FIFA 07 Recenze FIFA 07

FIFA 07

Blixa

Blixa

3. 10. 2006 22:51 14
Reklama

Opakujete-li nějakou činnost pravidelně a bez jediného vynechání celých šestnáct let, bezesporu se nevyhnete rutině. Na jednu stranu se vše zautomatizuje a zrychlí, na stranu druhou objevíte věci, které lze určitým způsobem ošulit, aniž by to mělo nějaký podstatný dopad na výsledek. A co víc, vymýšlení inovací a změn jde rok od roku hůře. Pak už je jen otázkou času, kdy se vynoří nová a čerstvá konkurence, která k věci přistoupí způsobem, který by vás nenapadl ani ve snu a přízeň spotřebitelů se od vás odvrátí. Vývojáři z týmů spadajících pod hlavičku EA Sports se v obdobné situaci ocitli před pěti lety, kdy se na trhu objevil první díl nástupnické série ISS, Pro Evolution Soccer, a od té doby je na nových dílech jejich FIFA série znát určitá bezradnost. Namísto všeobecně předpokládaného tvrdého souboje s japonskou konkurencí přišlo zakonzervování stavu, změn bylo po málu, staré chyby zůstávaly a hráči si pomalu zvykli na to, že s novým dílem nepřichází nic zásadního. Něco se muselo stát. Musel přijít zlom, od kterého se celá série odpíchne směrem, který jí zaručí budoucnost. Přišel tento okamžik právě letos? Troufáme si říci, že ano a hned vám prozradíme, co nás k tomu vede.

První písknutí

Vaše první dojmy během několika minut zkoumání FIFA 07 budou s největší pravděpodobností spíše skeptické. Na první pohled, zejména v oblasti herních nabídek, nenabízí totiž hra oproti předchozímu dílu nic výrazně nového. Na svém místě jsou nabídky jako rychlý zápas, online hraní, manažerský mód, sezónní mód, turnaje, trénink a další klasické volby. Jedinou novinku tak představují interaktivní ligy, což je mód, ve kterém se na oficiálních EA serverech střetávají příznivci jednotlivých klubů v zápasech, kde jsou soupeři stanoveni na základě aktuálních rozpisů zahraničních lig. Pro českého fanouška je nicméně atraktivnost toho módu zkalena tím, že k dispozici jsou pouze čtyři zahraniční ligové soutěže, a že u oficiálních EA serverů se objevují velké problémy s připojením a lagy. Zbytek možností online hraní zůstal zachován a je tedy stejný jako loni. Celkem uspokojivě pak funguje další propojení hry s internetovými servery EA, takže pokud chcete, můžete odebírat prostřednictvím hry fotbalové podcasty, stahovat aktualizace sestav a patche a podobně. Párkrát jsme sice při těchto činnostech zaregistrovali chybovou hlášku, ale nešlo o nic nestandardně častého.

Podrobnějším zkoumáním herních módů pak lze odhalit opět velké nedostatky v navržení herního menu. Zamrzí opět hlavně pomalé odezvy při potvrzování jednotlivých nabídek, neustálá nutnost zbytečného několikanásobného potvrzování požadovaných úkonů (hlavně při ukládání profilu) a vůbec navržení vyhovující spíše konzolovým current-gen verzím, běžícím v nízkém rozlišení. Zamrzí také již léta zahnívající systém tréninkového módu, který lze zejména v porovnání s obdobnou volbou v PES5 označit za vyloženě odfláknutý. Začínající hráč je tak odkázán jen na obrázkově-textové rady objevující se při nahrávání hry (lze je zobrazit i přímo z menu hry). Na druhou stranu je třeba autory pochválit za změny v manažerském módu, který byl na vysoké úrovni již v loňském ročníku a ve FIFA 07 je tato laťka ještě překonána. Stále bychom si sice dovedli představit lepší rozvržení základních nabídek a uživatelsky příjemnější ovládání přestupů, celkově je ale manažerský mód plní úlohu základního kamene celé hry důstojně.

Změna priorit

Z minulých let jsme tak nějak zvyklí neustále opakovat, že aktuální FIFA sice nepřináší žádné velké změny hratelnosti, ale zato může určitou část fanoušků zaujmout rozsahem nakoupených licencí reálných hráčů, týmů, soutěží a stadiónů. Letos to kupodivu vypadá, že EA se rozhodli změnit pořadí priorit a hratelnosti se věnovali více než dost. Nepoznáte to během první pěti, možná deseti zápasů, ale při dohrávání první sezóny v novém ročníku si již budete jisti, že právě změny hratelnosti jsou tou největší a zároveň nejpozitivnější změnou, kterou FIFA 07 přináší. A nejde přitom jen, jak by určitě řekli všichni škarohlídi, o kopírování prvků z Pro Eva – FIFA si jde svojí cestou a přestože vám nemusí vše sedět tak jako v PES, objektivně nelze inovace v aktuálním ročníku odsoudit.

Zápasy ve FIFA 07 jsou v prvé řadě mnohem více variabilní, než jsme byli od této série zvyklí. Padají i neobvyklé góly, situace se neopakují zdaleka tak často jako dříve a hráč má mnohem větší možnosti jak hru ovlivnit. Nejvíce se to projevuje při přebírání přihrávek a při hlavičkách, kdy hodně záleží na tom, jakou pozici se vám podaří vybojovat v souboji s protihráčem. Automatické hlavičkování, které nás tak vytáčelo v minulých dílech je nyní minulostí, a to je jedině dobře. Pozitivní kroky lze zaznamenat i při rozehrávání přímých kopů a rohů, v nichž je úspěch konečně postaven spíše na vaší šikovnosti, než na náhodě. Naproti tomu, ani poté co se vám povede správě odhadovat míru rotace míče a pozici hráče při kopu není gól z přímáku automatickou záležitostí. A konečně, zapracováno bylo i na fyzice míče, přesnosti ovládání a několika dalších drobnostech, které ústí v jediné – větší variabilitu a hezčí góly. Ve FIFA 07 neexistuje snad jediné místo na soupeřově polovině, ze kterého nelze dát gól. Pár lidem už se dokonce podařilo i přelobovat špatně postaveného gólmana (viz tento odkaz na YouTube) a při dobré konstelaci (rozběhnutý hráč, hodně prostoru kolem) lze střílet krásné góly i ze třiceti, pětatřiceti metrů. Jeden z mála problémů, který ubližuje celkovému dojmu ze zpracování střel se týká palby z voleje. S železnou pravidelností se totiž při těchto pokusech hráči trefují mimo bránu a na druhou stranu se jim nikdy nestane, že by balón netrefili. Druhou výraznější výtku lze mít směrem k brankářům. Přestože jsou v některých situacích chytřejší než loni a v rámci fotbalové uvěřitelnosti i občas chybují (stane se, že podběhnou centr, a podobně), stále mají problémy s vybíháním při samostatných únicích. Přitom za bázlivé stání na brankové čáře se v takových situacích nadává už v přípravce.

To vše ale samozřejmě neznamená, že by se EA Sports úplně vybodli na licence. FIFA 07 disponuje opět velkou škálou licencovaných lig, hráčů a mužstev. Čeští fandové, namlsaní českou extraligou v NHL 07, budou sice zklamáni nepřítomností české ligy a budou se muset spokojit jen s týmem Sparty, ale takový už je život. Jinak jsou licence celkem v pořádku, nastavení vlastností hráčů zhruba odpovídá jejich výkonům z poslední sezóny a těch pár nepřesností způsobených změnami, které se v reálu odehrály až po dokončení hry, jistě brzy opraví sami fanoušci.

Kdo neskáče, není Čech!

O kvalitách komentáře, který je v letošním ročníku poprvé lokalizován do češtiny, jste se mohli na Hrej! přesvědčit již v rámci preview článku. V něm je sice poznamenáno, že jde o záběry z ranné betaverze, nicméně vězte, že ve finální hře mnoho změn neobjevíte. Miroslav Bosák s Petrem Svěceným odvádějí možná lepší práci, než jejich angličtí kolegové, nicméně na hře samotné se to vzhledem k použité technologii moc neprojevuje. Zážitek srovnatelný se sledováním televizního přenosu si tedy od FIFA 07 neslibujte. Český komentář je jen příjemným bonusem, který vás nezačne štvát tak rychle jako výkony anglických komentátorských „hvězd“, ale přesto jej po čase zřejmě vypnete. Jednotlivé hlášky se totiž příliš často opakují, nepřirozeně zní nadměrné nahrazování jmen hráčů zájmeny a zhruba jednou dvakrát za zápas zaregistrujete i nasazení určité hlášky na zcela neodpovídající herní situaci. Pokud se ale z kompletního lokalizování FIFA her stane do budoucna pravidlo, určitě se nijak zlobit nebudeme.

I cesta může být cíl

FIFA 07 není zdaleka dokonalá fotbalová hra, cesta nastoupená autory v tomto díle slibuje ale do budoucna mnohé. Pokud se počítáte mezi příznivce téhle série dlouhodobě, určitě vás nový díl nezklame a troufám si říct, že budete nadšeni. A jestliže se řadíte do druhého tábora fotbalových fandů a netrpělivě čekáte nového krále v podobě Pro Evolution Soccer 6, zkuste si otestovat alespoň demoverzi. Možná budete překvapeni, že i konkurence může nabídnout ledacos zajímavého...

FIFA 07
Windows PC
PlayStation PlayStation 2

Verdikt

FIFA 07 nás v mnoha ohledech překvapila a hratelností se již špičkami kopaček dotýká pat konkurence. Stále je co zlepšovat, ale nastavená laťka slibuje kvalitní budoucnost a zajímavý boj s PES v nadcházejících letech.

Co se nám líbí a nelíbí?

Po letech konečně výraznější úpravy hratelnosti, které mají bez výjimky pozitivní dopad v podobě reálnějšího pocitu ze hry a větší variability zápasů. Trvanlivostí sice FIFA 07 stále ztrácí na PES5, ale v porovnání s předchozími díly představuje skok kupředu. Potěší i Míra Bosák v roli komentátora a několik drobných změn v okolní omáčce.
Brankáři jsou mírně řečeno kontroverzní, pohyb v menu hry je neohrabaný a posun v oblasti grafiky je od loňska takřka nerozpoznatelný.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama