Francouzi zakázali v oficiální vládní komunikaci používat anglické herní pojmy, chtějí očistit svůj jazyk
i Zdroj: Yan Krukov / Pexels
Novinka Francouzi zakázali v oficiální vládní komunikaci používat anglické herní pojmy, chtějí očistit svůj jazyk

Francouzi zakázali v oficiální vládní komunikaci používat anglické herní pojmy, chtějí očistit svůj jazyk

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

31. 5. 2022 13:07

Kuriózní nařízení vstoupí v účinnost ve Francii. Místní ministerstvo kultury totiž v pondělí pozměnilo pravidla využívání technologického a počítačového žargonu v oficiální komunikaci. Tiskové agentuře AFP sdělilo, že se snaží o to, aby diskuzi o tématu rozuměli i nehráči.

Reklama

  • V komunikaci francouzských úřadů nesmí být použity herní pojmy přejaté z angličtiny
  • Klasické termíny jako progamer nebo esport nahrazují čistě francouzské varianty

V jakékoliv komunikaci ze strany francouzských úřadů tak už nesmí zaznívat pojmy jako progamer nebo streamer. Ty konkrétně nahradilo pochopitelné joueur professionnel (profesionální hráč) a o něco méně logické joueur-anmateur en direct (volně přeloženo jako živě hrající host). Mezi další oficiální pojmy patří jeu video en uage pro cloudové hraní nebo jeu video de competition pro esporty obecně.

Deník Guardian připomíná, že na problém výrazného pronikání angličtiny do moderního jazyka upozorňovala jazyková organizace Académie Française. V únoru označila současný trend za degradaci, která by neměla být považována za nezvratnou. Guardian zmiňuje například používání pojmu big data nebo vlakovou společnost Ouigo (we go).

Obyčejných lidí nebo tisku se samozřejmě změny nijak nedotknou. V České republice se zatím téma herního a počítačového žargonu příliš neřeší. Podobným neologismům se věnuje jen hrstka článků v odborných periodikách a registruje je Databáze excerpčního materiálu Neomat Ústavu pro jazyk český Akademie věd České republiky. O tom, že by se vůbec uvažovalo o podobné regulaci nevíme a ani to není pravděpodobné.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama