Fortnite opět čelí žalobě kvůli tancům ve hře, choreograf se hájí autorskými právy
i Zdroj: YouTube / Madzy
Fortnite Novinka Fortnite opět čelí žalobě kvůli tancům ve hře, choreograf se hájí autorskými právy

Fortnite opět čelí žalobě kvůli tancům ve hře, choreograf se hájí autorskými právy

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

31. 3. 2022 15:40

Populární free-to-play střílečka Fortnite se dostala do hledáčku právníků dalšího tvůrce choreografií. Tentokrát jde o profesionální choreografa Kyla Hanagamiho, který Epic nařknul ze zneužití jím vymyšlených pohybů v tanečku It’s Complicated.

Reklama

  • Choreograf Kyle Hanagami žaluje Epic kvůli tanci ve Fortnite
  • Svou choreografii má chráněnou autorskými právy

K žalobě došlo 29. března, právní zástupci Hanagamiho poukázali na to, že jsou pohyby postavy ve Fortnite při použití tohoto tance téměř stejné, jako v taneční kreaci, kterou Hanagami vymyslel a registroval. Právníci to dokládají videem z roku 2017, kde se tanečník pohybuje s pozadím v podobě skladby How Long hudebníka Charlieho Putha. Na srovnávacích záběrech vytvořených právním týmem je i skrze zpomalené záběry vidět, že jsou počáteční kroky tance, včetně práce nohama, prakticky identické s tím přímo ve hře.

Epic prý nijak nesháněl Hanagamiho souhlas s využitím, reprodukcí a prodejem choreografie, ani jej alespoň nějakou formou nezmínil.

Magazín Kotaku nicméně připomíná, že jde už minimálně o čtvrtý podobný případ, a Epic v minulosti spory vždy vyhrál. Fortnite takto žaloval například tvůrce obsahu na sociálních sítích Backpack Kid, který stojí za populárním tancem “floss”, nebo herec Alfonso Ribeiro a hudebník 2 Milly. Ve všech případech Epic úspěšně argumentoval tím, že jednoduché kombinace pohybů nemohou podléhat žádnému vlastnictví, a že jen komplikovanější vzorce tance lze chránit autorským právem.

V předchozích případech nicméně neexistoval žádný důkaz legálního vlastnictví pohybů, zatímco Hanagami skutečně drží autorská práva na svou choreografii. Právníci po Epicu požadují, aby tanec odstranil a klienta odškodnil podílem z financí, které studio vydělalo prodejem kosmetického předmětu. Ten stojí v přepočtu zhruba 150 korun (pokud vezmeme v potaz, že kupon 1000 mincí V-Bucks vyjde na zhruba 300 korun).

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama