FIFA 09 Recenze FIFA 09

FIFA 09

Jaromír Möwald

Jaromír Möwald

6. 10. 2008 22:51 10
Reklama

Když jsem si letos v únoru v Londýně povídal o nové FIFĚ s jejím producentem, veteránem herního průmyslu Davidem Rutterem, bylo ve vzduchu cítit obrovské nadšení pro věc. Mluvilo se o tom, jak se ve hře objeví spousta novinek, neuvěřitelné množství vychytávek a jak právě ona chytne herní průmysl za koule a bude s ním lomcovat nahoru a dolů. Samozřejmě to působilo trochu úsměvně, protože fotbal prostě vždycky zůstane fotbalem a klidně můžete místo dvaadvaceti zpocených chlapů nechat pobíhat po hřišti psy a kočky (což už tu stejně bylo). Ale minimálně výčet chystaných novinek vzbouzel respekt, přestože nešlo v jádru o nic převratného. Manažérský režim, spousta vychytávek v online multiplayeru, reálné statistiky, inovované Be-a-Pro, to všechno bylo ve hře a tím vším nás před sedmi měsíci chtěli autoři potěšit. Neukrojili si přeci jen příliš velký krajíc?

Koukáte občas na televizi? Pak vám určitě neutekla výtečná reklama od Nike, která v pěti minutách shrnuje kariéru profesionálního fotbalisty. Od šolíchání v okresním přeboru, přes první ostruhy v klubových soutěžích na nejvyšší úrovni, až po vítězný přímák na mistrovství světa. Nyní budete mít možnost zažít to na vlastní, byť virtuální kůži. Be-a-Pro z loňska se totiž rozšířil o možnost čtyřleté kariéry, během níž budete muset rozvážně nakládat se zkušenostmi, nabytými během zápasů a pořádně se snažit, abyste pořád jen neleštili lavičku náhradníků. Díky tomu, že ovládáte pouze jednoho fotbalistu, samozřejmě vzrůstají nároky na vaši poziční hru a osobní výkony. Když jste obránce, dostanete před sezónou za úkol třeba provést třicet úspěšných skluzů, nebo efektivně nacentrovat od čáry na hlavu nabíhajícím útočníkům. Oproti tomu jako rození šutéři se neustále musíte držet na hranici ofsajdu, využít každé příležitosti k ohrožení soupeřovy brány a nenechat síť za brankářem ani chvilku v klidu. Za to, že budete do puntíku plnit trenérovy pokyny, dostanete ony zkušenostní body, které zase obratem investujete do rozvoje vašich schopností. Se zlepšováním půjde ruku v ruce i úspěch, takže ošoupané kopačky vyměníte za pozlacené botky a céčko FK Třeskoprsky za základní jedenáctku Manchesteru United. Anebo se taky na celou tuhle složitou anabázi můžete vykašlat, hned ze začátku si vybrat nějakého hráče světové extratřídy a rovnýma nohama s ním skočit do velkého fotbalu.

FIFA 09
i Zdroj: Hrej.cz

Jenže koho by bavilo se na hřišti producírovat sám s přizvukujícími křemíkovými mozky, když Bůh a John Carmack vynalezli multiplayer? V nové FIFĚ není problém se spojit s devíti dalšími jedinci, založit tým a vyzvat jiných deset čutálistů k přátelskému utkání. Nebo se rovnou zapojit do široké nabídky online lig (popřípadě vytvořit vlastní) a vyprovázet protivníky ze hřiště s pískotem týden co týden. Jestli si ale myslíte, že budete při každé příležitosti (nejlépe pořád) vybíhat z obranného šiku směrem k bráně a snažit se dát gól, jste na omylu. I v online hře budete muset dodržovat zvolenou pozici (asi už jste pochopili, že do brány se postavit nemůžete – prý kvůli tomu, že by to nebyla zábava), protože jednak budete stále honit zkušenostní body a pak si to rozhodně nebudete chtít rozházet u ostatních hráčů, kteří klidně mohou odhlasovat váš odchod z týmu jen proto, že nedodržujete plán. Pak už zbývá jen jediná možnost – založit si svůj vlastní konkurenční tým a vyklepnout je gólem v poslední minutě.

Ovšem nejen Be-a-Pro živ je člověk a někoho zkrátka baví víc honit mičudu po hřišti, když při tom může ovládat pěkně do puntíku celý tým. V novém manažerském režimu si (zjednodušeně) vyzkoušíte, jaké to je vést svůj oblíbený tým z pozice prošedivělého kouče, neustále žmoulajícího papírek s ideální sestavou. Taktické možnosti jsou skutečně široké, celkem je k dispozici 140 útočných a 40 obranných variant (což dohromady dává astronomický počet pěti tisíc kombinací). Přesto je jasné, že v reálu z nich využijete tři, možná čtyři, ale je fajn mít je všechny pěkně pod jednou střechou. Mód Dynastie je samozřejmě přítomný rovněž a letos se dočkal jedné, vcelku významné novinky, kterou ale využijete pouze pokud je vaše konzole připojená k internetu (což by už tedy měla být). Ten nový prvek se jmenuje „adidas Live Season“ a ve zkratce se jedná o pravidelný update výkonnosti hráčů na základě jejich výkonů v reálném životě. Do výběru byly sice zahrnuty jen ty nejslavnější ligy světa (anglická, francouzská, italská, španělská, německá a mexická), ale koho by to s ohledem na kvalitu naší nejvyšší soutěže překvapilo, že. Mimochodem, naše kaprliga je ve hře rovněž přítomná a za vcelku reálné statistiky náleží tvůrcům veliký dík. Bohužel, v době testování byla k dispozici pouze anglická verze, takže nebylo možné otestovat kvalitu českého dabingu a vůbec lokalizace, která je ovšem přítomna na všech hlavních platformách.

FIFA 09
i Zdroj: Hrej.cz

Co si budeme nalhávat, verze pro next-gen (vlastně už nějaký ten pátek current-gen) konzole je pořád na hony vzdálená sice se vylepšující, ale stále ne dostačující PCčkové. Přesto jsme se od loňska nějakého výrazného skoku v grafice nedočkali, ale byla by lež domnívat se, že FIFA 09 vypadá úplně stejně jako její o rok starší sestřička. Změn se totiž dočkala hlavně atmosféra na stadionech, která se nyní dá lehce rozpoznat podle toho kde právě hrajete. Na první pohled vidíte, jestli hrajete na typicky anglickém těsně sevřeném fotbalovém svatostánku, nebo v nabitém devadesátitisícovém kotli barcelonského Nou Campu. Chybí ovšem větší variabilita, protože si rozdíl uvědomíte pouze poprvé, poté vám to bude připadat jako naprostá samozřejmost. I to je ovšem slušný základ, na kterém se dá určitě pracovat pro příští rok. Minimálně je skvělé, že se tvůrci konečně zaměřili i na prvek atmosféry a nesoustředili se jen na co největší vylepšení vizuální stránky.

Nastává tedy ultimativní otázka – je FIFA lepší než PES?
...
..
.
To nikdo neví…

FIFA 09
Windows PC
PlayStation PlayStation 3
PlayStation PlayStation 2
PlayStation PSP
Xbox Xbox 360
Nintendo DS
Wii Wii

Verdikt

FIFA 09 je prostě a jednoduše nadprůměrná hra, která zaujme všechny fanoušky virtuálního fotbalu. Nic víc, nic míň.

Co se nám líbí a nelíbí?

Zbrusu nové módy - kariérní Be-a-Pro (dostupný taky v multiplayeru), gentlemanský manažérský a živá Dynasty. Viditelné odlišení jednotlivých teritorií, ve kterých hrajete.
Málo výrazných novinek. Občasné grafické kiksy.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama