GameStop už zřejmě nezajímají kryptoměny. Za poslední kvartál mírně snížil ztrátu
i Zdroj: Unsplash / Nicholas Cappello
Byznys Novinka GameStop už zřejmě nezajímají kryptoměny. Za poslední kvartál mírně snížil ztrátu

GameStop už zřejmě nezajímají kryptoměny. Za poslední kvartál mírně snížil ztrátu

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

8. 12. 2022 15:58

Americký obchodní řetězec GameStop zveřejnil finanční výsledky za poslední období. V rámci kvartálu sice vykázal ztrátu ve výši zhruba 94,7 milionu dolarů, to je ale o několik milionů méně, než za stejné období loni. Celkově klesl jeho výnos. Firma se také dle slov CEO Matta Furlonga odklání od NFT a kryptoměn, protože jde o příliš riskantní byznys.

Reklama

  • GameStop zveřejnil finanční výsledky
  • Mírně snížil ztrátu, klesá ale jeho výnos
  • Do budoucna se přestane věnovat kryptoměnám

Celkový výnos za období klesl na 1,186 miliardy dolarů (v přepočtu zhruba 27,4 miliardy českých korun), což znamená pokles oproti loňskému 1,297 miliardy dolarů. Loni nicméně za kvartál řetězec tratil 105,4 milionu dolarů, letos to bylo jen 94,7 milionu. Nadpoloviční většinu příjmů tvoří hardware a doplňky. Necelou třetinu do kasy přinesl software jako takový a zbylých 17,5 % pak sběratelské předměty. Ukazuje se tedy, že hry už nejsou pro řetězec vyloženě klíčovým zbožím, i když stále vydělávají spoustu peněz.

GameStop se vrhá do vod NFT a blockchainu. V době, kdy trh čelí vážným problémům
i Zdroj: GameStop / Twitter

GameStop se vrhá do vod NFT a blockchainu. V době, kdy trh čelí vážným problémům

Obchodní řetězec GameStop, který se na začátku loňského roku stal jedním z nejostřeji sledovaných objektů na akciovém trhu,…

20. 5. 2022 10:41
1

Zajímavá je ale změna postoje ke kryptoměnám a NFT. GameStop totiž v květnu oznámil, že otevírá vlastní tržiště a platformu s NFT. „To, co internet udělal pro komunikaci dělá blockchain pro hodnotu. Teď se komunity po celém světě mohou spojovat, spolupracovat a směňovat jako nikdy předtím.“ tvrdil tehdy a obhajoval své rozhodnutí zaměřit se na blockchain před spíše skeptickou herní komunitou.

CEO firmy Matt Furlong ale pro investory přiznal, že se GameStop do budoucnosti bude zaměřovat na gaming, sběratelské předměty a bazarový přeprodej. Do kryptoměn už investovat nehodlá, dle všeho už žádné nevlastní a akcionáři nemají čekat, že se k nim vrátí. Rozhodnutí odůvodnil tím, že firma nechce významný kapitál akcionářů riskovat investicemi v tomto oboru. Místo toho uvažuje o smysluplných akvizicích. V souvislosti s odklonem od krypta mělo firmu opustit několik zaměstnanců.

GameStop se do popředí zájmu dostal na začátku roku 2021. Tehdy došlo k dramatickému zvýšení cen akcií společnosti, což bylo způsobeno skupinou investorů, kteří se spojili na subredditu WallStreetBets a začali koordinovaně nakupovat akcie GameStopu. Skupina investorů chtěla reagovat na to, že některé velké investiční společnosti začaly prodávat akcie společnosti, protože ji považovaly za neperspektivní. Tento nákup ale vedl ke zvýšení cen akcií. Události přilákaly velkou mediální pozornost a na jejich základu vzniká i kontroverzní dokument Netflixu. Podrobněji jsme o nich informovali v dobových novinkách.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama