Housemarque, autoři Returnal, jsou oficiálně součástí rodiny PlayStation Studios
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Housemarque, autoři Returnal, jsou oficiálně součástí rodiny PlayStation Studios

Housemarque, autoři Returnal, jsou oficiálně součástí rodiny PlayStation Studios

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

29. 6. 2021 14:04

Z tábora Sony dnes dorazila nepříliš překvapivá zpráva. Finské studio Housemarque, které je známé zběsilou akcí Resogun a především pak povedenou roguelike střílečkou Returnal, se stalo oficiální součástí týmu studií PlayStation. Jejich počet se tím pádem zvýšil na třináct. Na oficiálním blogu PlayStation to potvrdil šéf PlayStation Studios Herman Hulst.

Reklama

  • PlayStation koupil finské studio Housemarque
  • Autoři Returnal nebo Resogun jsou třináctou částí PlayStation Studios

„Dává to našemu studiu jistou budoucnost a stabilní možnost dále se soustředit na zážitky postavené na hratelnosti, a při tom stále experimentovat s novými metodami vyprávění a posouvání hranic této moderní formy umění,“ pochvaluje si akvizici spoluzakladatel a provozní ředitel Housemarque Ilari Kuittinen. 

Studio vzniklo v roce 1995 sloučením dvou existujících studií Bloodhouse a Terramarque (odtud složenina Housemarque) a sídlí v Helsinkách. Dle údajů Wikipedie jde o nejstarší stále fungující studio ve Finsku, například slavné Remedy, autoři Max Payne, Alan Wake nebo Control, vzniklo jen o měsíc později. Se Sony poprvé spolupracovalo v roce 2007 na shoot’em’up titulu Super Stardust HD pro PlayStation 3, mimochodem první hře platformy, která podporovala trofeje.

Později Housemarque vydali i exkluzivitu pro konkurenční Xbox 360 a pracovali na řadě multiplatformních her. Podíleli se i na kompilaci Angry Birds Trilogy, původně vytvořené taktéž finským studiem Rovio. V roce 2013 se jejich Resogun stal launchovým titulem nové konzole PlayStation 4 a předznamenal užší spolupráci s platformou. Zmíněný Super Stardust se dočkal verze pro PS VR, na PlayStationu 4 vyšly i další projekty Matterfall nebo Nex Machina. S letošním Returnalem pak Housemarque vstoupili na pole AAA projektů a poprvé se pokusili o plnohodnotně third-person střílečku. Dosud se jejich tvorba opírala o principy 2D nebo top-down formátů. V lednu loňského roku tvořilo tým zhruba 80 zaměstnanců.

Hodnota nákupu není známa, víme jen, že bude studio dál vést stávající tým manažerů, nově s podporou týmu pro rozvoj PlayStation Studios. Housemarque nyní slibují, že s podporou nových majitelů přinesou hráčům úžasné věci. A my tomu pevně věříme, s Returnal studio ukázalo velký tvůrčí talent.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama