film-a-hry-zase
Článek Film a hry (zase?!)

Film a hry (zase?!)

Luke

Luke

12. 5. 2008 22:53 3
Reklama

V uplynulých letech se stalo tradicí, že premiéry hollywoodských hitů a zejména letních trháků doprovází počítačová hra. O kvalitě her s úspěchem polemizují nejen hráči, ale především kritici – a nejvíce pak takoví, kterým se nepodaří recenzování vyhnout. Nejčastěji tedy nejnižší příčky redakčních interních hitparád autorů anebo takoví, kteří se rádi patlají v nepovedených hrách. Ostatně, jaká jiná hra vám nabídne více kritické svobody než ta objektivně nepovedená? Za ty roky se dá vztah hráčů k „hollywoodským“ hrám vyjádřit slovy: ježišimarjá, rychle pryč! Není divu. Na práci jsou najímána studia, jejichž herní expertiza nedosahuje vysoké úrovně, a která raději vydají špatnou hru s komerčně lukrativním názvem a zajistí si prodeje, než aby roky živořila při vývoji přelomové hry. A nezáleží na tom, že svůj produkt spíchnou horkou jehlou v ošklivé grafice. Jméno prodává. Není se čemu divit. Za něco se ty rohlíky kupovat musí. V současné době se v řadě komerčních hitů objevují dva tituly, které se vydělují z řady tím, že pro ně není připravena oficiální hra, přestože se zřejmě někde kutí.

Jde o Indiana Jones a království křišťálové lebky a Batman Begins. V přímém rozporu se zákony trhu nevychází oficiálně ani k jednomu ze jmenovaných filmů hra, přestože byla oznámena. Na nového herního Indiana Jonese čekáme již od roku 2003 (Indiana Jones and the Emperor's Tomb), přestože se zdá, že Lara Croft uchvátila pole vyhrazené archeologovi-dobrodruhovi. Již několikrát jsme viděli, jak vypadá nová jonesovská hra v praxi, jak využívá technologie Euphoria a DDM a dokonce se dá ve vývojářském demu hrát. Přesto namísto ní Lucas Arts propagují jako filmovou hru LEGO Indiana Jones, která nemá s filmem nic moc společného, protože jde především o přepsání existující trilogie do lukrativního zpracování. Na next-gen Indiana Jonesovi se nicméně v Lucas Arts pracuje a fakt, že nebude vydán s premiérou filmu, napovídá, že jde o titul, na němž si chce dát firma záležet a vydá ho, „až to bude hotové“. Na takovém přístupu není nic špatného, naopak posiluje hráčskou důvěru ve hry vytvořené na motivy filmu.

Druhou světluškou je herní zpracování Batmana, o kterém se nahlas nemluví (s výjimkou LEGO Batman, což je podobný případ jako LEGO Indiana Jones). V březnu tohoto roku prokmitla rychle dementovaná zpráva, že studio Pandemic pracuje na titulu, který by se o film měl opírat. Od té doby je ticho po pěšině, nicméně to neznamená, že by takové přípravy skutečně neprobíhaly a Pandemic společně s Warner Bros nechtěl s oznámením přijít až v pravý čas. Mlčeti zlato, mohou si říkat – a upřímně, novinka o hře, která vyjde za rok je bez zpřesňujících informací bezpředmětná. V tuto chvíli se můžeme spokojit s náhražkou, jakou představuje Mortal Kombat vs DC Universe, kde Batman pochopitelně také vystupuje.

A tak je na příkladů dvou filmů a zřejmě i her vidět, že hrám vytvořeným podle hollywoodských hitovek by se mohlo blýskat na lepší časy. Námětů na hry se drží vývojáři ze zkušených firem, které se nechtějí před svým herním publikem prezentovat jako tvůrci rychlokvašek. Z pochopitelných důvodů pak budou hry vycházet později, než je premiéra filmů, protože budou potřebovat zapracovat filmový scénář hlouběji do hratelnosti a dát hře i jiný rámec než filmové události. Pro filmové diváky to neznamená příliš velkou změnu, protože jejich důvěra v herní adaptace je úspěšně nalomena, ale hráčům se může stát, že se dočkají příjemného překvapení v podobě dobře hratelné hry. Na straně producentů se pozdějším vydáním kvalitních her prodlouží i trvanlivost filmů – jak je známo, popkultura stárne snad rychleji, než chleba – a tím pádem i zisky z licencí.

Hry podle filmů procházejí těžkým obdobím i přes to, že se permanentně mluví o spřízněnosti filmového a herního média. To, co bylo zatím předvedeno – až na světlé výjimky – toto tvrzení v kontextu her podle filmů vyvrací. Získání důvěry k podobným produktům bude trvat dlouho, ale nakonec se může podařit. Otázka zůstává, nakolik pak později vydaná hra, byť kvalitní, bude zajímat filmové diváky....

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama