Fieldrunners 2 Recenze Fieldrunners 2

Fieldrunners 2

Vladislav Burian

Vladislav Burian

19. 1. 2013 23:00 1
Reklama

Pod pojmem herní hit si každý z nás představí dle svých preferencí něco jiného. Většinou ale velkou AAA hru, co zná celý svět. Jsou tu ale i menší hry, často takzvané „mobilovky“, které se rovněž staly hitem. Kupříkladu Fieldrunners, veleoblíbená pecka na Apple zařízeních, na kterou jste krom iOS mohli narazit i na Androidu, BlackBerry, PSP a DS, třebaže se o něco později objevila i na počítačích. A jelikož právě vyšel její druhý díl, naštěstí už od začátku připravovaný i pro PC, nemohli jsme si ho nechat ujít.

Vy v tom červeném, kam utíkáte?

Když napíšeme, že jde o Tower Defense hru, ještě neutíkejte. Tohle není hloupý a mdlý opruz jako desítky jiných. Naopak! Fieldrunners 2 je akce plná barev, vtipu a energie, která vám rozproudí krev v celém těle. Nejednou si při hraní vzpomenete na Plants vs. Zombies a další podobné ujetiny. Fieldrunners 2 lze totiž brát jakkoliv, jen ne vážné. Základním jádrem celé hry, vedle všech cingrlátek, je docela obyčejná Tower Defense řežba, kdy proti vám stojí armáda rudokabátníků (jednotlivci, letadla, tanky, motorky,...), snažící se proběhnout přes bitevní pole na druhou stranu. To ale nesmíte dopustit. Třebaže nejsou ani trochu zelení a tělo se jim nerozpadá jako zombiím z Plants vs. Zombies, jsou stejně zlí. Chtějí zničit svět. K dispozici proto máte věže, které rozestavujete po do čtverečků rozkouskovaných lokacích, aby (pokud možno) nikdo nepronikl.

Na výběr je okolo 20 druhů věžiček, od těch nejlevnějších a nejméně účinných, které se hodí jen při rozehrávání a jako poslední záchrana, až po ty nejdražší, na něž musíte škudlit i pěknou řádku minut. Od těch útočných po „defenzivní“, co zpomalují nepřátelské řady. Nebo ty cílící jen jedince, avšak s velkým poškozením, respektive útočící hromadně, byť většinou méně účinně. A podobně bychom mohli škatulkovat dál, výběr je totiž rozmanitý. Gatlingy, lasery, plamenomety, věže s elektrickými výboji, lepidlem… Člověk se vyblbne dosyta. A to každou věž ještě můžete za zhruba 2/3 její původní ceny upgradovat!

Co tu dělá Facebook?

Důležitým prvkem hry jsou samozřejmě peníze, díky nimž vůbec můžete něco stavět a vylepšovat, které získáváte ze zabitých nepřátel. A pak jsou tu také peníze, za něž si odemykáte bonusové věžičky (některé dostáváte jen za postup hrou) a serepetičky, které vám v boji nejednou zachrání zadnici. To můžete kupříkladu vrátit čas o kousek nazpět a patálii, kterou jste prvně natropili, napravit, případně můžete zasáhnout za pomoci některé z min/bomb tam, kde už nemáte žádnou obranu. Co mě však v tomto ohledu poměrně překvapilo, bylo propojení nebrowserové hry se sociálními sítěmi. Kýžené zlaťáky totiž můžete získat i tak, že hru „zalajkujete“ na Facebooku nebo Twitteru. Na to, jak jsou dnes sociální sítě oblíbené, jde o docela novátorský krok – a z pohledu vývojářů (a vlastně i hráčů) rovněž racionální.

Hra se na rozdíl od části podobných her liší tím, že nepřátelé nemohou vaši obranu ničit a že plně respektují cesty, které jim vytyčíte. Abyste tomu rozuměli, vždycky soupeři musíte nechat aspoň jednu možnost, kudy se dostane do cíle, jinak ale máte volné pole působnosti. A člověk nemusí být zrovna Einstein, aby mu došlo, že když jednotkám cestu prodlouží (nejlépe oklikou zpět k již minutým věžičkám), má napůl vyhráno. Vždycky je však nutné uvažovat nad výdaji, protože není nic horšího, než když geniální nápad ztroskotá na nedostatku prostředků.

Dvacet hodin veselé, ale tvrdé zábavy

Které další prvky je záhodno vypíchnout? Hra se odehrává v pravidelných vlnách, kterých je v každé lokaci kolem 70. A pokud tuhle část splníte, můžete se pustit do další lokace anebo pokračovat v nekonečném režimu – to když se nemůžete nabažit své perfektní obrany a podobně. Kdekoho také mohou zaujmout občasné úrovně, kde neodrážíte vlny nepřátel, ale kde eliminujete předem stanovený počet cizáků. Fieldrunners 2 se s vámi nemazlí, pustí možná i stohlavý zástup naráz… A snaž se, hrdino!

To vše vypadá působivě a živě, jak se všechno hýbe, střílí. Když k tomu přičteme přestřelené proporce postaviček i objektů, což vám nejednou vyvolá úsměv na tváři, nelze než chválit. Ostatně opět lze připomenout analogii se hrou Plants vs. Zombies, jejíž úspěch těžil právě i z líbivého grafického kabátku a střelené atmosféry. Pěknou, ručně malovanou grafiku navíc doprovází příjemný soundtrack, takže co víc si přát. Na tomto místě bychom jindy zmínili aspoň nějaké kiksy v kolizi, bugy, nicméně – bohužel pro škarohlídy - nemůžeme.

Zkrátka a dobře, Subatomic Studios navázali na úspěšný první díl, kterému není druhý díl nepodobný. Ba naopak, mnohé rysy jsou si podobné jak vejce vejci. Ale proč ne, když to minule fungovalo a když to přineslo úspěch. Pokud vám proto nejsou Tower Defense hry proti srsti, Fieldrunners 2 (ať už sáhnete po mobilu, nebo PC) si zkuste. O zhruba 20 hodin příjemné zábavy budete mít postaráno.

Fieldrunners 2
Windows PC

Verdikt

Jedna z nejlepších her svého druhu za posledních pár měsíců. Pokud se vám líbilo Plants vs. Zombies, bude se vám líbit i Fieldrunners 2.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama