Fanoušci bojkotují ženy v Total War Rome II
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Fanoušci bojkotují ženy v Total War Rome II

Fanoušci bojkotují ženy v Total War Rome II

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

25. 9. 2018 15:55 31
Reklama

Když se v tuto chvíli podíváte na Steam stránku oblíbené strategie Total War: Rome 2, naleznete na ní průměrné fanouškovské hodnocení 73 %. Na poměry Creative Assembly je to sice poměrně nízká hodnota, ale nebylo by na tom nic extrémně zvláštního – pokud by ovšem hned nad tímto číslem nesvítilo hodnocení 20 %, udělené v rámci posledního měsíce. Co fanoušky tak nahnětlo?

Jak praví francouzské přísloví: „Cherchez la femme,“ tedy „Za vším hledej ženu.“ Počátek této kontroverzní události se datuje 20. březnem, kdy Rome 2 obohatil update, přidávající ženské postavy. Postupem času tato aktualizace začala pobuřovat komunitu, přičemž zhruba před měsícem na situaci reagovala komunitní manažerka, jež ve svém příspěvku ve Steamové diskuzi mj. napsala, že hry ze série Total War jsou historicky autentické, nikoliv historicky přesné. Naštvaným hráčům pak poradila, aby k odstranění ženských velitelů buď využili nějakého modu, nebo hru vůbec nehráli.

Konec zprávy pak zněl zcela jasně: „Pokud lidé říkají, že si naši hru nekoupí, jelikož je v ní moc žen, tak to bereme – jestli je tohle jejich důvod, tak jsme za to vlastně rádi.“ To samozřejmě přililo nějaký ten benzin do již tak slušně hořícího ohně, přičemž korunu situaci nasadil obrázek, který byl komunitou zveřejněn před několika dny – hráč si v něm mohl vybrat z pěti generálů, přičemž všichni z nich byly ženy.

Fanoušci bojkotují ženy v Total War Rome II
i Zdroj: Hrej.cz

Jak ale v oficiálním prohlášení pro britský Eurogamer studio Creative Assembly uvedlo, systémy hry nejsou nijak rozbité a šance na ženského velitele je ve hře přibližně 10-15 %. U Řecka, Říma, Kartága a některých východních států je tato šance dokonce nulová, jedinou výjimkou je jeden ze súdánských národů, který má tuto pravděpodobnost nastavenou na 50 %. Obrázek je tedy podvrhem, dosaženým pravděpodobně pomocí jednoduchého modu.

Bezmála tisícovku naštvaných recenzí, které za poslední tři dny zasypaly nebohé vývojáře, však ani oficiální stanovisko nezmění. Situaci se sice snaží kompenzovat hráči, kteří se tohoto hoaxu nechytli, jejich kladné hlasy jsou však zatím v minoritě. Perličkou na situaci je pak hlavně skutečnost, že spousta vyloženě nenávistných komentářů, psaných často v azbuce, pochází od hráčů, kteří mají ve hře odehrané stovky hodin, tudíž by měli vědět, že o žádné extrémní ohýbání historie ve skutečnosti nejde.

Je však také otázkou, co vývojáře vlastně vedlo k tomu, aby březnový patch pro Rome II, v té době čtyři a půl roku starou hru, vůbec vydávali. Jak komunita správně podotýká, zrovna sérii Total War absenci ženských postav nikdo nevyčítal, a troufáme si tvrdit, že Creative Assembly museli s podobnou odezvou počítat. Pokud však jejich hlavním cílem bylo zvednout zájem o hru, rozhodně se jim to povedlo na jedničku.

A co o situaci soudíte vy, naši čtenáři? Dejte nám vědět v komentářích.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama