Forza Horizon Recenze Forza Horizon

Forza Horizon

Maggot

Maggot

1. 11. 2012 23:39 4
Reklama

Kdybyste nám ještě před dvěma lety sdělili, že vývojáři jízdní simulace Forza Motorsport 4 připravují své vlastní arkádové závody pod stejným křídlem, nejspíše bychom smíchy vyprskli vysokooktanové palivo a pak se snažili zastřelit z protijedoucího auta. A nyní před námi stojí naředěná Forza Horizon, čistokrevná závodní arkáda s otevřeným světem, do které se světoznámé automobilky nebály promítnout své nejlepší výrobky. Otázkou však zůstává, nakolik je přítomnost Horizon ohrožující pro konkurenci v tomto rybníčku plném hladových dravců? Microsoft, Turn 10 i vývojem pověřené studio Playground Games si vsadili na jistotu a zplodili potomka, který má potenciál diktovat podmínky všem přihlížejícím. Život v nové Forze je jako ceny paliv. Jste neustále nahoře.

Nezvedá to, asi paří...

Forza Horizon
i Zdroj: Hrej.cz

A tak jsme si sedli za volant desítek exkluzivních vozů a vyrazili do ulic Colorada, které se vlní v rytmu hudebně-automobilového festivalu Horizon. Kombinace kapel a sportovních aut je přece ta správná, že? Alespoň to si myslí americké publikum. Vzpomínáte si na rok 2007, kdy naše řady infiltrovala nápadem totožná Need for Speed: ProStreet, která ovšem dokonale ztroskotala právě kvůli této stylizaci? Forza navzdory všemu podřazuje a hráči až tak odvážně nenutí svou vizi ideálního závodního víkendu. Jste obklopeni pařícími týpky hýřícími arogancí, ale závodění je vždy až na tom prvním místě. A jaká je tedy podstata vaší lidskosti? Předehnat ostatní favority, stát se nejslavnějším závodníkem a sbalit organizátorku festivalu. No dělejte, jen si pište…

A rozhodně se nebojte toho, že byste řízení nadupaných aut, co žerou malé děti, nějakým způsobem nezvládali. Pravda, na hře se částečně podíleli autoři původní simulace, kteří i do Horizon přispěli svým know-how. Navzdory tomu je z ní ale čistokrevná arkáda s několika vážnějšími prvky. A když zaškrtnete příznačné políčko „Simulation“, dostane se vám pevnějšího řízení, delší brzdné dráhy a agresivnějších projevů elektronických asistentů. To, že je Horizon čistokrevná arkáda, není vůbec špatně, naopak. Kdyby tvůrci fyziku hry přenesli v poměru 1:1, hra by rozhodně nebyla tak zábavná a v mnoha ohledech divoká, jako ve skutečnosti je. I přesto všechno si auta zachovala svou unikátní podstatu, každé je jiné a originální svým ovládáním, zvukovým i designovým vzezřením. Jakmile uslyšíte jadrný tón dvanáctiválců z Maranella, dojde vám, že svět má přece jenom ještě nějakou naději.

Čtyřmi koly na zemi

Pocit z kroužení po ulicích města je z hlediska externí vjemů perfektní. Jakmile se ručička rychlostního tachometru přehoupne přes 200 kilometrů v hodině, obraz se začne klepat… spolu s vámi! Forza Horizon nabízí hráčům jeden z nejintenzivnějších pocitů rychlé jízdy, které získáte jen například u konkurenční série Shift. Největší podíl na tom má právě přesun na otevřené ulice s dopravou, mezi kterou budete kličkovat i během divokých honiček na dálnici, či na okreskách. Zároveň s tím se ovšem budete často ptát sami sebe, „proč je sakra často výhodnější brzdit nárazem do svodidel, než jezdit poctivě?“

Kolizní model je stejně jako ten jízdní založen na arkádových proporcích, a tím, že vy například nestačíte přibrzdit a svezete se po svodidlech, zatáčkou se protáhnete rychleji, než kdybyste na to šli poctivě. O to více si tohoto faktu všimnete během závodění v rámci příběhové linky, kde je většina závodů obehnána betonovými bloky. Což ovšem ničemu nevadí, alespoň ne v takové míře, jako v jinak povedeném multiplayeru, kde tohoto efektu hráči využívají stejně často, jako například toho, že do vás úmyslně bourají nebo vás vystrkávají ze silnice. Ani střety s civilisty nejsou nijak fatální, naproti jedoucí auto v podstatě odstrčíte jako papírové origami a to ještě za zvukového doprovodu, který připomíná škrábání brambor o výdechy na karbonové kapotě. Tak trochu.

Jsem krásná a vím to!

Navzdory tomu se ale Forza Horizon řadí do klubu technicky nejdokonalejších a nejplynulejších her. Váš jízdní zážitek neruší ohavná grafika, ani klesajících snímkování. Dokonce ani chabé zvuky či jakékoliv jiné technické nedostatky. Popravdě, Horizon je momentálně nejhezčí závodní hrou, jakou si můžete na konzolích zahrát. Modely vozů (a že jich tu je hromada) jsou detailní jak zvenčí, tak i v interiéru, tím největším trumfem hry je ovšem samotná čistota obrazu, který je téměř sterilní. Občas narazíte na lehce zubatý stín, zrnění obrazu a podivné vrhání odrazů je ovšem takřka kompletně eliminováno a vy rozpoznáte tvar auta bezpečně i ze vzdálenosti, ze které v jiných hrách vidíte jenom rozmázlé tečky. Stejně sterilní jako grafika je ovšem i váš pocit z objevování světa, který sice skrývá svá malá i velká tajemství, ale nepůsobí o nic živěji, než ten v konkurenčních hrách.

Ulice Colorada jsou graficky perfektní, a když si to rychlostí přesahující 300 Km/h šinete po dálnici za doprovodu zapadajícího slunce, téměř byste se zapřísahali, abyste mohli být součástí této až romantické situace i doopravdy. Jenže takový pocit na vás přijde jednou za 10 odehraných hodin. Okolí měst i rychlostních silnic tvoří buďto prašné pláně nebo nažloutlé lesy. Není potřeba zbytečné okázalosti, kterou běžně vídáte v jiných závodních arkádách, město by ovšem zasloužilo oživit. Zejména tedy městské části, které připomínají neosobní betonové džungle. Hlavními hrdiny Forzy byla ovšem vždy auta a jinak tomu není ani v tomto případě. Respektive, možná bychom měli spíš říct wruuuumrruaaaaa či frrrrrýýýíííííáááááá! Poznáte naší interpretaci motoru? Ne? To je nás tu tedy víc.

Syntéza šampionů

Ozvučení motorů a zvuků auta bylo převzato z Forzy Motorsport, což znamená, že slyšíte každý detail a zvuková kulisa jako taková je naprosto autentická. K dispozici vám je necelá stovka vozů od slabších klasik, přes americké „bubláky“ a silniční jachty, až po zběsilé supersporty a exempláře existující v minimálním počtu kusů. Díky méně vážnému jízdnímu modelu nemusíte při výběru dělat kompromisy, pokud se vám řídí špatně nebo nestačí rychlostně, vezmete jej do garáže a patřičně upravíte. Možnosti vylepšení jsou převzaty z předešlých her, stejně tak si Horizon bere i to nejlepší v podobě propracovaného editoru vlastního designu a polepení. Pokud jste šikovní, z obyčejného Focusu vytvoříte závoďák se vším všudy. A pokud šikovní nejste, nebo vám schází patřičná úroveň fantazie, design si koupíte na místním tržišti.

Jak už jste nejspíš vypozorovali, Horizon si možná až příliš mnoho prvků půjčuje nejenom ze své vlastní značky, ale také z revíru konkurence. Tím nejvíce zarmucujícím faktem na hře jest obava vývojářů z riskování. Modely vozů, zvuky a částečně i mechanismy hratelnosti byly převzaty z Forza Motorsport 4. Sázky, závody s jinými piloty přímo na ulici jsme viděli již v Test Drive Unlimited a dokonce i to Need for Speed vystrkuje růžky z hlediska popkulturního zasazení do prostředí hudebního festivalu. V kombinaci se zmíněnou sterilitou hry se může potichu podbízet otázka, jak moc jsou vlastně Playground Games zainteresováni do tvorby hry. Hlavní rozdíl oproti výše vypsaným titulům jest v tom, že Horizon vše snoubí dohromady bez téměř jakýchkoliv komplikací. Vše dosedá, vše spolu ladí.

A dokonce i umělá inteligence kolegů závodníků vyniká nad zbytkem startovního pole. Popravdě, opozice je mnohem kultivovanější než živí hráči, s nimiž se střetnete online. Počítač přibržďuje když mu stojíte v cestě, objíždí vás, ale sám také váhá a umí chybovat. Hra se mění v motivující jakmile přepnete obtížnost umělé inteligence na vyšší hodnoty, díky čemuž ostatní závodníci vcelku značně zrychlí. Nejde o to, že by hra využívala nadpřirozených možností, závodníci jen začnou využívat potenciálu svého vozu mnohem důkladněji.

Hádej hadači!

Co by to ale bylo za Colorado, kdybyste v něm neměli co dělat. Tradiční forma závodů na okruzích a sprintů z bodu A do bodu B je pozitivně narušena výživnou porcí zajímavých soutěží a volitelných úkolů. Jakmile začnete stoupat po žebříčku slávy, pořadatel vám čas od času zavolá s fámou týkající se opuštěné stodoly, kterou když objevíte, získáte zdarma kousek automobilové historie v podobě nějaké té přemotorované klasiky. K tomu si připočtěte Showcase závody, kde závodíte například proti akrobatickým letadlům, dvojplošníkům nebo helikoptérám, reklamní PR akce a zhruba 70 hlavních klání, s čímž se dostáváte na metu několika desítek hodin hrací doby. Pokud si v automobilovém průmyslu libujete, Forza Horizon se stane vaším černým koněm, nehledě na to, na jak arkádovém jízdním modelu běží.

Pokud se ovšem chystáte otevřít vzhůru se vyklápějící dveře, nasednout do anatomických skořepin, připoutat se pětibodovými pásy a využít výkonový potenciál hry kompletně, neměli byste zapomínat na multiplayer, v jehož interpretaci se z herního světa stává takové jednodušší hrací hřiště. V běžně dostupných závodních místnostech natrefíte na klasické závody i legrácky typu Infection, kde jde hlavně o bourání. Největší potenciál se ovšem skrývá pod položkou Free Roam, která vás a až 7 vašich přátel šoupne do města stylem „Dělejte si, co chcete!“ K dispozici vám je značný počet unikátních výzev, kdy je potřeba kolektivně najezdit určitý počet kilometrů nebo ve stejných vozech dojet na místo určení. Už jen popisem se hra v tomto ohledu blíží k legendě jakou Burnout Paradise je, realita ovšem kulhá díky nedostatku nástrojů, které má administrátor místnosti k dispozici. Kdyby mohl libovolně pořádat závody, případně jiné specialitky, realita už takto příjemná by mohla být ještě lepší.

A tak bude případný iniciátor souboje o post nejlepší arkádové značky současnosti potřebovat vystrčit drápky a pokud možno i dosud neviděné trumfy. Forza Horizon není dokonalá, ale představuje nesmírně poctivý kus odvedené a precizní práce, u níž vývojáři vědí, co dělají a čeho chtějí dosáhnout. Největším mínusem hry je pošlapaná vlastní tvář a zejména fakt, že se autorům nechtělo příliš mnoho riskovat. Vzhledem k tomu, že se z Forza Horizon nejspíš stane zavedená značka, se nebojíme budoucí nápravy. A víte, že je to právě Horizon, na kterém by se dal postavit i příjemný příběh? Inu, koukejte se přesvědčit sami!

Forza Horizon
Xbox Xbox 360

Verdikt

Forza Horizon je čistá jako pramen zdraví z Posázaví. Jak se ovšem říká, i přehnaně zdravý život může v určitém ohledu uškodit. Playground má štěstí, tahle "zdravá hra" se nám opravdu líbí!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama