Frostpunk: The Last Autumn Recenze Frostpunk: The Last Autumn

Frostpunk: The Last Autumn

Vojta Dřevíkovský

Vojta Dřevíkovský

24. 1. 2020 11:00
Reklama

Stačily dvě hry, aby se polští 11bit studios vyprofilovali jako jedni z nejzajímavějších a nejlepších vypravěčů herních příběhů. Jak This War of Mine, tak i předloňský Frostpunk dokážou hráče emočně vyždímat a zničit při rozhodování nad morálními dilematy přežití v nemyslitelných podmínkách. Mnoho masochistů má ale tyhle herní flagelace rádo, a pro ty 11bit studios přichystali prequel ke svému survival city-builderu. DLC The Last Autumn vypráví příběh staveniště 113, kde během posledního podzimu v dějinách má vyrůst jeden z tepelných generátorů, který zajistí budoucnost lidskému pokolení. Povede se vám to, nebo vás chlad zastihne nepřipravené?

Pár nehod a výbuchů pak ohrozí nejen životy, ale hlavně průběh celé stavby a vaši budoucnost

Jestli jste se báli, že by Frostpunk bez holomrazu nefungoval, obavy mít nemusíte. Vážně. Vývojáři připravili herní nášup pro hráče, kteří základní hru už dávají s přehledem a chtějí něco nového, třeba i náročnějšího. Příběhová epizodka The Last Autumn nijak zásadně nemění základní herní pravidla Frostpunku, ale pochopitelně i bez toho studeného bílého svinstva za krkem budete postaveni před mnoho náročných úkolů, které prozkouší vaše manažerské schopnosti i morální integritu.

AŽ SE ZIMA ZEPTÁ, COS DĚLAL

Zprávy o nadcházející zimě přimějou Londýn jednat a z Británie tak vyplouvají desítky lodí s posádkami, které mají za úkol postavit parní tepelný generátor, kolem něhož může přežít skupina lidí. Po dosažení místa budoucí bašty je vám jako hlavnímu projektantovi jasné, že tepelný generátor se sám nepostaví a suroviny na konstrukci jsou i na zeleném pobřeží velmi omezené. Kromě první pily mezi jedlemi tady u skály a sběrné stanice támhle u hroudy uhlí si musíte rychle postavit doky a zajistit si pravidelný přívoz surovin a lidí loděmi z Anglie, dokud není moře zamrzlé. Tempo výstavby je třeba držet vysoko a každá pomoc z domoviny stavbu hluboké díry a mechanismu nad ní urychlí. Zároveň je ale třeba dávat pozor na bezpečí dělníků, kteří bez vyhlášek, kratších šicht nebo standardizovaných předpisů práce začnou být v novém světě nespokojení. Když pak z jámy začne unikat jedovatý plyn, budete muset řešit vznikající napětí mezi dělníky, kteří to všechno musí oddřít a inženýry, kteří sedí ve svých chatkách a starají se o správu stavby z dálky. Pár nehod a výbuchů pak ohrozí nejen životy, ale hlavně průběh celé stavby a vaši budoucnost. Jako správci máte totiž pevně daný plán od pánů z Londýna a zmeškáte-li pár milníků, můžete být z celé stavby odvoláni.

Stavba generátoru by pro vás měla být na prvním místě. V každé z pěti fází musíte splnit několik úkolů, abyste se pohnuli dál. Zpočátku musíte třeba postavit dřevěné lešení nad propastí, ale časem dojde na pokročilé regulátory tlaku či držák jádra. Každá složitější konstrukce je nebezpečnější a vyžaduje víc a víc speciálních materiálů. Kolem díry tak budete muset postavit ventilátory odsávající plyn a továrny na slitiny a parní mechanismy, které generátor potřebuje. Nová záložka na dolní liště naštěstí nabízí jasný přehled chybějících materiálů a také ukazuje, jak jste na tom s bezpečností práce. V nebezpečných podmínkách dělníci odmítnou pracovat a vyhlásí stávku, na kterou musíte reagovat. Zajistíte jim lepší pracovní podmínky, chutnější jídlo, pohodlnější bydlení a nějakou tu motivaci, proč pořád jen makat? No i kdybyste byli sebevětší lidumilové, víte, že všechno jim poskytnout nemůžete, tak jim alespoň můžete dát do ranní kaše kokainové pilulky na zlepšení nálady i efektivity práce...

TADY SVAŘÁK NEPOMŮŽE

Stejně jako základ Frostpunku, i The Last Autumn má to beznadějné získávání zdrojů na rozvoji osady, i ty nehody zpomalující postup k cíli, kterého musíte dosáhnout dřív, než dojde mráz. A ano, opět mají všechna vaše rozhodnutí svá pro a proti, takže se vám ten nápad s kokainovými pilulkami vás může časem pěkně vymstít. Novotu do hraní přináší nová mapa, nové budovy a vyhlášky, ukazatel motivace lidí nahrazující naději a časem dojde i na třídní boj, který nahrazuje to upnutí k fašistickému řádu či náboženskému fanatismu ze základní hry.

Ani The Last Autumn vám nic nedaruje a párkrát radši začnete od začátku.

Nejlepší ale na DLC je rozšíření loru hry, které se opět děje skrz příběhové epizodky vašich obyvatel, komunikaci s Londýnem a hlavně průzkumem okolních míst. Někde naleznete nějaká zvířata, která mohou vaši průzkumníci pár dnů lovit a dovážet na stavbu, jinde se pak nachází pozůstatky jiných výprav a jiných stavenišť. Při cestách po zamrzlé krajině narazíte třeba na stopy francouzů, kteří zjevně taky chystají nějaký plán do mrazivé apokalypsy nebo na pozůstatky jiných anglických pokusů o postavení generátorů tepla. Důležitá odhalení zase doprovází nádherné ilustrace a volby s často krutými následky. Žádný vedlejší příběh vám moc naděje nedodá, ale snad aspoň najdete nějaké ty suroviny, co vám to vaše snažení mohou ulehčit.

LISTOPAD? SPÍŠ LIDSTVOPAD!

The Last Autumn je zkrátka víc Frostpunku, ale místo další epizody v mrazu je nový obsah inteligentně řešený scénář, který vypráví další drtivý příběh v dostatečně novém prostředí. Stále tu najdeme ty stejné mouchy jako v základní hře včetně křivky obtížnosti, která s nástupem prvních vloček vystřelí strmě vzhůru. Ani The Last Autumn vám nic nedaruje a párkrát radši začnete od začátku (nebo si nově nastavíte obtížnost trochu níže), když zjistíte, co jste vlastně opomenuli a co vám zlomilo vaz. Na což se ovšem opět váže problém relativní linearity příběhu. Jakmile už tušíte co a jak, ztrácí Frostpunk i v tomto DLC ten příběhový drajv a stává se více hledáním optimální cesty a chystáním se na překážky, které víte, že přijdou.

Jako pěkný několikahodinový scénář je The Last Autumn super důvod, proč se k mrazivé stavitelské strategii vrátit a vyzkoušet si, jak dlouho dokážete vzdorovat živlům i rozpadu společnosti v novém prostředí. Není to náprava slabin hry, ale spíš důkaz, že originální svět Frostpunku má spoustu potenciálu a příběhů k vyprávění i za ledovými útesy kruhové osady.

Frostpunk: The Last Autumn
Windows PC

Verdikt

Frostpunk svým prvním příběhovým nášupem dává všem svým fanouškům důvod, proč se do chladného podnebí vrátit. Náročnější příběh o posledních dnech před nástupem věčné zimy do hry přináší čerstvý severní vítr a novou dávku masochistického potěšení.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama