Harry Potter a Fénixův řád Recenze Harry Potter and the Order of the Phoenix

Harry Potter and the Order of the Phoenix

Jiří Pavlovský

Jiří Pavlovský

4. 7. 2007 22:00 9
Reklama

Nebudu ani používat povinný vtip, tvrdící, že jestli neznáte Harryho Pottera, museli jste posledních deset let strávit zasypáni v uhelném dole a živit se krysama. Nebudu ho používat hlavně proto, že i kdybyste opravdu byli posledních deset let zasypáni v uhelném dole, tak stejně budete znát Harry Pottera. Nevím jak, ale budete – a budete se snažit z vnitřností vaší krysí svačiny vyčíst, jestli Harry nakonec umře, nebo ne.

A ti nezasypaní navíc vědí i to, že brzo přijde do kin film podle páté knihy… a z toho jasně vyplývá, že bude i hra. To není žádná šokující informace. Šokující je to, že ta hra je dobrá.

Džungle před tabulí

Po celkem chudém úvodu se s Harrym ocitnete zpátky ve školních škamnách. V minulém díle odhalil existenci toho, jehož jméno se nesmí vyslovit, takže se může představovat jen pantomimicky. Jenže místo toho, aby došlo k pořádné bitce, se ukáže, že říše magie se řídí podle stejných zákonů jako ta naše - takže se dělá, jako by se nic nestalo, a veškeré informace se zatajují. Harry Potter je okamžitě persona non grata (to je latinsky a znamená to „člověk, který tancuje dupák na hromadě sádla“) a při každém pokusu upozornit na nebezpečí je majznut přes prsty. Jenže Harry se nevzdá a udělá to jediné, co může – začne formovat vlastní armádu.

A o tom je taky většina hry. Nejprve jen reagujete na nastalou situaci, ale časem převezmete otěže a začnete dávat dohromady své spolužáky. Nebude to tak úplně jednoduché, jako v každé takovéhle hře to bude něco za něco – čili vás čeká spousta pochůzek a plnění různých úkolů. Ano, je to trochu natahování herního času, ale přesto vás to bude bavit.

Škola hrou

První hry začaly sbíráním fazolí a automatickými skoky přes překážky, ale jak hrdina dospíval, tak s ním dospívaly také. Ne, nový Harry Potter nepřináší nic převratného, spíš jen dobře kombinuje staré známé herní triky. Hlavní roli tu samozřejmě budou hrát kouzla. Zatímco v minulých hrách bylo jen pár možností, jak je použít, tady se dají použít skoro na všechno. Kouzelnou hůlku ovládáte pravou páčkou a podle toho, jak s ní máváte, taková kouzla použijete. Začínáte na jednoduchých postrkovacích a přisunovacích kouzlech, pak přecházíte k levitačním, naučíte se věci zapalovat, opravovat a ničit… a samozřejmě, dojde i na bojové triky.

Harry Potter and the Order of the Phoenix
i Zdroj: Hrej.cz

Těch si zrovna moc neužijete, ve hře je soubojů jen pomálu. Zato je všude kolem vás něco, co můžete opravit, zapálit či tlakem otevřít. V každé lokaci na Bradavickém vzdělávacím institutu najdete mnoho ukrytých předmětů a speciálních skrýší, které můžete pomocí správného kouzla použít. Za většinu z toho dostanete body zkušeností, ale často se vám podaří i objevit další předměty do sbírky – magické plakety, figurky z šachovnice a další krámy. Ve škole se nachází tajná místnost, kde se vám budou shromažďovat bonusy – ať už různé sošky za to, že jste našli všechny artefakty, tak magické koule, na kterých si můžete prohlédnout dokumenty z natáčení. A samozřejmě, za získané body se také vylepšujete a vaše kouzla nabývají na účinnosti. K čemu to je (tedy kromě toho, že se cítíte líp) jsme sice moc nepochopili, ale proč ne.

Už jen samo objevování vás dokáže docela zabavit. Bradavický pavilón je docela rozlehlý a chvíli trvá, než ho celý pořádně prozkoumáte. A těch možností, co tam dělat je opravdu hodně. Ovšem to není všechno.

Dítě školou povinné

Ve škole nepůjde jen o volné řádění, je tu i dost dějových misí. Školní hodiny jsou tentokrát nepovinné, na koštěti se proletíte jen jednou - veškerý čas vám zabere plnění různých úkolů pro obyvatele školy. Většinu času budou úkoly poměrně jednoduché a krátké, ale hlavně zábavné a neskutečně pestré. V jednu chvíli budete pomocí telekineze odsunovat balvan na vrchol kopce, pak přesazovat kytky v truhlíku, budete šplhat po okapech a opatrně kráčet po úzkých římsách, lovit knihy, sbírat kytky a hledat mluvící chrliče. Vytáhnete z kufru i plášť neviditelnosti a vplížíte se do kanclu nepřítele. Budete chytat holuba, rozsvěcet světla na záchodcích, odpalovat petardy, zabahňovat dvorky i děsit prvňáky. Můžete si i šplhnout u učitelů a pomoct jim s nějakým problémem, absolvovat čarodějné zkoušky, hledat tajné úkryty, věšet obrazy na stěnu, shánět hesla k tajným průchodům, opravovat rozbité věci, odfoukávat závěsy, za kterými se schovávají ukryté předměty… je to ho vážně hodně.

Většina úkolů je krátká a hlavně pestrá, takže vás to táhne pořád kupředu. A kdybyste se náhodou nudili, tak se můžete zúčastnit kupříkladu turnaje ve výbušném pexesu, v hraní šachu či v cvrnkání kuliček. Kuličky byly naše nejoblíbenější, ale šachy taky nejsou špatné, i když trochu nepřehledné a chvíli trvá, než se zorientujete.

Harry Potter and the Order of the Phoenix
i Zdroj: Hrej.cz

V Potterovi je i hodně elegantně vyřešený problém s přecházením z jednoho místa na druhé. Škola je docela velká, takže by vás přesuny asi rychle utahaly. Od toho jsou tu zkratky skryté za obrazy, které vám cesty dost urychlí a zjednoduší. A pro lidi, kteří mají problémy s orientací, je tu skvělý navigační systém, vycházejí z magické mapy. Když ji použijete a zadáte, kam, nebo za kým byste chtěli jít, ukáží se před vámi šlápoty. Stačí je sledovat a dovedou vás k cíli.

Samozřejmě, i tady se najdou chyby. Kupříkladu těch magických soubojů by mohlo být víc a finále na ministerstvu je až moc odbyté, jako by se tvůrcům už nechtělo dělat s další lokací. Ale aby vám to vynahradili, tak i po konci hry můžete pokračovat a dál zkoumat školní pozemky a plnit menší mise. Což je fajn – i když trochu divné je, že i když jste coby Harry Potter dokázali, že máte pravdu, vztah žáků k vám se nijak nezměnil a pořád slyšíte ty samé uštěpačné komentáře, co jste slyšeli předtím. Tohle si mohli tvůrci trochu ohlídat.

Sama hra není krátká, za deset hodin jí máte z krku - tedy pokud se soustředíte jen na hlavní příběh a vykašlete se na všechny postraní úkoly. To by ale byla škoda, protože Bradavice jsou skvělá prolézačka, která pro vás skrývá spoustu překvapení.

Harry Potter a Fénixův řád
Windows PC
Nintendo GameBoy Advance
PlayStation PlayStation 3
PlayStation PlayStation 2
PlayStation PSP
Xbox Xbox 360
Nintendo DS
Wii Wii

Verdikt

Překvapivě zábavná hra podle filmu. I když v podstatě jen kombinuje věci, které jsme mohli už vidět jinde, kombinuje to příjemně, takže se člověk ani chvíli nenudí.

Co se nám líbí a nelíbí?

Promakaná grafika, která ždíme z PS2 maximum, spousta možností k objevování, věci, na které si musíte přijít sami, vysoká hratelnost, zábavné minihry, skvělý způsob vyvolávání kouzel.
Hra by mohla být delší a mít v sobě víc soubojů. A výraznější filmové pasáže.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama