Hexen Článek Herní legendy přímo v browseru: proč ne?

Herní legendy přímo v browseru: proč ne?

Marek Švrkala

Marek Švrkala

17. 6. 2009 22:37 9
Reklama

Časy se mění. Na konci osmdesátých let většina Čechů znala hry hlavně z maringotkových automatů na poutích, později se počítače začaly objevovat i v domácnostech a hráči si chodili do obchůdků pro diskety. Dnes již zaniklý nosič vystřídaly úhledné krabice s cedéčky a dvdéčky. V současnosti se hry vesele stahují přímo do počítače přes Steam a podobné služby. Ve vývoji je dokonce možnost streamovaného hraní. O projektu Onlive jsme už mnoho napsali a jsme na něj velmi zvědavi. Už dnes se ale mnoho titulů dá hrát online přímo v browseru. Nejde jen o spoustu nejrůznějších flashovek, které nám servíruje nespočet webů, ale také o předělávky klasických her, jimž dnešní možnosti flashe i jiných technologií umožňují běh v okně ve vašem prohlížeči. Pojďme si představit dva zajímavé projekty, jejichž hraní je otázkou několika kliknutí – legendární hry od id Software a klasické adventury od Sierry.

Imp a Cacodémon opět v akci

Série Doom je jedním z pilířů herní zábavy. Její první díl spatřil světlo světa před více než 15 lety a záhy se stal skutečnou legendou. Dnešní mladé hráče odkojené grafickými orgiemi, souboji v čarokrásných arénách a moderní multiplayerovou zábavou pravděpodobně vzhledem k zastaralosti grafiky a dalších částí hry původní Doom nezaujme. Avšak pařani staršího věku, kteří na tomto titulu vyrostli, rozhodně nezapomínají a rádi si svou legendu občas připomenou. Na dnešních nových strojích často bývá problém originálního Dooma rozjet. Všechny problémy vyřešil jistý mladík Mike, který herní legendu naportoval do flashové podoby. Jeho práce je k dispozici na známém zahraničním serveru Newsgrounds. První verze flasghového Dooma byla zveřejněna na konci loňského roku. Do téměř bezchybné podoby byla dodělána až v letošním květnu.

Doom Triple Pack nyní obsahuje dokonce tři hry, vedle klasického Dooma se totiž předělávky dočkali i další následovníci od Raven Software – Heretic a Hexen. Všechny tituly jsou pochopitelně pouze v podobě sharewaru (hratelná je jedna epizoda). Jedinou podmínkou je mít Flash Player ve verzi 10, který na postarších mašinách nemusíte rozjet.

Trojice her je zvládnuta skvěle. Ovládání si lze libovolně nastavit (některé klávesy a jejich kombinace při hraní přímo v browseru mohou způsobovat problémy, jinak funguje na výbornou). S menšími omezeními lze používat i myš (pouze ve stylu „click and drag“). Vše vypadá jako originál (nejde o žádnou předělávku s vylepšenou grafikou, jakých je na internetu také mnoho). Můžete si tedy užívat klasickou oldschoolovou grafiku i zvuky. Škoda jen absence hudby. A pozor – fungují i proslulé cheaty, které někteří hráči znají dodnes jako základní mantru.

Projekt Doom Triple Pack sklízí uznání nejen od stovek obyčejných hráčů. Mike s ním nedávno zvítězil v soutěži jednoho britského magazínu - FHM's 2009 Web Game Awards . Oceňme i jeho skromnost. Vždyť jen málo lidí by hlavní cenu v podobě 3000 dolarů věnovalo na dobročinné účely. Mike částku rozdělil – polovinu věnoval Canary Foundation (nadace věnující se včasnému odhalování rakoviny) a druhou půlku organizaci Free Software Foundation (nadace podporující GNU licenci). Jeho vysvětlení bylo prosté. „Tuhle úžasnou hru stvořili chlapíci z id Software, já jsem ji pouze převedl do flashe. Nemůžu se tedy srovnávat s vývojáři, kteří vytvořili vlastní kompletní flashové hry,“ uvedl na svých stránkách třiadvacetiletý Mike. Přes jeho skromná slova nám nezbývá, než před jeho prací smeknout a poděkovat mu. Nyní lze tedy Dooma hrát snad všude.

Larry, pojď znovu vyrazit za holkama…

Na své si mohou přijít také fanoušci klasických adventur. Projekt Sarien.net – instant adventure gaming – nabízí několik kultovních adventur od studia Sierra, které jsou dostupné opět přímo v browseru. Jmenovitě se můžete v současnosti ponořit do celé osmičky adventur - King's Quest: Quest for the Crown, King's Quest II: Romancing the Throne, King's Quest III: To Heir is Human, Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards, Police Quest: In Pursuit of the Death Angel, Space Quest I: The Sarien Encounter, Space Quest II: Vohaul's Revenge a The Black Cauldron. Znalci žánru jistě vědí, pro ostatní – jde o jedny z největších pecek adventurní historie, které stvořilo kdysi pro žánr kultovní studio Sierra. A to již v osmdesátých letech minulého století.

Tyto klasické adventury dnes vypadají možná lehce primitivně. Graficky jsou opravdu jednoduché. Na tehdejšího hráče kladly trochu vyšší požadavky. Nešlo o „klikfest“ známý z dnešních kousků tohoto skomírajícího žánru, příkazy jste museli hezky ručně psát do příkazové řádky. Sierrácké projekty se vyznačovaly častou mírou umírání. Proslulý je také bodový systém, jenž hráče motivuje k získání všech bodíků. Autor projektu Sarien.net Martin Kool mimo předělání všeho osvědčeného připravil také několik bonbónků pro hráče. V jeho předělávkách si lze pomocí pravého tlačítka myši vybrat z výběru dostupných příkazů. Vše lze tedy obsluhovat pohodlně myší. Druhou hlavní specialitou z jeho kuchyně je možnost multiplayeru. Ano, čtete dobře. Adventurní multiplayer, něco s čím jsme se snad ještě nesetkali. Kouzlo spočívá v tom, že po jednotlivých lokacích najednou pobíhá několik dalších hráčů se svými avatary. Můžete s nimi libovolně komunikovat, sledovat jejich postup a třeba se nechat inspirovat. Postavy totiž automaticky hlásí své akce a ostatní je tak mohou následovat. Zajímavé zpestření. Třeba u legendárního plešatého hochštaplera Larryho se vždy najde nějaký veselý smilník na pokec. Bohužel, mnoho jich také pouze pobíhá a nadává dalším hráčům.

Projekt je ideální pro fanoušky adventur, kteří ještě neměli tu čest seznámit se se základními milníky žánru od Sierry. Různé příběhy si  jistě rádi znovu projdou i pařani, pro něž jsou různé Questy jen prastaré zářezy na pažbě dohraných her. Koncept „point-and-click multiplayer adventur“ přidává hrám nový náboj a zajímavé oživení.

Hrát si přímo v prohlížeči staré legendy je skvělé. Věřme, že do budoucna vzniknou další podobné projekty, jež přinesou radost všem pařanům, kteří občas ukápnou slzičku nostalgie nad hrami svého mládí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama