druha-miza-grand-theft-auto-iv
Grand Theft Auto IV Článek Druhá míza: Grand Theft Auto IV

Druhá míza: Grand Theft Auto IV

Maggot

Maggot

11. 4. 2012 22:00
Reklama

Oblíbená a ve světě (ne)uznávaná série Grand Theft Auto měla odjakživa jednu nespornou výhodu. Po dohrání příběhové linky jste se mohli vždy potulovat po otevřeném a korupcí nasáklém městě, dokončovat postranní mise, zábavné aktivity, či se jen tak poflakovat a třeba i zabíjet lidi… o čemž tato značka, navzdory tvrzení zarputilých právníků, nikdy nebyla. Čtvrtý díl byl přijat rozporuplně, zatímco jedna strana barikády pěla ódy na mnohem serióznější a autentičtější pojetí temných zákoutí podsvětí města Liberty City, druhá strana se nebála nahlas volat po zábavnějším a odlehčenějším GTA. Ať už se řadíte kamkoliv, měli byste rozhodně vyzkoušet několik zajímavých modifikací, které dělají z GTA IV úplně novou hru!

Liberty City Textures Volume 1

Ke stažení: GTA4-Mods

I přestože Grand Theft Auto IV nevypadá špatně, již při vydání šlo o hru, která v určitých ohledech postrádala detail, zejména díky konceptu otevřeného světa. Pokud se vám vaše Liberty City už dávno nelíbí, můžete sáhnout po jednom z mnoha grafických vylepšení, mezi něž patří i Liberty City Textures Volume 1. V útrobách balíčku naleznete nové textury ve vysokém rozlišení, které jsou aplikovány na prakticky všechny prvky patřící k otevřeným prostorům města – ulice, tráva, budovy, lesy a prakticky vše, kam vaše oko dohlédne. Jen obchody zůstávají nepozměněny z důvodu obtížného mapování textur na existující modely. Právě tento balíček dělá z Grand Theft Auto IV mnohem čistší drahokam.

Mafián by řekl: „Hej Joe, tyhle brejle jsou dobrý!“

Ultimate HD Car Pack

Ke stažení: GTA4-Mods

Když už máte kompletní prostředí, co takhle něco motorového, hm? GTA bylo vždy o autech a divokých honičkách, přičemž jejich destrukce a obecně frivolní přístup hry k životu vždy zabránily tomu, aby se do hry dostaly licencované stroje. Ultimate HD Car Pack přichází na scénu pro ty hráče, kteří chtějí nejenom licencovaná auta, ale také mnohem detailnější a jemnější modely, než jsou ty originální. Místo originálních aut tak začnete po městě potkávat automobily z dílen Audi, Mercedes-Benz, Porsche, Ferrari a samozřejmě nespočet jiných. Totéž platí o motocyklech a lodích. Až vám nepozorný řidič nabourá nové Lamborghini, budete mít konečně pádný důvod ve hře uplatnit násilí!

Mafián by řekl: „Hej Joe, ukradni mi to Ferrari!“

Ghost Peak Mountain

Ke stažení: GTA4-Mods

Vzpomínáte si na malebnou a v mezích možností i nádhernou přírodu v hororové adventuře Alan Wake? Hádejte co! Jistý autor se pokusil předělat prostředí thrilleru i do GTA 4 v podobě volně napojené oblasti, v jejímž centru leží sněhem pokrytá hora. Podívat se můžete na všechna známá místa, čímž myslíme observatoř, elektrárnu, ale třeba i místní lesy, které samozřejmě nevypadají ani zdaleka tak temně jako v případě originálu, jakmile se ovšem setmí, budete mít co dělat, abyste se během projíždění místních lesních uliček nezastřelili strachy. Jedinou chybkou na kráse modifikace je, že zde nenarazíte na auta ani chodce. Pakliže si ovšem chcete užít v multiplayeru hru na slepou bábu, máte možnost.

Mafián by řekl: „Hej Joe, já se bojim.“

Battlefield 3 Weapon Sound Mod

Ke stažení: GTA4-Mods

Battlefield 3 je momentálně akce s pravděpodobně nejlepším ozvučením, které si můžete ve hrách obecně poslechnout. Výbuchy šrapnelů, zvuky štěkajících zbraní či pohyb vozidel perfektně dokreslují atmosféru válečného stavu, pokud si tedy chcete udělat z Liberty City vlastní frontu, máte tak trošku možnost. Tato modifikace totiž nahradí standardní zvuky zbraní zvuky převzatými z Battlefield 3. Dostupné zbraně tak zní opravdu jako ve zmíněné akci, samozřejmě bez okolních efektů a jisté hloubky a dynamiky prostředí. Pravdou ovšem zůstává, že nové audio přidává nejenom na autentičnosti, ale také do značné míry zpříjemňuje používání konvenčních zbraní.

Mafián by řekl: „Hej Joe, jak se jmenovala ta střílečka, co…“

First Person Mod

Ke stažení: GTA4-Mods

Dvacáté první století útočí! Trend akcí z pohledu první osoby sílí a tak musel, chtě nechtě, zaútočit i na GTA 4, byť neoficiální cestou. First Person mod se v podstatě představuje už jen svým názvem. Stiskem jediné klávesy lze přepnout kameru do pohledu očí hlavní postavy a to jak během normálního pohybu, tak i při jízdě autem. Z GTA se tak náhle stává Call of Duty a Need for Speed zároveň! Nutno dodat, že ve spojení se vcelku malátným působením enginu Euphoria je občas docela problém utéct z centra vypjatých situací, díky této modifikaci ovšem získáte zcela novou perspektivu. Nemusíme podotýkat, že doslovnou perspektivu.

Mafián by řekl: „Hej Joe, proč je to tak nemotorný?“

Devil Mod

Ke stažení: GTA4-Mods

Proč by měl život dávat nějaký smysl? Proč byste se měli městem plazit jako obyčejní civilisté bez jediné špetky moci? Chtěli byste se na chvilku stát ďáblem a terorizovat všechny kolem sebe? Něco takového v teleshopingu sice nenajdete, ale v GTA 4 se skutečně můžete stát ďáblem díky modifikaci, která mění život v podsvětí Liberty City na nezávazné ničení a zabíjení civilistů pouhým mávnutím ruky. Jako ďábel tak můžete doslova metat výbuchy do všech stran a ještě se u toho tajemně smát, jako byste někomu právě nalili vodu do bot. Možnost skákání do extrémních výšek pak berte jako malé zpestření vaší nadpřirozené veličkosti.

Mafián by řekl: „Hej Joe!“

Ultimate Bullet Time Mod

Ke stažení: GTA4-Mods

Všimli jste si někdy, jak moc zábavné je v GTA 4 střílení brokovnicí do chodců? Pravda, tato věta by úředníky v ESRB nejspíš příliš nenadchnula, ale uznejte sami, že padání chodců a jejich pohyby po zásahu silnou zbraní působí na lidskou duši více než harmonicky. Díky této jednoduché modifikaci lze pohodlně měnit hladinu zpomalení a pak jen střílet a střílet… a sledovat, jak lidé létají vzduchem po nárazu auta, či výbuchu granátu. Kdo říkal, že zábava musí být drahá a nějakým způsobem sofistikovaná? Ale prosím vás, schovejte si to do divadla, ostří hoši a ostré holky vraždí v GTA a pouze zpomaleně!

Mafián by řekl: „Heeeeeej Joooooooeeeee….“

Zombie Apocalypse

Ke stažení: Moddb

Máte rádi zombie, ale nemáte rádi dosavadní tvorbu v žánru hororů? Nevadí, Grand Theft Auto, jakožto univerzální nástroj pro všechny typy her, přináší vcelku šokující řešení. Modifikace Zombie Apocalypse mění hladové civilisty na ještě hladovější zombie, které po vás půjdou opravdu nepřetržitě. Krom nových skriptů a postavy Hunka ze série Resident Evil si pak můžete stáhnout i nové skiny pro postavy, které mění originální vzhled na vcelku povedené mrtvoláky. Pokud vás ovšem hraní modifikace nebude bavit, musíte alespoň uznat, že davy zombie padajících obličejem přímo k zemi ve snaze vás dostat, působí minimálně legračně.

Mafián by řekl. „Done, proč máte tak velké zuby?“

Grand Theft Auto IV: San Andreas

Ke stažení: Moddb

Kdybychom vám nepředvedli alespoň jednu totální konverzi hry, v životě bychom si to neodpustili! Pokud jste se dostali až ke hraní čtvrtého GTA, s největší pravděpodobností jste hráli i předchozí díly, mezi něž patří i San Andreas, jedna z nejlépe se prodávajících her vůbec. Pokud byste se rádi přehoupnuli zpět do doby gangsterů a crackem zničených trosek, tato modifikace přináší de facto celé GTA: SA, ovšem postavené na enginu RAGE, na němž běží i GTA nové generace. Pravda, stále je potřeba spoustu věcí dodělat, ale základ je hotov – k dispozici máte takřka celé město, které není graficky kdovíjak podařené, ale působení nového enginu poznáte prakticky okamžitě!

Mafián by řekl: „Hey Joe, ček ma nů cidy, jou!“

Carmageddon Mod

Ke stažení: Moddb

Nejásejte, moderní inkarnace legendární automobilové brutality se nekoná, ačkoliv tato legrační modifikace vcelku zajímavě demonstruje situaci na našich dálnicích. Věc se má tak, že jednoduchý zásah do nastavení hry dělá ze všech řidičů krvelačná monstra, která řídí pouze ve velkých rychlostech. Jakmile se tedy kola dotknou vozovky, civilisté šlapou na plyn a řítí se do náručí smrti. A co vy? Podělte se s námi o vaše oblíbené úpravy čtvrtého GTA.

Mafián by řekl: „Hhhhnnn hhhhhnnnnn hnnn“

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama