Entropia Universe Recenze Entropia Universe

Entropia Universe

Ondřej Novotný

Ondřej Novotný

18. 8. 2006 22:46 7
Reklama

„The next generation of interactive entertainment is here”. Vskutku velkohubými slovy vítá Entropia Universe své hráče při každém spuštění. Naráží tím na systém reálné tržní ekonomiky, který je hlavním důvodem, proč se kolem Entropie strhnul takový poprask – 10 herních dolarů lze totiž kdykoliv směnit za 1 USD (a funguje to i obráceně). Tento fakt sám o sobě přitahuje obrovskou spoustu lidí, kterým absolutně nezáleží na ostatním obsahu, pouze vidí v Entropii možnost zábavného přivýdělku. A hle, zde máme první problém. Skutečných role-playerů, případně těch, co se alespoň částečně chtějí podílet na budování virtuální společnosti, je totiž oproti ziskuchtivým chamtivcům naprosté minimum.

První kroky po Calypso

Po zaregistrování a prvním spuštění na vás bude čekat tradiční vytváření avatara. Nemožnost volby jiné rasy než lidské bohatě vynahrazuje široká škála všech možných detailů při nastavování vizáže, namátkou třeba barva kůže, vzdálenost očí, velikost nosu, brady nebo hrudníku. Jakmile budete s postavou spokojeni, můžete se vydat na první exkurzi po obrovské planetě Calypso, divokém světě s bohatou flórou a faunou, který byl zvolen jako jedna z prvních kolonií lidské rasy.

První kroky budou, jak už to tak u onlinovek bývá, hodně těžké. Hláškám v chatu psaným místním slangem nebudete rozumět ani ň a podobně záhadně bude působit i celé prostředí kontinentu Eudoria, na němž hra začíná. Spousta roztodivných budov, zmutovaná zvěř nebo stromy připomínající houby, to je sci-fi svět Calypsa. A teď se, nováčku, zorientuj. Hra sice poskytuje určitý „tutoriál“ pomocí nápovědných hlášek, ale ty se objevují dost zřídka a navíc kvůli své stručnosti dají jen základní vodítko k informaci, kterou si budete muset dopodrobna stejně dohledat sami. Za to putuje ode mě směrem k autorům výtka, jelikož u takto komplexní záležitosti se sluší a patří hráče alespoň ze začátku trochu vést, než se trochu rozkouká. Naštěstí existuje v Entropii možnost jít do učení k mentorovi, tedy nějakému zkušenějšímu borci, který pak vede novice přes počáteční úskalí. Najít někoho takového není nijak velký problém, možná také proto, že za úspěšný „výcvik“ dostane mentor od MindArku jistou odměnu. Ne každý učitel je však stoprocentně spolehlivý, takže najít toho pravého vyžaduje také určitou dávku štěstí.

Peníze opět až na prvním místě

Pokud do hry již od začátku neinvestujete nějaký ten dolar, brzy se asi začnete poohlížet po nějaké výdělečné činnosti. Ty základní jsou tři : sběr ovoce, těžba ropy a tzv. sweatování. Pojďme si je všechny postupně rozebrat - sbírání ovoce je asi nejbezpečnější, jenže plodiny nejsou zrovna dostupné a jejich hledání může zabrat moře času. Ložiska ropy zase leží přibližně hodinu cesty od města, navíc v poměrně nebezpečné oblasti s častým výskytem player-killerů. No a konečně sweatování, jenž spočívá ve vysávání drahocenné esence z místní fauny, je sice rychle dostupné, ovšem vybírá si daň na nízké úspěšnosti (běžně se stává, že z 10 pokusů něco vysajete jenom jednou). Navíc většina zvěře při kontaktu bez váhání zaútočí, což dává za vznik takovým situacím, kdy jeden nebožtík utíká před rozeštvaným zvířetem, zatímco dalších pět hráčů okolo využívá dočasného bezpečí a snaží se sweatovat, dokud je cíl zaměstnaný. Jak vidno z předchozích řádků, bez počátečního vkladu nejsou první hodiny žádný med. A tím se dostáváme k jednomu ze zásadních bodů této recenze – dá se tedy hraním Entropie opravdu zbohatnout ?

Chudí a bohatí

Když se nad touto otázkou zamyslíme, musíme si uvědomit jeden významný fakt. Kdyby se dal na free MMORPG bez měsíčních poplatků jednoduše vydělat balík, skončilo by po prvním měsíci své existence. Předchozím odstavcem jsem chtěl naznačit, že autoři de facto spoléhají na to, že hráči určitou finanční částku ve prospěch Entropie obětují, protože většinu normálních smrtelníků přestanou výše zmíněné způsoby vydělávání rychle bavit. Jistě, pokud má někdo opravdu velkou trpělivost, může si po desítkách hodin strávených sweatováním přijít na slušné peníze, ale dovoluji si tvrdit, že takových lidí je velmi mizivé procento. Po finanční injekci se však před hráčem otevírá mnoho dalších možností, jako je lov nebezpečnější zvěře (méně škodnou můžete lovit i se základními zbraněmi, ale málokdy z ní něco vypadne), těžba, výroba vlastních předmětů nebo dokonce nákupy pozemků, případně i celých ostrovů! Nehledě na to, že po investici určitého obnosu se dají skutečně na hře nějaké větší peníze vydělat.

Technicky se na Entropii podepsalo její stáří a dlouhá doba vývoje – považte sami, základy hry se začaly vytvářet již v roce 1995. Grafika není vyloženě ošklivá, ale do dnešní doby se už nehodí. O něco lépe je na tom zvuková stránka, speciálně pak hudba, která svoji tajemností dobře dotváří atmosféru neznámého světa. Hodnotit tento titul jako celek je však oříšek: záleží na tom, jak se k němu postavíte. Bez peněžního vkladu a pořádné dávky trpělivosti budete pravděpodobně rychle frustrováni. V opačném případě se může Calypso stát lehce vaším druhým domovem.

Entropia Universe
Windows PC

Verdikt

Zajímavý pokus o revoluci v žánru onlinových RPG, který však není určen pro každého. Uvidíme, jestli se tohoto vzoru v budoucnosti chytnou i další vývojáři.

Co se nám líbí a nelíbí?

Obrovský a propracovaný svět, převratná novinka v podobě reálné tržní ekonomiky.
Zpočátku těžce pochopitelné, „nutnost“ investovat peníze pro lepší zážitek z hraní, zastaralá grafika.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama