Forza Horizon 5 využívá ray tracingu i pro výpočet zvuku. Řev motorů se bude jinak odrážet v různém prostředí
i Zdroj: Hrej.cz
Forza Horizon 5 Novinka Forza Horizon 5 využívá ray tracingu i pro výpočet zvuku. Řev motorů se bude jinak odrážet v různém prostředí

Forza Horizon 5 využívá ray tracingu i pro výpočet zvuku. Řev motorů se bude jinak odrážet v různém prostředí

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

13. 7. 2021 12:46 1

Připravované pokračování populární série závodních arkád Forza Horizon 5 zřejmě opět nabídne naprosto špičkové technické zpracování. Můžeme se těšit třeba na dnes již celkem obvyklou technologii ray tracing, která se objeví v “kochacím” režimu Forzavista. Ta ale dle slov autorů neslouží jen k zlepšení grafiky. Moderní vymoženosti vylepší i vnímání a šíření zvuku při klasickém závodění.

Reklama

  • Pátá Forza Horizon simuluje odraz zvuku od různých materiálů
  • Výsledkem by měl být realističtější zvuk při průjezdu různým prostředím
  • Klasický ray tracing funguje jen v režimu Forzavista

V třetí epizodě vidcastu Let’s ¡Go! kreativní ředitel Mike Brown a šéf audio designu Fraser Strachan vysvětlují, že ray tracing umožňuje poměrně realistický výpočet odrazu zvuku. Vydávaný hluk hra vysílá směrem k předmětům v prostředí a v reálném čase počítá následky. Při tom samozřejmě bere v potaz i materiály a povahu prostředí, v lese tak bude ozvěna tlumennější, naopak ve městě by mělo vytáčení motorů více rezonovat. Obzvlášť zvědaví jsme pak samozřejmě na brutální řev v tunelech. Jen doufejme, že nám jich autoři připraví dostatek.

Novinky by měly vést k uvěřitelnějšímu pocitu z jízdy. Je otázkou, do jaké míry bude tento efekt věrohodný, ostatně se zvuk ve skutečnosti šíří ve vlnách a nikoliv v paprscích, se kterými ray tracing kalkuluje. V praxi bude ale samozřejmě změna spíše kosmetická a nenápadná.

Forza Horizon 5 vychází na Xbox Series, Xbox One a PC 9. listopadu letošního roku.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama