Eidos poodhalil investice do nového TR
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Eidos poodhalil investice do nového TR

Eidos poodhalil investice do nového TR

Tomáš Tureček

Tomáš Tureček

12. 5. 2018 13:53 2
Reklama

Sledovat informace a detaily o vývoji her je vždy zajímavé. O to zajímavější je, když vývojáři odhalí i nějaký ten špek navíc, po kterém vždy s chutí skočíme. Málokteré větší studio ale poodhalí sumy, které do vývoje té či oné hry investovalo, spíše se až po vydání dozvídáme statistiky prodejů. Montrealská pobočka studia Eidos však udělala příjemnou výjimku a s fanoušky se o tento údaj podělila rovnou u tříáčkového titulu – konkrétně Shadow of the Tomb Raider.

David Anfossi, šéf Eidos Montreal, tak učinil v rozhovoru pro server GamesIndustry.biz. Tak schválně, kolik byste si tipli, že vývoj takové hry může stát? Ti, kteří by tipovali kolem 100 milionů dolarů, by nebyli daleko od pravdy. Právě na tolik se zřejmě vyšplhá částka, kterou Eidos musí zainvestovat vývoj hry samotné. Není to však částka konečná. Dalších 35 milionů dolarů si totiž ukousne propagace hry, tedy veškeré promo včetně trailerů, případně stánku na herních výstavách apod. 135 milionů, to už je slušná částka, co myslíte? Kdo z nás by ji nechtěl mít, byť třeba jen v českých korunách.

Tomb Raider je velice silná značka a v srdcích mnoha hráčů utkvěla už před dlouhou dobou. Poslední dva díly, sledující počátky „kariéry“ mladičké Lary Croft se navíc dají označit za velice povedený restart série, dá se tedy očekávat, že i Shadow of the Tomb Raider by mohl pokračovat v jejich šlépějích. Investice takového rázu je ale vždy pro i tak velká studia jistým rizikem, které v případě neúspěchu může znamenat problémy. Štěstěna je mnohdy potvora vrtošivá, jak si mnohá studia napříč historií vývoje her mohla na vlastní kůži vyzkoušet.

„Studio je tady již 10 let, máme tedy své cesty jak věci testovat spolu s hráči, připravit a vytvořit analýzy trhu, studie a uživatelské průzkumy… Samozřejmě ne vždy obdržíme veškeré odpovědi. Po stránce kreativní musíme přijmout jistá rizika, ale v závěru máme ve svých rukou vcelku dobrý a kvalitní nápad,“ řekl Anfossi v rozhovoru. Je jasné, že za takovou investicí bude podobných analýz, průzkumů a studií veliké množství. Shadow of the Tomb Raider je ve vývoji od roku 2015. Anfossi neuvedl, kolik lidí na ní konkrétně pracuje, pobočka Eidos v Montrealu má údajně přes 500 zaměstnanců a minimálně ze začátku Eidos spolupracoval i s lidmi ze studia Crystal Dynamics. Je běžné, že na vytváření takových her se podílí mnohdy stovky lidí a jejich výplatní pásky za celou dobu vývoje se jistě prodraží.

Eidos poodhalil investice do nového TR
i Zdroj: Hrej.cz

Shadow of the Tomb Raider se nejspíš nezařadí mezi nejdražší hry v historii. Pro srovnání, vývoj a promo GTA V se vyšplahly na úctyhodných 265 milionů dolarů, MMO Star Wars: The Old Republic stálo EA zhruba 200 milionů a takové Destiny si za celkový kolotoč vývoje včetně obalů, marketingu atd. nenasytně ukouslo pro mnohé nepředstavitelných 500 milionů dolarů, nebo, chcete-li, půl miliardy. Nám nezbývá, než jen počkat si na to, jestli nové dobrodružství Lary Croft bude opravdu tak „milionové“. Co vy, těšíte se? Napište nám do diskuze. Vydání hry je oznámené na 14 září tohoto roku. Předobjednat si ji můžete na eshopu Xzone.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama