Galactic Civilizations II: Twilight of the Arnor Recenze Galactic Civilizations II: Twilight of the Arnor

Galactic Civilizations II: Twilight of the Arnor

Jan Horčík

Jan Horčík

4. 10. 2008 22:00 11
Reklama

Moc, moc dobré kapříky. Všimla si toho už celá posádka, cpeme se jimi od nevidím do nevidím. Pořád. A čím dál tím víc lidí tady tvrdí, že bychom se možná měli raději připojit k Terranskému impériu. Znamenalo by to mnohem lepší přísun kapříků za ještě lepší ceny. A víte vy co? Možná, že mají pravdu. Tihle Terrané nebudou asi zas takoví hlupáci, jak o nich naše velectěná intergalaktická vláda tvrdila vláda ještě před pár lety.

Já teda do politiky jakože moc nevidím. Jmenuju se Tlas Kzientha ale kamarádi mi říkaj' prostě "Kzzzz". Pracuju jako důlní inženýr na jedné těžařské kolonii na hranicích naší říše s Terranským impériem. Chápete, my jsme ti zelení a oni ti modří. My jsme ti hodní a oni zlí. Tak to vlastně bylo až donedávna, povídalo se dokonce cosi o tom, že hloupí Terrané museli platit naší velké Konfederaci za to, abychom jim nevyhlásili válku. Mně je to šumák, já když mám ryby, tak jsem spokojený. No, a to je právě ono! Ryby z naší domovské Torie začínají být poslední dobou nesnesitelně drahé a poněkud, abych tak řekl, zasmrádlé. Ryby z planety Terra jsou přitom lepší a levnější a... voní! Vypadá to, jako kdyby Terrané začali rozvážet svými mezihvězdnými trajekty supermňamózní ryby po všech planetách Torie, protože i naše vláda je najednou k Terranům vstřícnější. Někdo říká, že jim roste vliv. Já si myslím, že jim hlavně rostou v tuních výborní kapříci.

Nevím, jak to dělají, ale jejich masíčko je takové mlaskavé a jemné. Terrané určitě nejsou tak vyhlášení kulináři jako Altariané, ostatně Restaurant na Věčnosti je jenom jeden a patří Altarii. Kdysi jsem tam byl s rodiči na výletě. Možná v tom vězí ti Terranští vědátoři. Prapodivně nafouklé pozemské hlavy jsou svými nápady vyhlášené po celé galaxii. Ani bych se nedivil, kdyby své vypečené kapříky pěstovali na stromech jako ovoce a rybími sady oseli několik svých planet. Tak vyspělá musí být terranská věda! Kam se na ně hrabou ti naši obrýlení matlálkové s fázovými zbraněmi, částicovými štíty a vakuovými lentilkami. Neříkám, že není dobré mít vojenskou převahu. Ostatně, těžíme tady suroviny hlavně pro naše zelené bratry a sestry, kteří válčí na druhém konci říše proti dvěma agresorům najednou. Z rudy, kterou tady vytěžíme se vyrábějí v továrnách na dobrých deseti našich planetách pojízdné odkládací stolečky na ručníky. My Toriané spotřebujeme ve válce strašné spousty ručníků.

A každý správný vesmírný turista je ručníkem vybavený jakbysmet. Já jsem toho popravdě nikdy moc nenacestoval. Ten dávný rodinný výlet do Restauranu na Věčnosti byl vlastně jediný pořádný výlet, co jsem kdy zažil. Bratranec si ale v turistice vybudoval docela slušné živobytí, vozí teď torianské zbohatlíky na výlety do celého Terranského impéria. Lifruje tam jeden stelární parník za druhým, plný torijské aristokracie. Vesmírná turistika prý sype Terranům ze všeho nejvíc, ještě lépe než kapříci. Možná jsem měl taky začít podnikat v turistice. Jenže já na to nemám buňky, sotva se vyznám ve hvězdné mapě. Vždycky mi to nějakou dobu trvá, než vůbec najdu nejbližší solární systém. Baví mě jen tak si mapou proplouvat, to jó. Zrovna nedávno jsem si při šmejdění mapou všimnul, jak se ti Terrané rozlézají po všech koutech galaxie. Mají nové kolonie až daleko za nejzazšími hranicemi naší říše a několik planet dokonce i uvnitř našich hranic. To je ta převážně neškodná zelená linka na hvězdné mapě.

Zlé jazyky tvrdí, že si Terrané chtějí vybudovat "kulturní dominanci" nebo tak nějak tomu říkají. Nevím, co přesně se tím myslí, ale jestli to bude znamenat víc kapříků, tak jsem pro. Bratránek, co létá k Terranům pravidelně tvrdí, že v dnešním světě by válka neměla cenu. Toriané i Terrané ovládají moc velký kus vesmíru na to, aby mohla začít válka v klasickém smyslu toho slova. Nás je sice mnohokrát víc, ale oni zase prý mají lepší zbraně - alespoň to tvrdí bratránek. "Víš, jaký je nejjednodušší způsob, jak ovládnout cizí říši?" ptal se mě jednou. "No přeci zevnitř!" zahulákal, když jsem na něj nechápavě civěl. A pak mi vysvětlil, že tím myslel "odspoda, od těch nejnormálnějších, nejchudších lidí". Dejte jim pořádně a levně najíst spousty ryb a máte jejich hlasy v kapse. Něco na tom asi bude, protože jinak už by se na naší stanici týdny nediskutovalo jen o tom, zda se k Terranům připojit, nebo ne.

Jeden stařešina nás varoval, že prý Terrané jsou ta největší vesmírná pakáž a že se máme držet stranou celého toho galaktického divadýlka. Taky říkal, že dodávají zbraně oběma našim nepřátelům, jen aby naši říši co nejvíce vyčerpali, a ještě mají na každé naší planetě alespoň jednoho agenta. Pcha, takovým absurdním spikleneckým báchorkám už ale nikdo nevěří. Vždyť na GNN o tom nic neříkali a těch pár sabotáží z poslední doby mají jasně na svědomí smradlaví piráti a teroristé. Já si prostě myslím, že Terrané se mají dobře a hlavně to s námi myslí dobře, jinak by nám sem nevozili ty voňavé rybičky. Důlní kolonie pár sektorů odsud už se k nim přidala před pár měsíci a kámoš co tam maká tvrdí, že se jim vede dobře a ať zbytečně dlouho neváháme. Že prý důlní inženýři dostávají každý den navíc příděl kapříčků zadarmo!

Takže já jsem rozhodnutý hlasovat pro. Je mi jasný co si o mě asi budete myslet, zvlášť pokud jste z Torie. Ale pomyslete na ty haldy ryb! Odmítli byste něco takového? Já prostě nemůžu. Je mi jasné, že výroba pojízdných odkládacích stolečků na ručníky touhle změnou utrpí... ale vem to čert. Možná, že už se nikdy nevrátím domů do Konfederace. Přesto můj dopis rodičům na rozloušenou bude končit jednoduše a bez sentimentu. "Sbohem, a dík za všechny ryby!"

Galactic Civilizations II: Twilight of the Arnor
Windows PC

Verdikt

Stejně by si ji ale měl zahrát každý, kdo tenhle žánr miluje. Staňte se všemocnými pány galaxie a smějte se hurónským smíchem všem těm, kdož podlehli vaší nekonečné moci! Totiž když ji miluješ, není co řešit.

Co se nám líbí a nelíbí?

Hledáte-li vesmírnou strategii, u které budete moct strávit následující měsíce a léta, právě jste ji našli. Procvičíte se ve válečnictví, diplomacii, přirodních vědách, konstrukci lodí a spoustě dalších oborů. Hlavně vás ale tahle hra dokonale přesvědčí o tom, že moc nad celým vesmírem je to jediné, pro co stojí za to žít!
Což je vlastně také jediná opravdu velká nevýhoda téhle hry - opojení mocí je 100%.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama