Evropská komise Microsoftu schválila akvizici Activision Blizzard. Firma musí na oplátku plnit několik slibů
i Zdroj: Sara Kurfeß / Unsplash
Byznys Novinka Evropská komise Microsoftu schválila akvizici Activision Blizzard. Firma musí na oplátku plnit několik slibů

Evropská komise Microsoftu schválila akvizici Activision Blizzard. Firma musí na oplátku plnit několik slibů

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

15. 5. 2023 17:39

Microsoft postoupil o velmi výrazný krok blíže uskutečnění plánované akvizice společnosti Activision Blizzard v hodnotě zhruba 68 miliard dolarů. Evropská komise jako regulační úřad Evropské unie totiž oznámil schválení plánu za určitých podmínek. Microsoft musel komisi slíbit několik závazků, kterými bude otevřený konkurenci.

Reklama

  • Evropská komise schválila nákup Activision Blizzard Microsoftem
  • Microsoft na oplátku slíbil otevřenost jiným cloudovým platformám

Podle Evropské komise proběhlo velmi detailní šetření, podle kterého nakonec orgán neshledal akvizici jako příliš riskantní pro evropskou hospodářskou soutěž. Microsoft tak podle ní nezíská příliš neférovou výhodu nad ostatními konkurenčními konzolemi, i když může posílit jeho už tak téměř monopolní pozici na trhu s cloudovými službami. 

Microsoft musel EU složit několik slibů. Mezi závazky patří poskytovat bezplatně povolení pro zařazení jakékoliv hry od Activision Blizzard na PC nebo konzolích do nabídky cloudových služeb, pokud na danou hru provozovatel má licenci. V praxi tedy nesmí Microsoft blokovat, aby jiné streamovací služby nabízely hry od Activision Blizzard a aby hráči vlastnící tyto hry mohli dálkově hrát na jakémkoliv zařazení. Skrz tento závazek by tak firma neměla získat příliš silnou výhodu na cloudovém trhu. Slib platí minimálně pro příštích deset let.

Podle EU Microsoft nemá žádný logický důvod z her Activisionu dělat exkluzivity, respektive je nebude odpírat Sony a PlayStationu (na to jsme hodně zvědaví). Také argumentuje tím, že se v Evropě prodává čtyřikrát více konzolí PlayStation než Xbox. Zároveň dodává, že i kdyby Microsoft třeba z Call of Duty exkluzivitu udělal, konkurenci tím nijak zásadně nepoškodí.

"Dostupnost populárních her společnosti Activision pro streamování prostřednictvím všech cloudových služeb pro navíc podpoří rozvoj této dynamické technologie v EHP (evropském hospodářském prostoru). Závazky v konečném důsledku přinesou významné výhody pro hospodářskou soutěž a spotřebitele, neboť hry společnosti Activision se dostanou na nové platformy, včetně menších firem v EU, a na více zařízení než dosud," vypichuje závěrečné usnesení výhody spojení Activisionu a Microsoftu pro technický pokrok v Evropě.

Microsoft má smůlu. Akvizici Activison Blizzard zastavil britský antimonopolní úřad
i Zdroj: Midjourney (vygenerováno pomocí AI)

Microsoft má smůlu. Akvizici Activison Blizzard zastavil britský antimonopolní úřad

Britský antimonopolní orgán vystavil Microsoftu velkou stopku v otázce akvizice velkého vývojářského a vydavatelského domu…

26. 4. 2023 15:00
2

Evropská unie se tak zařadila po bok antimonopolních úřadů Brazílie, Srbska, Saúdské Arábie, Jihoafrické Republiky, Chile a Japonska. Proti akvizici naopak aktivně vystupuje americká FTC a nedávno také britská CMA. Situaci dále přezkoumávají úřady v Austrálii, Číně, Jižní Koreji a na Novém Zélandu.

Šéf Activisionu Bobby Kotick rozhodnutí považuje za významný milník. “Než bude naše fúze dokončena, čeká nás ještě mnoho práce, ale je povzbudivé, že regulační orgány, jako je Evropská komise, chápou a oceňují značné možnosti růstu, které naše odvětví nabízí,” připomněl znovu svou kritiku britského antimonopolního úřadu, který podle něj nechápe potenciál akvizice pro konzumenty.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama