grand-theft-auto-v-rozbor-druheho-traileru
Grand Theft Auto V Článek Grand Theft Auto V - rozbor druhého traileru

Grand Theft Auto V - rozbor druhého traileru

Maggot

Maggot

14. 11. 2012 23:28 1
Reklama

Snad ani příchod Vánoc nemůže konkurovat nadšení, které vyvolalo vydání druhého traileru k akci Grand Theft Auto V. Na jaře příštího roku vtrhne na pulty obchodů jedna z nejočekávanějších her všech dob a my upřímně litujeme toho, kdo bude mít odvahu se jí postavit a podívat se jí do očí. Prodejní rekordy si momentálně drží série Call of Duty, je ovšem velice možné, že budou v dohledné době zdevastovány právě pátým GTAčkem, které má na své straně parádní příběh z podsvětí a otevřené město. Všechny ty ulítlé, psychotické a podivné figurky kráčející v jeho kulisách jsou pak třešničkou na jinak chutném dortíku. Pojďme si zrekapitulovat, co jsme na novém videu vlastně viděli.

Berou si práci domů

Hlavní hvězdou ukázky je nepochybně jedna ze tří klíčových postav – šílenec Trevor, který by si mohl potřást s podobně vychovaným Lynchem z akční Kane & Lynch. Chcete důkaz? Co třeba scéna, kdy Trevor v džípu vyskakuje z nákladního letadla s padákem na zádech? Co třeba scéna, kdy Trevor odchází od dřevěné stavbičky, která za jeho zády pomalu vybuchuje a hoří?! Trevor je ten typ charakteru, který by v jiné hře působil jako pěst na oko. V případě Grand Theft Auto V bude jedním z těch nejpošahanějších, ale zároveň nejzábavnějších šmejdů vůbec.

Už na začátku videa si můžete všimnout extrémní vzdálenosti maximálního dohledu. V páté vteřině, kdy kamera krouží nad observatoří, máte k dispozici rozhled na celé město. Samozřejmě, rozhled, který bude ve finále nejspíš značně zjednodušený, ale rozhodně na několikanásobně lepší úrovni, než v případě předchůdce. Což ostatně potvrzuje i přítomnost stíhaček, dvojplošníků a akrobatických letadel. Jedná se o další z odkazů na staré, leč zábavné GTA hry, které byly doslova plné prapodivných nápadů, jež ze série udělaly to, čím jsou dnes.

Země snů

A prakticky okamžitě následuje pohled na vaší vlastní a zatraceně luxusní vilu. Další hratelná postava, Michael, je bývalý lupič, který se specializoval na bankovní přepadení. Vila, tenisový kurt, bazén… je to opak toho života, který doprovázel hlavní hrdiny předešlých her. O to jasnější se nyní zdá být tvrzení, že se Michaelovi převrátí jeho život vzhůru nohama. Ostatně, naše prapůvodní předpovědi dokládají i přítomnost jeho zkaženého a obtloustlého syna, stejně tak dcery a manželky. Ať už je jeho minulost jakákoliv, Michael je ze všech hratelných postav pravděpodobně ten nejslušnější a dost možná i nejklidnější.

První půlminuta vám posléze odhalí zmiňovaného Trevora Philipse, který ve hře slouží jako ten nejdokonalejší kontrast k Michaelovi. Už od pohledu byste se štítili na něj sáhnout, fakt, že žije uprostřed pustiny v karavanu, obklopen stejně nicotnými existencemi, ničemu nijak nepomáhá. Jeho domovina tak trošku připomíná divoký západ. Bar kam se podíváte, rvačky a přestřelky přímo na ulicích, potácející se bezdomovci a rozbité láhve alkoholu. Grand Theft Auto nikdy nebylo o hrdinech v pravém slova smyslu a tak si jeho přítomnosti zatraceně vážíme. A takový malý dodatek, ve hře skutečně budou zvířata. Minimálně psi, vidět totiž můžete hezky rozdováděného rotvajlera.

Hlavní anti-hrdinové

Během dalších sedmi vteřin vidíte, jak Trevor nechává vybouchnout zmiňovaný domek, projíždí se v nově odhalené písečné bugině, čemuž vévodí pohled na jeho tetování na krku, které říká „ŘEŽTE SEM“. Ano, to je přesně ten typ hipsterského tetování, kterým se chlubíte v knihovnách a své babičce. Trevor není normální, ale kdo z nás skutečně je… V několika scénách je ovšem vidět i masivní nákladní vlak. Pokud si dobře pamatujete, ve vlacích jste mohli jezdit i v původním GTA: San Andreas, je tedy téměř jisté, že to samé budete moci dělat i v rámci GTA V a to rovnou za doprovodu nějaké vypečené mise. Velká vlaková loupež? Myslíme, že jsme viděli i divočejší věci.

Přesně v čase 0:42 je vidět, jak se dva chlápci ptají Michaela na určitý plážový domek. Jeden z této dvojice je zároveň i třetí hratelná postava, Franklin. Jak si ale můžete všimnout, Michael a Franklin se v této fázi ještě vůbec neznají, což neplatí v případě Michaela a Trevora. Skládání vlastního týmu a následné triumfální vyloupení banky by skutečně mělo být pomyslným vrcholem hry. V pozadí scény, kde se potkají tyto tři charaktery, je vidět i zábavní park. Už jen díky této scenérii je zřejmé, že Los Santos bude skutečně živé a na pohled bohaté, ačkoliv se jedná o další variaci betonové džungle.

Jakmile dojde na první záběry s policejní honičkou, můžete si všimnout, že model poškození aut je opět o skok dál. Auta se ničí mnohem detailněji, odpadávají z nich kousky, nárazníky visí na několika nýtech a prohlubně ve dveřích značí, že se o váš vehikl někdo nepěkně opřel. A pak přichází na scénu Jimmy, moderní popkulturou zkažený fracek, který visí na stěžni jachty, která je převážena po dálnici. Vedle něj stojí Franklin, v této chvíli už se tedy s Michaelem nejspíše znají. V pozadí si můžete všimnout budovy nazvané Nutsaki, jejíž název je odvozen od amerického „Nut sack“. Hovorově = varlata. Skutečně byste od Rockstaru čekali něco jiného?

Roste nám do krásy

Následuje další technická předváděčka monstrózně upraveného enginu hry. Poté, co Trevor rozšlape hlavu jednomu nešťastníkovi, je vidět, jak letí v červeném letadle. Nasvícení je perfektní, na hru v takto rozsáhlém světě v tuto chvíli možná až trošku nepochopitelné. Pakliže bude ale hra takto vypadat i ve finále, neměli bychom mít žádné výhrady. To pravé Grand Theft Auto se začíná ukazovat v plné parádě hned vzápětí – dveře bankovního sejfu se rozlétají na kousky po výbuchu trhaviny, Franklin ničí skleněné výlohy ve šperkovnictví a všichni jsou navlečeni do kombinéz s logem Bugstar, což je jedna z místních deratizačních firem.

Franklin je vidět ještě jednou o několik vteřin později a to během závodů na motorkách. Během této scény je vidět, že engine Euphoria bude přítomný i v pátém díle. Alespoň soudě dle padajících motorkářů, kteří vypadají stejně přirozeně, jako ti, co padají doopravdy. Krom toho bude závodění na motorkách, v autech, lodích a v letadlech opět jednou z vedlejších aktivit. Trailer ovšem demonstruje i upravené pohybové možnosti ovládaných postav. Způsob krytí se nejspíše vrátí z předešlé hry, ručkování, skákání a šplhání bylo ovšem již od pohledu značně přepracováno a vypadá tak mnohem plynuleji a z hlediska ovládání i přístupněji.

V posledních dvaceti vteřinách se kruh uzavírá. Michael představuje Franklina Trevorovi a mluví o něm jako o „synovi, jakého si vždycky přál.“ Aby také ne, Michael je ze všech nejstarší, což ostatně víme již od prvotního představení hry a úvodního traileru. Prémiová scéna nabízí pohled na stíhačku, která likviduje policejní helikoptéru. Ano, takhle chutná Grand Theft Auto V. Na jaře pro PlayStation 3 a Xbox 360, později i pro PC. Ať zvedne ruku ten, kdo se těší!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama