The Elder Scrolls IV: Oblivion Článek Druhá míza: TES IV: Oblivion

Druhá míza: TES IV: Oblivion

Matěj Habarta

Matěj Habarta

9. 7. 2008 22:00 17
Reklama

Velká síla Oblivionu (stejně tak jeho předchůdců) je úzce spřažena s takřka nekonečnými možnostmi modifikace. Fanouškovská rozšíření pak hráči často nabízí zcela nový zážitek a prodlužují životnost hry samotné. Modařská komunita této hry je natolik obrovská, že žádný z článků podobných tomuto nikdy stoprocentně nesplní svůj úkol. Úkolem takového článku by mělo být sestavení soupisu několika nejlepších modifikací, přídavků či rozšíření a ty hráči potom představit. Nemožné. Komunitní scéna nabízí tolik přídavků, že jednoduše neexistuje ten jeden nejlepší. Každý hráč má jiné preference, upřednostňuje něco jiného, a tak jsou podobné články vždy z dané části dosti subjektivní. Proto jsem se také při hledání zajímavých doplňků pro Oblivion obrátil na čtenáře, kterého někteří z vás znají pod přezdívkou MickTheMage. Ovlivněn radami a tipy ostříleného a dlouholetého RPG hráče jsem tedy vytvořil přehled pluginů, které mě a mého „rádce“ nejvíce zaujaly. A vy si nyní můžete přečíst, jakou druhou mízu pro Oblivion jsem nakonec zvolil za nejvýživnější.

Nová dobrodružství

Na dobrých questech (mimo jiné) stojí a padá každé RPG. Oblivion, vzhledem ke své rozsáhlosti a celkovému free-form pojetí, disponoval nezvykle nápaditými úkoly. Ať už má ale hra sebevětší zásobu questů, jednou se zkrátka vyčerpají a hráči se naskýtá možnost poohlédnout se po zážitcích nových. Jedním z velice kvalitních je Kvatch Rebuilt, jehož autoři si dali za úkol znovu postavit padlé město Kvatch. Zatímco plníte questy, kocháte se pohledem na nově vzkvétající město. Pokusů o přestavění Kvatche na internetu najdete několik, Kvatch Rebuilt ale považujeme za nejpovedenější z nich. The Dungeons of Ivellon zase svou temnou atmosférou připomene staré dobré Eye of the Beholder, které je mnohými považováno za pomyslného krále dungeonů. Přídavek Knights of the White Stallion rozšiřuje questový obsah této frakce, vylepšuje její nové sídlo, přidává nový dungeon a spoustu dalších věcí. Za zmínku rozhodně stojí také propracovaný plugin The Lost Spires, který do hry přidává novou guildu archeologů, a jehož tvůrci slibují přes 15 hodin nových dobrodružství.

Audiovizuální doplňky

Osobně jsem si oblíbil velmi efektní přídavek jménem Natural Environments, jenž kompletně (a komplexně) mění počasí v celém Cyrodiilu. Autoři udávají celkový počet variací počasí. Cifra se prý postupem času vyšplhala na ohromných 44, čemuž bych se nebál věřit. K Natural Environments si doporučuji stáhnout také Weather Inside, díky němuž po sluchu poznáte, že prší, i když zrovna nejste venku, a Better Nightsky, jehož název myslím hovoří za vše. Noční oblohy jsou s ním opravdu líbezné. Reálnější herní prožitek si zajistíte nejen skrze počasí, uvěřitelnosti na hře hodně přidají i doplňky jako Clocks of Cyrodiil nebo Illumination Within Revived. První jmenovaný do měst přidává plně funkční hodiny, zato s Illumination Within Revived si v noci užijete světla v oknech budov a domů, což působí kouzelně. Při potloukání se noční krajinou vám jistě přijde vhod Brighter Torches, díky nemuž s vašimi pochodněmi dosvítíte dále než kdy dřív. Pro opravdové fajnšmekry byl vytvořen výborný Book Jackets. Už se nemusíte dívat na fádní přebaly knih, odteď se můžete kochat jejich luxusními novými verzemi. Pokud vás nudí i místní obrazy na stěnách, nainstalujte si Wyatt’s Gallery of Old Masters Opus, jenž nahrazuje veškeré obrazy za slavná díla mistrů skutečného světa.

Krčíte znechuceně nosem při pohledu na vzdálenou krajinu? Retexturovací balík Landscape LOD notně vylepšuje jinak rozplizlé a flekaté textury v dáli. Podobný problém řeší také Improved Facial Textues, který výrazně upravuje k lepšímu obličeje všech postav ve hře. Obličeje jste již napravili, a přesto tomu něco chybí - důležité jsou také vlasy. Asi nejhezčí vlasy do Oblivionu přidává balíček Ren’s Beauty Pack. Pakliže jste stále nedosáhli vhodného vzhledu přírody, můžete vyzkoušet také Improved Trees and Flora. S tímto působí veškeré rostlinstvo hned mnohem přirozeněji. Pro natáčení machinimy jste si zvolili Oblivion a nemáte k dispozici dostatek animací, jež by osvěžily dění na obrazovce? Jděte do Strike a Pose, se kterým možná vaše starosti odpadnou. Plugin vám do inventáře přidá speciální kámen, pomocí kterého na svou postavu nahodíte animaci, jež se bude v cyklech opakovat. Komu nevyhovuje uživatelské rozhraní, zčásti ovlivněné konzolovým vývojem, může se ponořit do přívětivých modderských vod a vybrat si podle libosti. Mně se osvědčil BTmod, který mění velikost fontu (pokud je po chuti, tak i jeho tvary), uspořádání prvků na obrazovce během hraní a zvětšuje prostor pro mapu v nabídce.

Ostatní

Totálním hratelnostním konverzím se nejeden hráč vyhýbá jako čert kříži. Existuje však jedna, která si takřka okamžitě získala popularitu hardcore hráčů. Jedná se snad o nejznámější modifikaci pro tuto hru, Oscuro’s Oblivion Ovehaul. Tato mění základní principy hry (zejména vývoj postavy a jeho dopad na nepřátele), přidává nová zvířata a monstra, nové dungeony a vůbec transformuje celou hratelnost na úplně jiný level. Opravdu povedené.

Občas nastane nouze a vy nutně potřebujete koupit nějaké to vybavení a nevíte, do jakého obchodu pro něj jít. A přitom stačí zajít do obchůdku Black Market, kde naleznete vše potřebné - od paklíčů přes zbroje až po kouzla.

Také s koněm jsou občas problémy. Nejednou se vám již určitě stalo, že jste vašeho koně hodně dlouho hledali, dokud jste ho nenašli. Problém mizí v okamžiku, kdy Oblivion opatříte pluginem s legračním názvem Dude Where’s My Horse. Tuto otázku si už nikdy nepoložíte – koně uvidíte na mapě.

Na začátku jsem se zmínil, že několik doporučení na druhou mízu mi dal čtenář MickTheMage. Není však tajemstvím, že i on je aktivním členem modařské komunity. Mimo jeho dosud nedokončený velký projekt vytvořil tři malé přídavky. Prvním z nich je velice povedená sada štítů Dragon Logo Shields se vzorem převzatým z loga legendární bojovky Mortal Kombat. V druhém případě se jedná o záležitost spíše nostalgickou – Just Another Alternatice Arena Poster Replacer nahrazuje plakáty místní arény za artworky z prvního dílu ságy Elder Scrolls. Na samotný konec jsem si nechal opravdovou perličku. Dřevěné hračky v Oblivionu! S mini-modem Wooden Toys se můžete pobavit pohledem na hezky modelované dřevěné hračky se zajímavými popisky.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama