Game of Thrones Článek Hra o trůny

Hra o trůny

Vojtěch Matěna

Vojtěch Matěna

8. 1. 2012 23:00 7
Reklama

Sága Píseň ledu a ohně od George R. R. Martina, v seriálové podobě známá pod názvem Hra o trůny, slaví úspěch na všech frontách, a proto není divu, že na úspěchu fantasy světa mají touhu vydělávat i jiná studia - herní. Cyanide se o to nedávno pokusil se strategií s podtitulem Genesis, avšak výsledná podoba nedopadla příliš valně. S pokusem číslo dva se mění žánrové zařazení na RPG a samotné vydání hry už pomalu klepe na dveře. Vezmou si tvůrci ponaučení z předchozího nezdaru nebo se reparát bude potýkat opět s rozporuplnými dojmy? V zájmu všech stran doufejme v tu první variantu.

Studio Cyanide si dává reparát

Kdybychom nezávisle na informacích měli předvídat úspěch strategie či RPG, rozhodně bychom nižší kursy vypisovali hře na hrdiny, prostě proto, že do středověkého období více pasuje a nabízí širší a autentičtější možnosti vyžití. Jedním dechem však musíme dodat, že se může jednat o znatelnější fiasko, protože případné chyby a nedodělky mají zásadnější a viditelnější dopad. Což klidně může být případ nechvalně proslulého studia Cyanide, ale raději nemalujme čerta na zeď.

Připravované RPG totiž má po papírové stránce předpoklady stát se dobrou hrou, dokáží-li autoři potenciál ve slušné kvalitě prodat. Díky získaným právům můžou věrohodně přizpůsobit tváře protagonistů tak, jak jej známe ze seriálů. To samé platí o podobnosti prostředí, v němž nezmeškáme zastávku na proslulé Zdi nebo Železném trůnu. Doufejme, že na vše slibované dojde, protože už jen díky tomu si hra zvyšuje svoje šance. Druhou věcí je, jak toho dokážou autoři využít, aby nevznikl nemastný neslaný patvar něčeho, co pořádně nemá hlavu a patu. Nalijme si čistého vína, důstojné zpracování docela komplikované ságy nebude věcí jednoduchou a sami jsme zvědavi, jak se tohoto úkolu autoři zhostí.

Dávej si pozor na jazyk, zakrslý trpaslíku!

Příslib pomoci při tvorbě nabízí sám George R. R. Martina, ale vzhledem k tomu, že pomocnou ruku podával i u ne příliš povedené strategie Genesis, není tato zpráva tím pravým uklidňujícím faktorem, na nějž bychom se mohli odvolávat. Po příběhové stránce nám je již známa dvojice hrdinů, mezi nimiž budeme v určitých fázích hry přepínat. Je jím Morse, bratr z noční hlídky a Alester, kněz vracející se z exilu. Ani jeden z nich se v knižní sáze ani seriálu dosud neobjevili, tudíž půjde o zcela nové postavy příběhu a až po vydání hry se dozvíme, jak do něj byli zakomponováni.

Zmínka také padla o systému voleb, jímž následujícímu sledu událostí budete moci vpasovat jiný průběh a ovlivnit tak osud Sedmi království. Otázkou zůstává, do jaké míry to nakonec bude, protože tato prohlášení musíme brát vždy s rezervou. Tím se potvrzuje rovněž přítomnost obsáhlých dialogů, které by měly být prolezlé intrikami všeho druhu, a neměl by chybět typický prořízlý jazyk, kterým se pravidelně prezentuje trpasličí muž známý jako Tyrion. Pokud by scénáristi odvedli dobrý kus práce s důrazem na detail, věříme, že tato část hry v sobě skrývá velkou sílu a nebylo by od věci toho náležitě využít.

Hledí snad Geralt do zrcadla?

Autoři se chtějí vyvarovat generické a sterilní náplni, kdy by krvavé souboje byly střídány neustále dalšími, což zní sympaticky. V tomto ohledu navíc dodávají možnost zpomalení času, díky čemuž získáte nějakou chvíli na rozmyšlenou a zasloužený odpočinek, čímž nehrozí, že byste se v jednom kuse váleli v hektolitrech krve. Trochu nám připadá, jako by velkou inspiraci pobrali autoři v Zaklínačovi, protože svým způsobem se mu odhalený koncept podezřele podobá. Že by ale měla herní podoba Hry o trůny slavit obdobný úspěch, v to snad nevěří ani ten nejzarytější optimista.

Tedy ne že bychom si to nepřáli, ale celkové produkční kvality jsou přeci jen někde jinde. Ať už to dopadne jakkoliv, na dobrodružství s přislíbenou hrací dobou čítající až třicet hodin jsme dost zvědavi. Výslednou práci ale bereme dost s rezervami. Zda se autoři popasují s tvorbou adaptace jako profesionálové a ukážou všem nevěřícím Tomášům, že se o ambicích hry trestuhodně zmýlili, to ukáže až vydání finální verze, které není zrovna daleko. Držme palce.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama