herni-olympiada-plavte-jako-michael
Rockstar Games presents Table Tennis Článek Herní olympiáda: plavte jako Michael

Herní olympiáda: plavte jako Michael

Lukáš Kunce

Lukáš Kunce

12. 8. 2012 22:00
Reklama

Naši už za sebou mají oslavu prvního londýnského zlata, kterou srdnatě vybojovala skifařka Miroslava Knapková. Naopak čeští badmintonisté, cyklisté, ani judisté, kterým jsme se snažili přinést štěstí první půlkou našeho olympijského tématu, se s medailovou radostí bohužel nepotkali, za své výkony se ale stydět nemusí. Stydět by se ovšem mohli vývojáři, kteří mají na svědomí některou z níže představených her.

Plavání

Fenomenální forma Michaela Phelpse zkrátka nemá konce. V Londýně si na své tučné konto připsal dalších pět cenných placek, z toho hned tři zlaté, po jubilejní 30. olympiádě však přenechá žezlo amerického krále plavání svému kolegovi Ryanu Lochtemu. Pokud jste tedy plánovali, že byste s Míšou skočili do bazénu a ve stovce motýlkem mu to pořádně natřeli, asi budete mít smůlu. Částečnou satisfakci by ale mohla poskytnout Phelpsova vlastní hra Push The Limit, která loni vyšla exkluzivně pro Xbox 360. A nejde jen o tradiční bušení do tlačítek v daném tymu – prostor totiž dostal Kinect, a tak se hráči mohli nadšeně vrhnout do vysilujícího máchání rukama přímo před obrazovkou. Tehdejší komplikace s odezvou Kinectu ovšem vrhly Push The Limit do hlubin zapomnění, a tak se nepotvrdilo rčení o tom, že vše, na co Michael Phelps sáhne, se promění ve zlato. Tentokrát by to ale stačilo sotva na plesnivou bramboru!

Gymnastika

Pohled na pohledná a ohebná děvčata, která zřejmě neznají strach a výškám se drze vysmívají, obvykle bývá příjemný. Hraní si na gymnastku v malém obýváku by už tak příjemné být nemuselo, tedy pokud se vám poblíž televize neválí zaprášené Nintendo Wii. Pocity ve vzduchu poletujících samic se do videoherní podoby pokusila přenést podivnost zvaná Shawn Johnson Gymnastics, jež vznikla ve spolupráci s drobnou americkou gymnastkou a hrdě nese její jméno. V ní (ve hře) by se hráč měl snažit o předvedení těch nejnáročnějších a nejpůsobivějších kreací, to skrze různé manévrování Wiimotem či Nunchukem. Svou bystrost můžete ověřit ve čtyřech disciplínách, ale s ohledem na hratelnost je poměrně jedno, zda si vyzkoušíte kladinu či realisticky vrzající hrazdu, protože pokaždé záleží na rychlém a přesném pohybu. Malé gymnastky budou nadšeny, všem ostatním asi budou stačit ty televizní přenosy.

Kanoistika

Ačkoliv jsme samostatnou hru se zaměřením na kanoistiku nenašli a tím pádem by tu vůbec být neměla, nemohli jsme takto podařený kousek vynechat. Opět jsme skončili ve vodách Nintenda Wii, a to téměř doslova. Populární sbírka sportů Wii Sports Resort, která dodnes skvěle demostruje možnosti modulu Wii Motion Plus, totiž zahrnuje i zábavnou hříčku se snaživým kanoistou. Za normálních okolností se hráč chopí svého Wiimotu – pádla a poměrně realisticky žene svou loď vpřed, avšak i to některým vynalézavcům přišlo málo. CTA Digital, kteří jsou odborníky ve vytváření příslušenství pro hračky od Nintenda (například nafukovací motokára ve stylu Mario Kart), proto vypustili na trh mechanický veslovací trenažer. Na něm si můžete nastavit i úroveň zátěže, díky čemuž se z docela jednoduché hry stává ukrutně vyčerpávající cvičení.

Volejbal

Duo našich plážových volejbalistek Maki&Kiki i přes skvělý výkon vypadlo ve čtvrtfinále a člověk má najednou pocit, že už nemá na co koukat, volejbalový turnaj si ale můžete uspořádat i u sebe doma. Jeden aby až nevěřil, kolik herních variant odbíjené existuje – už na prastarém MS-DOS jste si mohli zahrát Arcade Volleyball nebo Kings of the Beach, SNESu zase vládl robotický Hyper V-Ball. Z daleko většího úspěchu se ale mohla těšit hra Beach Spikers, která před deseti lety zazářila na zapomenutém GameCube. Ta do pokojíků konečně přinesla kvalitní plážák se všemi jeho náležitostmi, o čemž nakonec svědčí i velice pozitivní hodnoceni (76 bodů na metacritic.com), samozřejmě nechyběly ani holky v plavkách. V tomto ohledu šlo ještě o pěkný kus dál Dead or Alive Xtreme Beach Volleyball, jenž ukázal uječené prsatice z oblíbené bojovkové série v trochu odlehčenější podobě. Zatímco první díl pro starý Xbox se dal docela dobře hrát, pokračování pro Xbox 360 se už volejbalu věnovalo jen minimálně a oslovilo jen ty nejzarytější zvrhlíky.

Stolní tenis

Pamatujete si, jak jsme vám na konci prvního dílu slíbili pálky? Je vlastně docela jedno,, jak zní odpověď, my své sliby plníme rádi, a proto jsme se pokusili vyhledat kvalitní ping-pong. Vynecháme-li drobnější hříčky v kolekcích Wii Sports, Sports Champions nebo Kinect Sports, zbývá nám skvělá adaptace s neobvyklým názvem Rockstar Games presents Table Tennis. Tu opravdu vytvořil ten samý Rockstar, co nás před dvěma roky ohromil westernovým hitem Red Dead Redemption, a šlo o vůbec první hru, která těžila z výhod enginu RAGE, jenž byl využit i v aktuálním dobrodružství Maxe Paynea. Hra původně vyšla pro Xbox 360 a hráče i kritiky oslovila svou přístupností, vynikající grafikou a správnou dávkou realističnosti. Jenže co by to bylo za sportovní hru, kdyby nevyšla na pohybové Wii. Tehdy však na trhu ještě nebylo pokročilé Wii Motion Plus a ovládání proto nebylo tak dobré, jaké by si hra zasloužila.

Увидимся в Сочи!

Tak to máme za sebou. Léto už nás ale příliš nebaví, a tak se těšíme, až vás u podobného článku budeme moci přivítat za 2 roky u příležitosti zimní olympiády v ruském Soči. до свидания!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama