Herní průmysl reaguje na situaci na Ukrajině, tvůrci This War of Mine podpoří humanitární pomoc
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Herní průmysl reaguje na situaci na Ukrajině, tvůrci This War of Mine podpoří humanitární pomoc

Herní průmysl reaguje na situaci na Ukrajině, tvůrci This War of Mine podpoří humanitární pomoc

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

25. 2. 2022 11:34

Řada především evropských herních studií reaguje na současné události ve východní Evropě. Invaze ruských vojsk na území Ukrajiny se pochopitelně týká i místního herního průmyslu, na sociálních sítích se tak ozývají lokální vývojářské týmy. Zvnějšku pak do země míří obrovská vlna verbální podpory a některé společnosti pomáhají i materiálně.

Reklama

  • Herní průmysl a komunita reaguje na situaci na Ukrajině
  • Ukrajinská studia žádají o podporu a ukončení konfliktu
  • Studia 11 Bit nebo Bungie věnují peníze na humanitární organizace
  • Řada dalších studií odsuzuje ruskou agresi
  • Záběry z Arma 3 matou uživatele sociálních sítí
  • War Thunder, vyvíjený ruským studiem, čelí reviewbombingu

Na twitteru vydala prohlášení ukrajinská studia Frogwares (Sherlock Holmes), GSC Game World (S.T.A.L.K.E.R.) i menší týmy jako Tallboys (Where the Clouds End), Sengi Games (The Serpent Rogue) nebo Vostok Games (Fear the Wolves). Všechna studia vyjadřují obavy z dopadu situace na jejich fungování, život zaměstnanců, jejich rodin, i ostatních obyvatel státu. Ruskou stranu žádají o ukončení agrese a ostatní členy komunity naopak o podporu, především finanční skrze otevřené účty ukrajinských ozbrojených sil.

Solidaritu projevil polský tým 11 Bit Studios, tvůrci válečného survivalu This War of Mine. Ten sám svým námětem upozorňuje na hrozby války zaměřením na utrpení civilistů. Studio navíc odkazuje na historickou zkušenost obyvatel Polska. Studio veřejně odsoudilo ruskou agresi a ohlásilo, že veškeré finance utržené prodejem This War of Mine a jeho DLC během příštích sedmi dnů daruje ukrajinské pobočce Červeného kříže pro využití k humanitární pomoci. „Nechte tuto zprávu rezonovat se vším, co víte o této válce a o tom, jak války zabíjejí, ničí životy a domovy,“ vzkazuje.

Na prohlášení navázala platforma GOG, která oznámila, že stejné organizaci věnuje i veškerý svůj podíl z prodejů This War of Mine. S žádostí o příspěvky Červenému kříži se na komunitu obrátilo i švédské vydavatelství Raw Fury.

Podobnou akci zahájilo studio Bungie, které veškerý zisk z prvních dvou dnů každoroční charitativní akce Game2Give věnuje na humanitární účely související s konfliktem.

Nezávislé vydavatelství TinyBuild oznámilo, že svým zaměstnancům žijícím na území země zajistilo přesun do bezpečí a další nutnou podporu.

Andrij Prochorov, Majitel ukrajinsko-maltského studia 4A Games, tvůrců série Metro, už v minulém týdnu (tedy před plným vypuknutím konfliktu) magazínu Polygon sdělil, že věří, že se situace zlepší. „Naše armáda je připravena, náš národ je připraven, a pokud se ten nemocný dědek rozhodne pro invazi, vykopeme,“ tvrdil odvážně. Aktuální vyjádření od studia nemáme.

Soucit s lidmi na Ukrajině projevilo i polské studio CD Projekt Red. To věnuje milion polských zlotých (přes 5 milionů korun) humanitární organizaci Polska Akcja Humanitarna, která je součástí uskupení SOS Ukraina.

Magazín Windowscentral upozorňuje na to, že na Ukrajině sídlí zhruba 400 firem zaměřených na herní vývoj, a dohromady zaměstnávají přes 30 tisíc osob. Často jde o pobočky větších firem, které sídlí mimo zemi.

Hry ale do situace vnášejí i negativní prvky, respektive mohou přinášet zavádějící informace. Agentura Bloomberg upozornila na to, že se mezi nejsdílěnějšími záběry z údajných bojů v zemi vyskytuje video vytvořené ve vojenském simulátoru Arma 3. Na upozornění jej provozovatel Facebooku stáhl, předtím ale rozmazané noční záběry protiletecké střelby na letoun vidělo přes 100 tisíc lidí a více než 25 tisíc lidí je sdílelo. Video se samozřejmě dál šíří napříč sociálními sítěmi.

V souvislosti s konfliktem se také začínají objevovat případy reviewbombingu titulů od studií sídlících v Rusku. V posledních hodinách například uživatelé Steamu negativními recenzemi plní hodnocení free-to-play akce War Thunder moskevského studia Gaijin Entertainment. V “palcích dolů” například uvádějí, že tvůrci „podporují terorismus na východní Ukrajině“. Často jde o hodnocení věrných hráčů titulu, kteří v něm strávili stovky i tisíce hodin.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama