Fanouškovský projekt navazující na Club Penguin po policejním zásahu končí
i Zdroj: ClubPenguinRewritten / Disney
Novinka Fanouškovský projekt navazující na Club Penguin po policejním zásahu končí

Fanouškovský projekt navazující na Club Penguin po policejním zásahu končí

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

14. 4. 2022 13:01

Oblíbená sociální flashovka Club Penguin s roztomilými tučňáky v hlavní roli oficiálně skončila v roce 2017. Bezprostředně na to se ale objevila fanouškovská verze Club Penguin Rewritten, která zdařile napodobovala zážitek z hraní původního projektu. Na žádost držitele licence Disney ale britská policie provoz hry známé pod zkratkou CPR ukončila.

Reklama

  • Policie ukončila provoz fanouškovského remaku Club Penguin
  • Ten prý přilákal více než 10 milionů hráčských účtů
  • Policie jednala na popud držitele licence, společnosti Disney

Původní Club Penguin fungoval od roku 2005 až do roku 2017. V relativně komplexním flashovém titulu si hráč vytvořil vlastního tučňáka, procházel se po tučňáčím ostrově, hrál minihry, komunikoval s ostatními hráči, stavěl vlastní iglú, nebo třeba nakupoval oblečení. S postupným koncem podpory Flashe ale projekt zanikl. Početná fanouškovská komunita tedy začala provozovat vlastní předělávky.

Club Penguin Rewritten vznikl bezprostředně po oznámení ukončení provozu původní hry. Postupně se v něm zaregistrovalo až 10 milionů účtů, i když projekt čelil řadě problémů a několikrát byl ukončen a znovu spuštěn. Většinou byly na vině spory mezi provozovateli, administrátory a další kontroverze komunity. Kvůli tlaku firmy Disney se měnila například doména projektu, z původní clubpenguinwritten.pw přešel na cprewritten.net

Postupem času také autoři začali do hry přidávat vlastní, originální obsah, ačkoliv původně měl projekt být maximálně věrný původní hře. S vypuknutím pandemie onemocnění Covid-19 pak začal počet hráčů prudce narůstat.

V lednu roku 2021 byla spuštěna nová verze běžící v jazyce HTML5 (zastaralý Flash přestaly definitivně podporovat všechny prohlížeče).

Fanouškovský projekt navazující na Club Penguin po policejním zásahu končí
i Zdroj: TechCrunch

Včera s okamžitou platností majitelé projektu ukončili jeho provoz a server dobrovolně předali britské policii, která na popud společnosti Disney zahájila vyšetřování porušení ochranné známky. Z oficiálního Discordu CPR zmizely všechny zprávy, kromě jediného oznámení, že hra končí. Dle dostupných informací nyní server drží v rukou jednotka internetových zločinů policie z londýnského City a bezpečnostní složky zároveň zatkly tři osoby spojené s vývojem kvůli podezření ze spáchání trestného činu.

Na internetu lze nalézt velmi podobný projekt New Club Penguin, který stále běží. Fanoušci na sociálních sítích ale okamžitě začali vyjadřovat znepokojení a poukazují na to, že autory tohoto projektu může čekat velmi podobný osud, jako v případě Club Penguin Rewritten. V minulosti už společnost Disney stejným způsobem umrtvila další takový projekt, Club Penguin Online. V tomto případě ale případ souvisel i s podezřením z držení dětské pornografie.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama