo zprávu, ve které avizovalo, že se soutěží můžou účastnit hráči sídlící mimo Bělorusko a Rusko. Místní soutěžící se tak teoreticky mohou přestěhovat a změnu sídla dokázat, čímž by se vrátili do hry. Mají na to ale jen zhruba tři dny.

Dot Esports zmiňuje, že se změny výrazně nedotknou soutěže ve FIFA, kde se do nejlepší šestnáctky hráčů dostal jen Ufenok z FC Lokomotiv Moskva. Ten tak bude jednoduše nahrazen jiným soutěžícím. V případě Apex Legends je ale situace výrazně komplikovanější. V regionu EMEA (Evropa, Střední východ a Afrika) totiž ruští hráči dominují, ze 120 nejlepších hráčů je jich 33. Dvanáct z čtyřiceti týmů navíc sídlí v Rusku. Magazín spekuluje, že organizátor soutěže prostě jen změní formát a sníží množství základních skupin.

Na ruskou invazi reaguje i esport, ESL a Blast zakazují či omezují účast ruských týmů
i Zdroj: Hrej.cz

Na ruskou invazi reaguje i esport, ESL a Blast zakazují či omezují účast ruských týmů

Na ruskou invazi reaguje i esportový svět. V minulých dnech jsme vás informovali například o opatření EA, které se rozhodlo…

3. 3. 2022 13:17
4

Dot zároveň upozorňuje na poměrně závažné souvislosti kroku. Součástí jednoho z údajně nejlepších týmů soutěže, Gambit, je totiž i ukrajinský hráč Artur “Artyco” Tischenko, který žije ve válkou těžce zasaženém Charkovu. Vedle toho je divoký také osud běloruského hráče Kirilla “9impulse” Kostiva, který se nedávno přestěhoval do Kyjeva kvůli lepším technickým podmínkám a kvůli válce musel utéct ze země. Nyní se dle svých slov skrývá v Polsku, v případě návratu do vlasti by mu totiž hrozilo narukování nebo vězení. Teoreticky by se ho ale mohlo týkat výše zmíněné rozhodnutí o přesídlení do jiné země.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama