Half-Life 2 Článek Druhá míza: Half-Life 2

Druhá míza: Half-Life 2

Matěj Habarta

Matěj Habarta

23. 10. 2008 22:52 7
Reklama

Tak vynikající modifikovatelností jako Half-Life se může pochlubit málokterá hra. Dovolil bych si odhadnout, že pro druhý díl této legendární střílečky denně vzniká hned několik nových modů, map či různých přídavků. Je jich tolik, že orientovat se v jejich doslova nepřeberném množství není vůbec legrace. Většina z nich ke všemu nestojí ani za půl slova, o to náročnějším se potom stává úkol vypíchnout ty opravdu povedené, pokud možno originální. Naštěstí takové existují, a možná budete sami překvapeni - jako jsem byl já - jaké skvosty jsou fanouškové s hlavami plnými originálních nápadů schopni uklohnit.

Prohlédněte si také komentovaná videa, která představují v článku zmíněné mody: první nabízí pohled na Zombie Panic, Insurgency, Minervu, Garry's Mod a Die in Pain Rest in Peace.Ve druhém se můžete podívat na International Online Soccer, Age of Chivalry, Eclipse, Perfect Stride Continuum a Eternal Silence. 

International Online Soccer Source

A proč nezačít něčím zcela netradičním. Že lze v enginu Half-Life 2 leccos bizarního vytvořit, o tom nemáme sebemenších pochyb. Jakmile jsem ale narazil na online fotbal pro HL2, vážně jsem se zděsil. Zároveň mě však zvědavost nutila mod vyzkoušet na vlastní kůži. A nelituji, jakmile se dostanete do ovládání, IOS vás chytne a jistě se k němu rádi budete vracet dále. Každý hráč u počítače má na starost jednoho hráče fotbalového, přičemž celkový počet hráčů je libovolný. Není ale vůbec žádný problém hrát třeba jen tři na tři. Také komunita hráčů je zde velice přívětivá, a to je bod navíc.

[Tahejte zde.]

Perfect Stride Continuum

Pekelně těžká, přesto velmi zajímavá modifikace. V tak trochu parkurovém stylu budete běhat skákat, klouzat a všelijak podobně se natáčet. Rozběhová metoda je přitom to, co vám bude situace komplikovat. Nestačí totiž pouze držet šipku vpřed, tady musíte držet šipku (kterou, to si zvolíte sami podle situace) a natáčením pohledu myší se zvyšuje vaše rychlost, takže vlastně sprintujete vždycky tak nějak do boku. Obtížná na popis (koukněte raději na video, nebo ještě líp – zkuste si zahrát sami), ještě obtížnější na uhrání. Dobře navržené úrovně se postarají o poměrně trvanlivou zábavu. A kupodivu mod příliš nefrustruje, což je dobře.

[Tahejte zde.]

Eclipse

Když jsem Eclipse viděl (podotýkám – viděl) poprvé, nemohl jsem věřit, že něco takového vzniklo ze střílečky. V kůži mladé hrdinky Violet se přenesete do nádherného fantasy světa, do jejího rodného Auld-Haven. Violetina hlavní zbraň je telekineze, kterou s bravurou ovládá a kvalitní fyzika Half-Life 2 celému nápadu napomáhá nemalou měrou. V krásné grafice se s krásnou Violet vydáváte krásným světem do domu, kde mladá čarodějka před lety naposledy viděla svého otce. Po chvíli pátrání najdete otcův deník, který vás povede k nalezení starobylého teleportačního zařízení Standing Stones. Každým coulem unikátní záležitost.

[Tahejte zde.]

Minerva: Metastasis

Tento dobře známý mod obsahuje v poslední verzi hned čtyři příběhové kapitoly. Má ho na svědomí šikula Adam Foster, který své dítko popisuje jako „anti-modifikaci“, kde prý není cílem přetvořit hru, co jen to jde, ale naopak vyprávět svou vlastní verzi příběhu zasazeného do prostředí Half-Life 2. A já souhlasím. Minerva je skvěle hratelná, výborně designovaná střílečka se zajímavým příběhem, která nad ostatními podobnými modifikacemi trčí jako strom na pustém poli. Foster má vlastní pohled na herní návrhářství, které se od názorů lidí z Valve podstatně liší, a je to znát.

[Tahejte zde.]

Garry’s Mod

Lahůdka na konec. Vůbec největší, nejpropracovanější a nejpopulárnější mod pro Half-Life 2. Člověk je tvor velmi hravý a platí u něj pravidlo „čím více možností hry, tím větší zábava“. A právě Garryho Mod svým hráčům nabízí možností neomezené množství. Záleží pouze na vás, čím se zabavíte, s čím si budete hrát; v takovéhle sand-boxové hře takřka neexistuje bariéra. Do desítkové verze byl mod distribuován zadarmo, ovšem s desátou verzí se Garryho geniální výtvor dostal na Steam a od té doby nějakou tu kačku stojí. Steam však rozšiřuje celou záležitost o větší komfort i pohodlné (velmi časté a hlavně přínosné) aktualizace. Navíc, do kapsy nebudete sahat nijak hluboko. Pomyslnou třešničkou na dortu je pak zábavný multiplayer. Výtečný nápad, tohle.

[Kupte na Steamu.]

Další skvělé mody, které si nesmíte nechat ujít

Insurgency: Modern Infantry Combat – Skvostná předělávka, která vás uvrhne do víru soudobých bojišť. [Tahejte na Steamu.]
D.I.P.R.I.P. Warp Up – „Umírej v bolesti, odpočívej v pokoji.“ - trefný název pro tuto automobilovou online řežbu. [Tahejte na Steamu.]
Age of Chivalry – Středověké online bitvy z pohledu vlastních očí podtržené fantasy příběhem. [Tahejte na Steamu.]
Synergy – Co byste říkali na to, kdybyste si mohli zahrát Half-Life kooperativně s kamarádem? Synergy vám to umožní! [Tahejte zde.]
Zombie Panic! Source – Spousty zbraní, unikátní online-kooperativní hratelnost a hlavně zombíci! [Tahejte na Steamu.]
Eternal Silence – Skvělá kombinace klasické střílečky a simulátoru vesmírných lodí. [Tahejte zde.]

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama