Hospital Tycoon Recenze Hospital Tycoon

Hospital Tycoon

Tomáš Krajča

Tomáš Krajča

17. 6. 2007 22:53 11
Reklama

Ha ha ha ha ha... Jasně, už vám to taky došlo, co? Když byli dva, jak mohl být jeden prostřední, že jo? Tak kterej vlastně upad'? No v tom je ten fór. Geniální. Chvíli jsem si připadal jak Pipsy Meriweather. Kdo že to je? Kdybyste na Hospital Tycoon nekoukali až od třetí řady, budete jí znát líp než vlastní babičku. A taky doktora Steela, pana Slowpoka, doktorku Gasolinovou, Buddyho a další borce, který vám s bránicí provedou věci, že budete zírat. Kam se hrabe Ordinace v růžový zahradě: v Hospital Tycoonu můžete celou nemocnici sami postavit, postarat se, aby se každej chirurg zapletl aspoň s třema sestřičkama a každá uklízečka s dvěma recepčníma, aby se primář serval s psychiatrem a inspektor se neopařil kafem z automatu. Jo a taky sem tam někoho vyléčíte, k tomu totiž zařízení zvaný nemocnice slouží už někdy od praotce Čecha. Ha ha...

Mýdlová opera

Mno, tak aby vaše koutky nespadly až někam na dno Macochy, dáme si ještě jeden kameňák. Jdou dvě rajčata po silnici a jedno přejede auto. Jako auto rajče, ne naopak, rozumíme si? No a to druhý povídá, to se podržte: "S kečupem se nebavím!" Ha ha ha ha... No a když už jste se mi takhle pěkně rozparádili, tak si můžeme říct něco o tom, jak vlastně ta "počítačová telenovela" v Hospital Tycoonu funguje. To máte tak: v hlavní kampani postupně projdete tři série (každá v jiný nemocnici) a ve čtyřech misích, což jsou jako jednotlivý díly, budete plnit různý vtipný úkoly, třeba jako vyléčit deset pacientů. Nebo vyléčit dvacet pacientů. Nebo vyléčit třicet pacientů. Nebo... ale to už bych se opakoval. No a když vám to půjde aspoň o trochu líp než beachvolejbal Eskymákům, dočkáte se legrační hraný scénky. Jak to tak bejvá, doktoři si budou dělat různý naschvály, támhle se dva pohádají o přízeň sestřiček, tam zas jeden potřeštěnej opravář rozmlátí drahocenný přístroje. Řeknu vám jedno, dámy a pánové. Já jsem vtipnej člověk. Humor je v podstatě moje druhý jméno (první je Legrace a třetí Prča, ha ha ha), ale na scénáristy z Deep Red Games jsem krátkej. Ty jejich frky, z toho bych brečel. Už jenom ta úvodní animace: "Tak, tady máme recepci. Tady je ordinace, kde doktoři zjistí, co kterému pacientovi je. Tady je operační sál, kde chirurgové řeší akutní případy. A tady jsou záchodky. A všichni víme, k čemu takové záchodky slouží." Ha ha ha... dobrý, že jo? To by ani mě nenapadlo. Já vím, asi budete protestovat, že v těch animačkách maj' všechny postavy dohromady míň polygonů než prsa Lary Croft, ale vadí to snad, když tak roztomile hýkají simovštinou?

Budovatelské orgie

Hele, vy tam v první řadě, zeptejte se mě, jestli umím plavat. No tak, šup. "Umíte plavat?" No jasně že umím... hele, a teď se mě zeptejte, kde jsem se to naučil. "Kde co?" Kde jsem se to naučil! "A kde jste se to to... naučil?" Ve vodě! Ha ha ha ha ha... to jsem vás dostal, že jo? No ale teďka už chvilku vážně. Tady pán v modrém saku by chtěl slyšet něco o tom, co a jak se v Hospital Tycoonu staví. Jo, chtít můžete, ha ha. Ne, dělám si legraci, řeknu vám to. Můžete stavět na velkým prostoru různý místnosti, třeba 8x8 čtverečků, nebo 8x12, nebo 12x12. Ne, táhnout kurzorem nejde. Ale je tu jiná super mega fíčurka: všechny místnosti se tvoří stejně a podle toho, jaký přístroje do nich nasázíte, se určí, jestli je to operační sál, ordinace nebo třeba toalety. Bomba, ne? Já vím, za chvíli vás už asi nebude bavit v dost nešikovným ovládání rozesazovat lavičky, automaty na kafe, plakáty, květináče a deset milionů dalších naprosto nezbytnejch minivěciček. A ještě horší to bude s mikromanagementem personálu, protože ten se dělí na spoustu různejch povolání a vy musíte inženýry, patology, chirurgy, uklízeče a jiný makáče v každý misi kampaně zase znova nabírat a hlídat, aby dělali, co maj'. Takže těžko stihnete ještě po simsovsku zadávat, kdo se s kým má poprat nebo políbit, zvlášt když je to nejbolavější místo celýho interface. Že už dlouho kritizuju? Ale přece by vám tyhle prkotiny nevadily, vždyť ta hra je tak neuvěřitelně, parádně, bombasticky vtipná! Vtipná, rozumíte?

Už bych měl přeskočit do dalšího odstavce, ale z režie mi zrovna přišla zpráva, že jestli tenhle nezakončím pořádným cliffhangerem, tak mě vymění. Takže pozor, dámy a pánové, v příštím odstavci někdo ZEMŘE! Nashledanou za dva řádky...

Oběti golfového šílenství a různí jiní nemocní

Pamatujete si ještě ten vtip s těma rajčatama? Ten byl boží, že jo? A helejte, já znám ještě jeden podobnej, to se nasmějete. Tak teda zase po silnici jdou, ale tentokrát ne rajčata, ale sušenky, jo? Dvě sušenky jdou po silnici, no a jednu zas přejede auto, to je stejný jako minule. No a ta druhá se na ní otočí a říká: "Co drobíš?" Ha ha ha, není to bezvadný? No, možná to není tak bezvadný, jako ty fóry s nemocema v Hospital Tycoonu. Autoři se fakticky rozjeli, takže neléčíte pacienty s blbou angínou nebo zlomenýma hnátama. Kdepak. Do špitálu tu zavítaj lidi s explozivním kašlem, oběti golfovýho šílenství s míčkem zaraženým v oku a holí omotanou kolem krku, lykantropové, týpci, co vibrují jako mobilní telefony, zelektrizovaný kluci a holky, co si špatně otočili vypínač, když měnili žárovku, anebo nafouklí pánové (i dámy), co kudy chodí, tudy prdí. Fakt. A ještě se tomu smějou. Roztomile nadabovaný hýkání, chechtání, vytí a ječení pacientů vás zaručeně zbaví špatnejch sousedů. Vlastně: zbaví vás všech sousedů a kdo ví, třeba i sluchu. Ha ha ha..

Slibovali jsme si, že někdo v tomhle odstavci zemře. Jo, tak pokud vám to nedošlo, tak ta sušenka, co jí přejelo to auto, tak potom umřela, protože rozjetý sušenky v nemocnici nepřijímají. Ha ha. No ale k vážnějším věcem. Vyskytly se tu hlasy, že je těch chorob málo, že je celá hra moc jednoduchá, ovládání blbý, animace otravný, grafika špatná, dabing katastrofální, hudba hotelová a že ňákej Theme Hospital byl delší, hratelnější i vtipnější. Tak těm nevěřte, vůbec neví, co povídaj'. Garantuju vám, že je Hospital Tycoon úplně stejně vtipnej a k dokonalosti dotaženej, jako tahle recenze, vlastně možná ještě víc, protože v týhle recenzi nejsou žádný vystresovaný zombáci, ha ha.

Mimochodem, teď mě napad dobrej fór. Poslouchejte – šli dva vystresovaný zombáci po silnici a... prostřední upad, ha ha ha ha ha!

Hospital Tycoon
Windows PC

Verdikt

Vlastně ani nevím, proč mi přišlo spojení telenovely s budovatelskou strategií jako dobrý nápad. Až na občasné záblesky není Hospital Tycoon vtipný a k trapnosti přidává krátkou kampaň, jež není pro hráče výzvou, a nijak zvlášť motivující a hratelnou budovatelskou část. Hořké zklamání.

Co se nám líbí a nelíbí?

Některé choroby by se daly klasifikovat jako humorné, celková přístupnost, možnost projít si nemocnici pohledem z očí pacienta.
Přílišná jednoduchost scénářů, stereotyp, špatná grafika, katastrofální dabing simovštinou, zoufale ne-vtipné scénky, nefuknční systém starání se o personál ve stylu The Sims, celková krátkost hry.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama