Hot Brain: Fire up Your Mind Recenze Hot Brain

Hot Brain

Michal Křivský

Michal Křivský

12. 7. 2007 22:00
Reklama

Různých logických rychlíků a hříček je na handheldech velké množství. Více o tom vědí majitelé Nintendo DS, u něhož se takové využití ve spojitosti s dotykovým displejem přímo nabízí. Na PSP také najdeme pár kousků, ale konkurence zdaleka není taková. Proto Midway přichází s „tréninkem“ mozku nazvaným Hot Brain. V sérii miniher si můžete v několika kategoriích dát prověřit své myšlení a z toho si (nechat) udělat závěr, jaké jsou vaše slabiny a kde byste mohli přidat, aby vaše mentální schopnosti s přibývajícím věkem neuvadaly tak rychle. Hned v úvodu se vás ujme šílený profesůrek, vtipným způsobem vás zasvětí do problematiky zátěže mozkových center a vysvětlí, jak se určují vaše schopnosti. Kde byste bez svého mozku byli a kde by on byl bez vás? Díky Hot Brain se to dozvíte poměrně záhy.

Kolik je 3+2?

Základem Hot Brain je rychlá reakce. Ať už řešíte jakýkoliv problém, běží vám časomíra a čím více správných odpovědí, tím lepší skóre. Aby se nikdo nemohl vymlouvat, nabízí hra propracovaný výukový režim. Hot Brain (respektive testy) je rozdělena do pěti okruhů – logické myšlení, procvičení paměti, matematika, jazyk a soustředění (nebo spíše pozornost). Každá sekce se dále větví do tří disciplín. Celkově je „mozková“ prověrka složena z 15 oborů, které se náhodně generují. Tutorialy jsou uvedeny vtipnými videi, v nichž cestujete výtahem do laboratoře podle zaměření kurzu. Šílený vědátor nezapomíná připomínat, že byste Hot Bran měli hrát každý den a postupně se zlepšovat. K tomu také slouží jedna položka v menu, v níž naleznete grafy a vývoj vaší mozkové aktivity za poslední dny.

Čtvereček + modré kolečko = ?

Většina úkolů vypadá přesně podle klíče IQ testů. Jednoduchý princip pochopíte velmi rychle a můžete se pustit do řešení logických hádanek. Výsledkem testu, i v practice módu, je ukázka teplotní úrovně zatíženého mozkového centra, tedy žádný přepočet na IQ. Ale to není výtka. U všech patnácti hříček si v tréninkovém módu lze i zvolit obtížnost a pilovat oblíbené testy. Tím lze eliminovat nepříjemné kurzy zahrnuté v náhodně generovaném testu. Kvůli absenci češtiny se totiž dostanete k testům, kde musíte prokázat znalost některého cizího jazyka. Konkrétně jsme si zvolili angličtinu a v testech třeba musíte vybírat slovo rýmující se k předloze. Funguje to navíc tak, že původní slovo se objeví znázorněné jako obrázek a ze čtyř nabídnutých variant musíte vybrat tu správnou. V dalším režimu naopak musíte hledat chybně napsané slovo. To vyžaduje slušnou slovní zásobu.

Zapamatuj si

Všechny testy probíhají tak, že dostanete otázku (buď staticky nebo interaktivně) a následně při běžícím časovém limitu vybíráte ze čtveřice odpovědí tu správnou. Statické otázky jsou například banální matematické operace, doplnění řady čísel, tvarů atp. Naopak interaktivní jsou třeba počítání kolikrát se kulička z pinballu dotkne aktivní plošky, či kolik lidí vstoupí do lodi kotvící u mola a zase vystoupí (zdá se to být jednoduché, ale na vyšší úrovni postavičky vbíhají a vybíhají ze všech stran – přilétají vrtulníky, skáčí do moře, a to vše ve zběsilém tempu). Jsou tu ale i další úkoly jako seřazení slov podle abecedy, či složení čísel podle velikosti. V tomto případě musíte označit odpovědi ve správném pořadí. Ke každé je přiřazeno jedno akční tlačítko a zpočátku je obtížné z „kříže“ vybrat správné, protože některé odpovědi jsou vyobrazeny v řadě. V tréninkovém módu si můžete obtížnost sami zvolit, při samotném testu na těžší odpovědi přichází řada až po zvládnutí těch lehčích. Proto se nelze dlouho zdržovat.

Brát nebo nebrat?

Hot Brain není hrou, která by vám vydržela dlouhou dobu. Jistě, hodí se pro rychlé rozptýlení na cesty, na pláž – při hraní nemusíte dobře vidět na displej, takže nejste limitováni přítmím a podobně. Ale zkrátka po pár kolech testů už přichází nuda a s ní i nutnost změny. A to znamená mít při sobě v záloze další hru. Situaci nezachraňuje ani multiplayer, který je dostupný pouze v módu ad-hoc, a tedy musíte mít někoho dalšího k ruce (maximálně pro čtyři hráče a ještě ke všemu bez možnosti sdílení jednoho disku). Škoda, protože nabízené režimy jsou zábavné. Hot Brain pobaví i zabaví, ale nevydrží dlouho. Navíc jej limitují testy zaměřené na znalost cizího jazyka, které nelze z celkové zkoušky vyloučit, což ještě více ubírá na dostupnosti širokým masám.

Hot Brain: Fire up Your Mind
PlayStation PSP

Verdikt

Nevyvážená logická hříčka, která si na jednu stranu hraje na seriozní, vědecky podložený titul, na straně druhé ale nabízí až arkádové testy.

Co se nám líbí a nelíbí?

Zábavné testování v několika zcela odlišných disciplínách. Nabízí vtipné vyobrazení zátěže – zahřátí – mozku.
Hot Brain nevydrží dlouho. Kvůli absenci „game share“ nelze hrát ani s kamarády, kteří hru nevlastní.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama