Eragon Článek Eragon

Eragon

Václav Rybář

Václav Rybář

22. 10. 2006 22:26 2
Reklama

Letos se pokusí jazýčky vah rozhýbat jednak opožděný Superman od EA (který vypadá na screenshotech čím dál tím lépe), nadějně vypadající Scarface a také listopadová fantasy Eragon. Ta vychází ze série knih od šestnáctiletého literárního zázraku jménem Chris Paolini. Jeho rodiče z něj evidentně už od kolébky chtěli mít celebritu, takže se učil v domácím prostředí, v patnácti dálkově vystudoval střední školu a pak se hned vrhnul k psacímu stroji. To už měl načteného komplet Tolkiena a také další fantasy autory, což se v jeho tvorbě samozřejmě odrazilo. Kritika občas vyčítá nepříliš vypilovanou stylistiku, ale Paoliniho důraz na akční zvraty a hlavního hrdinu (též patnáctiletého) vykopnul knihu na bestsellerové žebříčky. V 20th Century Fox příliš dlouho neváhali a podškrábnutí šesticiferného šeku bylo prvním krůčkem k nažhavení kamer.

Bylo, nebylo…

Eragon je patnáctiletý farmářský synek, který jednoho dne v lese objeví hladký modrý kámen. Tajně doufá, že za něj nakoupí jídlo pro rodinu, ale z šutru se najednou vyklube drak (smůla). Eragon se s tím tak nějak smíří a udělá dobře, protože maník s vychovaným drakem se může hodit, zvlášť když zemi napadne barbarský král bůhvíodkud a začne si dělat nároky na trůn. Na tuhle prostou zápletku Paolini samozřejmě nabaluje další postavy i linie, aby se čtenář nenudil, ale středobodem zůstává přátelství mladého Eragona a dračice Saphiry, která ho svým ohnivým dechem vytáhne z každého průšvihu. Jako námět na hru je to ideální a přiznejme si, že by programátoři zasedli ke strojům tak jako tak. Foxové nalili do filmu 100 milionů dolarů a zamluvili si listopadový termín, takže neponechají nic náhodě. Hra ostatně vychází na VŠECHNY platformy, včetně PSP, NDS a dokonce i GBA. Tomu se říká důkladnost.

Taktika nebo mlácení do klávesnice?

Např. na PC ale Eragon rozhodně nebude mít snadnou pozici. Když odhlédneme od toho, že drtivá většina MMORPG jsou fantasy, stihnul offline území spolehlivě zalidnit LOTR a to hned v několika žánrových odrůdách. A proti Frodovi, Gandalfovi a Aragornovi budou bezejmenní řízci z Eragona bojovat jen horko těžko. Možná proto se Vivendi Games rozhodnuli pro cestu menšího odporu a pro začátek (Eragon bude mít v případě úspěchů jistě víc dílů) servírují standardní mlátičku, přesně jako v případě oficiálních LOTR her. Podobnost není náhodná, protože vývojáři ze Stormfront Studios mají na svém kontě i Lord of the Rings: The Two Towers.

A to není úplně na škodu, protože tahle hra byla celkem fajn, přesně ve stylu oblíbené Golden Axe aneb sejmi všechny, oni už si je tam nahoře nějak přeberou. Tenkrát se dala chválit i velmi pěkná grafická prezentace, s čímž bych ale u Eragona podle zatím zveřejněných obrázků a upoutávek ještě počkal. Vzhledu se dá ale mnohé odpustit, pokud kolem vás létají useknuté hlavy nadzvukovou rychlostí. Autoři slibují vychytaný bojový systém s mnoha údery, které se dají lepit do komb. Využít můžete jak zbraně, které nesete na hřbetu (meč, luk apod.), tak magické schopnosti. Hra by vás k tomu měla přímo nutit, namísto stereotypního mlácení mečem, ale detaily si zřejmě budeme muset osahat až ve finálním produktu. Když je vám nejhůř a stojíte zrovna na správném místě, ve správnou dobu, můžete si přivolat na pomoc vaší dračici, která všechno sežehne několika firebally.

Letecký den

A to zdaleka nejsou jediné okamžiky, při kterých oceníte výpomoc své přítelkyně. Za jeden z trumfů se považují levely, ve kterých Saphiru osedláte a vysvětlíte to vašim nepřátelům hezky s nadhledem. Tady bude mít hráč dost možná plné ruce práce, protože jednak musí ovládat Saphiru (její ocas a ohnivý dech, ale také směr kterým letí) a druhak ještě sestřelovat lukem otravné přeživší. Zní to zábavně a určitě by to mohlo zpestřit klasické pozemní levely, ve kterých si klestíte cestu metodou „uhni-sekni-vygeneruj smrtící modrou střelu“.

Stereotyp by měla zaplašit možnost hrát za různé postavy a to jako v singlu, tak v kooperativním multiplayeru, ale můj filtr na sliby a sladké řečičky vývojářů mi říká, že Eragon velkou díru do herního světa neudělá. Má všechny znaky herního projektu, který byl uspěchaný jen proto, aby stihnul premiéru filmového bratříčka. Ve výsledku to bude jen hezky vypadající rubačka pro všechny, kteří chtějí na pár hodin vklouznout do role nových hrdinů a ještě jednou si „přehrát“ film. Bohužel se z toho stává klišé, na které nejsou herní vývojáři schopní nic nového nabalit. Když si vzpomenu na již zmíněné Two Towers a přečtu si, co jsem právě napsal o Eragonovi, vypadá to jako popis jedné jediné hry. Jiné obličeje, jiné lokace a stopové množství změn, aby se neřeklo, že jsme si ten neskromný honorář nezasloužili. I filmový Eragon se nepříliš přesvědčivě snaží být levnější náhražkou LOTRa, ale od herního zpracování bych čekal větší dávku sebereflexe. Možná jsem i po těch deseti letech v herním průmyslu pořád ještě moc naivní.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama