Článek Genius TVGo DVB-T02Q

Genius TVGo DVB-T02Q

Václav Vlček

Václav Vlček

4. 2. 2008 23:00 2
Reklama

Digitální televize hýbe světem a úspěšně se rozmáhá i v českých krajích. Pokrytí zatím není zrovna dokonalé a signál ulovíte většinou jen v okolí větších měst (viz mapu). Ale do konce roku 2010 už bude celé území naší republiky kompletně digitální a staré analogové vysílání skončí. Neodvratně a bez výjimek. Takže buď si ke všem těm zastaralým televizím pořídíte hezký malý set-top box s DVB-T přijímačem, nebo je necháte pěkně ležet v koutě a lapat prach. Totéž v bledě modrém pak platí i pro analogové tunery v počítači, už i jim pomalu zvoní hrana. Doufejme, že se všem těm BT848 a jejich následovníkům bude v křemíkovém nebi líbit. Místo nich si můžete hledat modernější náhradu, jako je právě testovaný Genius TVGo DVB-T02Q.

Jděte s dobou

Staré tunery byly povětšinou nevzhledné karty se spoustou vstupů a výstupů, které se musely do počítače složitě instalovat. Tohle všechno už je dneska minulostí, hitem je mobilita a jednoduchost. Místo nevzhledného kusu hardware určeného ke schování do útrob PC skříně najdete v balení malý a elegantní USB tuner. Svým vzhledem připomíná trošku naducanější flashdisk, ale opravdu jen trošku a i přes malé rozměry nabídne všechny potřebné funkce. Můžete ho jednoduše připojit k domácímu počítači stejně jako k notebooku, na cestách nezabere v podstatě žádné místo a pomůže ukrátit nudné večery při sledování přihlouplých seriálů nebo soutěží. Mobilita TVGo je velkým plusem.

Pro slušný příjem jakéhokoliv vysílání, ne jenom toho digitálního, je samozřejmě potřeba nějaká ta anténa. V balení najdete základní proutek s metrovým kabelem a magnetem v základně, takže ji můžete připlácnout na jakoukoliv kovovou plochu a ona tam bude poslušně držet a lapat signál ze vzduchu. Pokud jste schovaní někde ve sklepě nebo uprostřed železobetonové budovy, skrz kterou neprojde ani bajtík televizního signálu, nic není ztraceno. Na první pohled je tuner vybavený jen jakýmsi podivným miniaturním konektorem na dodávanou anténu a klasický anténní kolík do něj pasovat určitě nebude. Ani násilím. Příslušná konverze je ale ukrytá přímo na konektoru dodávané antény, s trochou snahy jde sundat a pak už můžete použít obvyklý kabel. Vtipné je, že výrobce se o tom nikde v manuálu nezmiňuje a na první pohled ani náhodou nepoznáte, že konektor jde sundat. Potom se můžete jen pousmát nad dalším doporučením v manuálu, že dodávaný proutek je jen nouzovou náhradou za pořádnou anténu na střeše a příjem tudíž nemusí být úplně dokonalý.

Pro vaše maximální pohodlí výrobce dodává ještě dálkové ovládání. Jedná se sice o úplně jednoduchý obdélníček se základními ovládacími prvky, ale pro běžné použití bohatě postačí. Můžete pomocí něj zapnout nebo vypnout dodávanou aplikaci, přepínat kanály, regulovat hlasitost a nebo nahrát video. Nic co by nešlo udělat u počítače myší, ale takhle se nemusíte zvedat z křesla.

Pozor na Visty

Ještě než zapojíte tuner poprvé do počítače, výrobce doporučuje nainstalovat ovladače z dodávaného disku. Ve Windows XP vše probíhá, jak má, a když po vyzvání zapojíte TVGo do USB, systém si již vše dohledá a příslušné drivery natáhne. Windows Vista v 64bitovém provedení se jako obvykle trochu bránily a nad dodávaným ovladačem zřejmě jen tak z principu ohrnovaly nos. Nakonec ale manuální přesvědčovací metody zvítězily a ovladač byl akceptován, stačilo jen potvrdit, že jsem si opravdu jistý volbou, i když INF soubor zřejmě tvrdí něco jiného. Jen tak pro zajímavost, totéž se děje i při stažení poslední dostupné verze z internetu.

Po prvním spuštění si dodávaná aplikace TVGo MCE Player sama začne ihned vyhledávat dostupné kanály, proto nezapomeňte zapojit anténu. Trvá to přibližně pět minut a vyhledá všechny dostupné stanice včetně digitálních rádií. Můžete si je později pojmenovat podle sebe, ale díky digitálnímu vysílání si aplikace korektně načte standardní názvy sama. Nevýhodou je, že je všechno seřazené podle toho, jak jdou stanice za sebou ve vysílacím pásmu, televize i rádia pomíchaná, a není možné standardně měnit jejich pořadí. Naštěstí je tu ale možnost exportu do jednoduchého textového souboru, kde už si můžete jednotlivé řádky symbolizující stanice snadno proházet dle libosti a potom načíst zpět. Samotná aplikace svým designem nijak neoslní, ale je funkční, v češtině a na základním panelu máte snadno dostupné všechny potřebné funkce. Potěší, že sama pozná, v jakém formátu daný kanál zrovna vysílá a přepne se podle toho na příslušný poměr stran 4:3 nebo 16:9. Většinou. Když vám obraz nesedí, není tu možnost manuální volby a musíte prostě přehazovat kanály tam a zpět, dokud se to nepovede. Ale třeba není chyba na vašem přijímači a něco se nepovedlo už při vysílání. Nebo je to úmysl, jako když Nova digitálně vysílá širokoúhlé pořady s černými pruhy ve formátu 4:3 :-)

Digitální výhody

Velkou výhodou digitální televize je takzvaný EPG, neboli elektronický programový průvodce. Je to vlastně program televize vysílaný zároveň s obrazem a zvukem, takže se můžete kdykoliv jednoduše podívat, co se bude kdy vysílat. Ke každému pořadu najdete i stručný popisek, škoda jen, že se autoři aplikace moc nepárali s počeštěním a jaksi si nevšimli, že font použitý pro zobrazení EPG nemá korektní diakritiku.

Další informací obsaženou v EPG je přesný čas vysílání, podle kterého můžete velice jednoduše naprogramovat nahrávání. Program se už potom sám v daný čas spustí a zvolený pořad nahraje. Standardně je to do formátu MPEG, v jakém je DVB-T vysílaný. Ten načte většina stříhacích aplikací bez problémů, nebo ho můžete převést do jakéhokoliv dalšího formátu (včetně XviD/DivX) pomocí univerzální aplikace MediaCoder.

S nahráváním souvisí i další užitečná funkce - časový posun (timeshift). Ten vám umožní si kdykoliv "zastavit" vysílání a za nějakou dobu se nerušeně vrátit ke sledování. Aplikace bude mezitím ukládat video na disk a jakmile se vrátíte, začne přehrávat ze záznamu. Na pozadí dále nahrává aktuálně vysílaný pořad a tak o nic nepřijdete. Jen pozor, reakce TVGo MCE přehrávače není nejrychlejší, a to i na výkonném počítači, tak raději počkejte a neklikejte zuřivě na tlačítko ve snaze proces urychlit.

Suma sumárum

Genius TVGo DVB-T02Q vám nabídne přesně to, co slibuje. Díky malému přenosnému USB tuneru můžete sledovat digitální televizi všude tam, kde to podmínky dovolí. Obraz je díky digitálnímu vysílání většinou perfektní, další nabízené funkce jako je EPG nebo nahrávání se rychle naučíte používat. Chtělo by to jen doladit některé drobnosti jako je třeba čeština v programovém průvodci, ale jelikož poslední verze ovladačů je už téměř rok stará a nic se nezměnilo, moc v nedoufejte.

+malé a praktické provedení
+kvalitní příjem digitálního vysílání DVB-T
+dálkové ovládání
-nedotažená podpora češtiny
-rychlost reakcí ovládací aplikace

Hodnocení: 7/10
Cena 1070Kč s DPH
Další info: Genius

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama