Fable III Článek Fable III

Fable III

Maggot

Maggot

21. 7. 2010 22:00 10
Reklama

Na pohádkové království Albion padl stín a mocná ruka tyrana se zmocnila trůnu. Lid volá po spravedlnosti a dobrotě, ale nikdo není vyslyšen. Troufnete si na svržení své vlastní krve a nastolení nového řádu? Slova téměř apokalyptická, ovšem v případě Fable 3 se toho jistě zmocníte velice rádi. Od prvotního představení třetího dílu originálního RPG Petera Molyneuxe uplynula nějaká doba a stejně jako se čas projevuje na našich krví podlitých očích, i samotný Albion je terčem hned několika transformací, ať už vizuálních, tak zejména mechanických. Revoluce v žánru, nebo jen splnění dětského snu? Z jezevčíka přecpaného steroidy se pomalu, ale jistě stává doga, kterou ne každý majitel dokáže vhodně vychovat. Ale každý by se o to měl minimálně pokusit.

Nekonečný příběh

Milé děti, za devatero horami a devatero kopci leželo království tak pohádkové, že z něj šel až strach. Království plné spokojených obyvatel, každodenně pracujících na svém políčku, žijících si svůj vlastní život. Jednoho dne se nad Albionem objevil mráček, jehož bouřlivá povaha nenechala kámen na kameni. Milosrdného krále na trůnu vystřídal následovník, který se rozhodl vládnout pevnou a nekompromisní rukou! Tyran, kruťas, duch vznášející se nad Albionem, a zároveň váš bratr, vaše krev. Děj Fable 3 se přesouvá 60 let do budoucnosti po událostech v druhém díle, přičemž jste právě jeden z potomků a následovník trůnu, kterého se chopil váš sourozenec. Ten ovšem vládne více než strašlivě a do srdcí svých oveček rozsévá místo radosti a uspokojení spíše strach. Za tu dobu prošel Albion důkladnou proměnou, přičemž se posunul do silně industriální doby. Slunce, žhnoucí na propocené rolníky, lemují oblaka spáleného uhlí vycházející z místních továren za zvukového doprovodu první mašinérie. Pokrok nelze zastavit ani za cenu menší nespokojenosti.

Nenapadne vás tak nic lepšího, než defenestrace vlastního bratra, k čemuž ovšem potřebujete podporu ze strany místního obyvatelstva. Ačkoliv by nejeden náš politik šel k jádru pudla přímou cestou, tedy uplácením, vy si budete moci náklonnost vybojovat všelijak. První polovinu hry tak tvoří pochlebování, dělání špinavé práce, olizovaní zadnic, slibování a v neposlední řadě akce. Tedy věci, které jsou běžně k vidění během reklamních kampaní politických stran ČR. To všechno by mělo vyústit v převzetí trůnu a poté následuje to příjemnější – vládnutí nad svou zemí. Pokud vaše preference v oblasti her směřují k volnosti a podřizování se ostatním, Fable 3 by pro vás měl být něco jako viagra. Nabudí, ale dílo již musíte oddřít sami. Infiltrace obyvatelstva a jeho následná konfrontace je základním stavebním kamenem pro každého vládce. Někdo si stěžuje na kouřící továrny, farmáři by chtěli zavést vodní kanály až k políčkům, děti ve městech potřebují nakrmit a ošatit, milenky vydržovat a nespočet dalších úkonů, které mohou ovlivnit pohled na vaší maličkost. Je čistě na vás, jak se k této situaci postavíte, pokud se vám nezamlouvá vládnutí alias Hodný hošan, můžete směle následovat krutovládu vašeho sourozence. To se samozřejmě projeví jak na vaší osobnosti, tak na celém Albionu, jenž je v tomto ohledu extrémně variabilní a přizpůsobivý. Klidně postavte více továren a okrádejte nebohé žebráky ve městech, abyste měli dostatek financí na povlaky polštářů z medvědí kůže, ale počítejte s tím, že ne všichni vaši přívrženci budou souhlasit.

Morální dilemata tak budou na denním pořádku. Pokud si myslíte, že by něco takového nemohlo v případě Fable fungovat, tak nahlédněte do minulosti. Počet vašich následovníků se bude dle slov samotného Molyneuxe odvíjet i od jiných externích prvků, jako jsou uložené pozice z předešlého dílu, nebo dokonce počet následovníků na vašem Twitter účtu, či počet GamerScore bodů. Jakmile začnete mít pocit, že na království sami nestačíte, k ruce vám určitě bude značně vylepšený kooperační režim. Během vteřiny si tak přizvete na pomoc jiného hráče s hrdinou, který je doprovázen i svým vlastním psem a můžete spolu řádit až do svítání. Plnění questů, cestování a pomáhání poddaným je jen část celku, jelikož není problém, abyste si druhého avatara vzali za manžela / ženu, k čemuž náleží i všechny manželské povinnosti, jako je sdílení jedné lóže, vládnutí, přerozdělování majetku, tahanice o peníze a rozvody… ne nutně v tomto pořadí! Tak jako tak, po rozvodu děti vždy zůstanou s vámi, tudíž si dejte pozor, abyste nedopadli jako králíci v těsné noře.

Na každou pochvu se ková meč

Jelikož se celá transformace hry nese ve znamení bezbariérovosti, tak by byla chyba opomenout menu… které ve hře prakticky není! Peter nebyl nikdy zrovna pyšný na to, že musel hráč v druhém Fable skákat z nabídky do nabídky pomocí textových příkazů, takže se rozhodl pro vcelku zásadní facelift, nebo spíše liposukci – žádné menu ve hře nebude. Jakmile bude hráč nemilosrdně vtažen do hry, veškeré interaktivní záležitosti bude řešit ve svém sídle. Chcete se převléci? Není nic jednoduššího, než skočit do šatníku ve vaší ložnici. Hodláte-li se vydat na výpravu, určitě byste si rádi vyzvedli zbroj u zbrojíře. Také si poznamenejte obří mapu Albionu v hlavní síni, která slouží jako hlavní rozcestník hry. Na této mapě můžete libovolně manipulovat s vlastními vojsky, navštěvovat obchodníky, případně rychle navštěvovat určitě lokace. Ona bezbariérovost je tak uměle schovaná za očím lahodící a nenápadné prvky. Také by se slušelo zmínit, že se jako hráči budeme pohybovat i po sousedním kontinentu Aurora, který je dokonalým protipólem Albionu. Písčité pláně zde střídají skalnaté a vyprahlé kaňony, v nichž se prohánějí větry stejně nemilosrdně jako ve vašich střevech.

Konečně se dostáváme k akci a všemu, co s ní souvisí, jelikož je to jeden z faktorů, který prošel zásadní evolucí. Stejně jako se s vašimi postoji mění osobnost hlavního hrdiny, s počtem zabitých se mění i vaše zbraně. Pryč je kupování různých druhů dýk a pistolí, pryč je nudné levelování. Hráčova zbroj se bude vyvíjet podle toho, jaké útoky provádí, jak často zbraně využívá a na koho je využívá. Pokud budete více nakloněni násilí páchanému na bezbranných, vaše nástroje smrti budou vyzařovat temnou auru a vše bude jakoby louhováno v krvi. Díky dobrým skutkům budou vaše meče zářit světlou barvou. Ostatně nejen meče, to, o čem se tu bavíme, sedí na všechny druhy zbraní. Měnit se ovšem bude i jejich velikost. Příkladem nám poslouží opět meč – častým používáním rychlých výpadů se bude vaše dýka zkracovat více a více, zatímco zdlouhavé máchání a používání silných, leč pomalých útoků vyústí v opačný výsledek. Lionhead Studios tak slibují opravdu rozsáhlý repertoár možností, jak nenápadně vytvářet své originální zbraně obdařené speciálními schopnostmi. Nemusíme snad dodávat, že právě zbraně v této hře zrají jako víno, což se pak může projevit i při online aukcích vaší sbírky nožíků, nebo pistolí. Co kus, to originál, což platí i o hráčích.

Jak by řekl James Bond, jedna ruka nestačí a kouzelné rukavice si tak může hráč libovolně kombinovat. Na každou ruku, a že nemáme moc na výběr, si můžete navléct rukavici s odlišnou magickou vlastností. Přemýšleli jste nad fůzí ledu a ohně? Už jste někdy drželi žhavý kus ledu? Ne?! My také ne, ale určitě to nebude nic příjemného. Experimenty s kouzly budou ještě rozvinutější, než levelování vlastních zbraní. Fable série není tradiční RPG, jak jej známe, tentokrát se ovšem ještě více oddělí od tohoto statusu a jako malý bonus si přivlastní i několik RTS prvků, mezi něž můžeme zařadit ovládání vojsk pomocí obří mapy. Ani technika nás nezradila a nejsnáze zpozorovatelnou novinkou je dabing postav, tudíž konverzace nabudou dalšího rozměru. O nové filmečky, které hrou prorostou jako špek kvalitní slaninou, se postaraly společnosti zaměřující se na televizní tvorbu, takže se pravděpodobně můžeme těšit na další posun v tomto směru a ještě pohádkovější atmosféru. Mnoho novinek se pravděpodobně dozvíme na nadcházející konferenci Microsoftu během GamesComu, finální verzi hry pro Xbox 360 bychom měli ochutnat v posledním čtvrtletí letošního roku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama