druha-miza-command-conquer-generals
Command & Conquer: Generals Článek Druhá míza: Command & Conquer: Generals

Druhá míza: Command & Conquer: Generals

Maggot

Maggot

19. 1. 2012 23:00 3
Reklama

Tak nám oznámili Command & Conquer: Generals 2! Respektive se tak stalo již před několika týdny, což ovšem neznamená, že bychom se neměli přestat radovat. Naopak, nová generace oblíbené realtime strategie se blíží a my tak konečně dostáváme příležitost zavzpomínat na první díl hry, kde proti sobě ve středu konfliktu stály vojska USA, Číny a teroristů. Generals je sám o sobě velice kvalitní titul, který je více než uspokojivě hratelný i dnes. Pakliže jste ale horký písek skropili krví již tolikrát, že nemáte chuť se vracet do jednoho a toho samého prostředí, měli byste zkusit nějakou z mnoha desítek fanouškovských modifikací, které skutečně stojí za to. Přinášíme vám ty nejzajímavější z nich.

Fanoušci od roku 2003, co se hra dostala na pulty, vyprodukovali nezměrné množství modifikací, které se zaměřují nejenom na solidní porce nového obsahu, ale také optimalizaci jak původní hry, tak povedeného datadisku Zero Hour. Pokud vás tak nudí víceméně statická obtížnost hry, přídavek Realistic Modifications vcelku značně upravuje charakter jednotek, ale také herního prostředí. Vojáci například umírají v mnohem širším rádiusu výbuchu, tanky vydrží méně zásahů raket a obecně se dá říci, že modifikace cílí na větší realismus. Vojáci například nestřílí přímo na cíl, občas minou, bojové helikoptéry lze považovat za opravdu bojové, přičemž určitá technika dokonce musí přebíjet, čímž se komplikuje její manipulace s ní. Změny možná nejsou kosmeticky natolik radikální jako zásahy do hratelnosti, možná o to více hardcore zaměření oceníte.

Blitzkrieg II: The Finest Hour

Ke stažení: Derelict Studios

Pravda, Generals zobrazují modernější tvář konfliktu, kvalitních strategií s technikou a charakterem druhé světové války je ale tak málo, že by byla chyba nezmínit modifikaci Blitzkrieg II: The Finest Hour, která vznikla pro datadisk Zero Hour. Jde o kompletní přepracování objektů a profilu hry, základem jsou totiž tři válčící strany, které dobře znáte z hodin dějepisu. Spojenci, tvoření Francií, USA a Velkou Británií mají v rukávu výhody spočívající v silné obraně a pokročilém letectvu, zlá Osa naopak vyhrává díky vyspělé pěchotě a Rusko tradičně vítězí počtem. Blitzkrieg II: The Finest Hour ovšem vyčnívá z davu díky velice solidnímu zpracování, jedná se o vlastní projekt, na kterém pracuje hned několik vývojářů se solidní profesní historií. Modifikace není ani tak oživení, jako spíše úplně nový zážitek. Rozhodně nepřehlédněte.

Hraje se: Tak, jak by to chtěl Hitler

Druhá míza: Command & Conquer: Generals
i Zdroj: Hrej.cz

An Act of War

Ke stažení: Game Front

Občas ovšem i moderna potřebuje zmodernizovat, což je filozofie tvůrců kompletní modifikace s názvem An Act of War, která míří na vlastníky datadisku Zero Hour. Pokud si nainstalujete tento balík, očekávejte konflikt tří stran, konkrétně USA (z let 2004 – 2007), Iráku a Koreje. Autoři na rozdíl od mnoha jiných vsadili nejenom na kompletní přepracování modelů postav, ale také na vývoj jejich originálních vlastností, dalších taktických možností a úplně nových prvků. Nutno dodat, že modely jsou ve většině případů lehce modifikované originály, ovšem, jak již bylo řečeno, s vlastní sadou nových vlastností. Práce na balíčku ovšem nejsou u konce, jelikož se členové vývojového týmu zkrátka odmlčeli, údajně kvůli potřebám „reálného života.“ K dispozici je ovšem alespoň alpha verze, která za vyzkoušení rozhodně stojí.

Hraje se: Jako by Kim Čong-Il neumřel

Druhá míza: Command & Conquer: Generals
i Zdroj: Hrej.cz

Project Raptor

Ke stažení: Project Raptor

Přehlédneme-li skutečnost že modařské skupiny mají jedny z vůbec nejnevkusnějších webů, je potřeba uznat, že bez nich bychom se ochudili o velkou porci zábavy. Project Raptor je důkazem toho, že nemusíte nutně měnit celou hru k tomu, abyste vytvořili zajímavou modifikaci. Projekt se totiž zaměřuje na rozšíření arzenálu jednotek a budov stávajících stran hry, tedy USA, Číny a teroristů. Krom desítek nových a velice originálních jednotek se navíc můžete těšit i na novou třídu vodních staveb a plavidel, které rozšíří válečný konflikt i do místních vod. Modifikace je sama o sobě vcelku neutrální, nijak výrazně nezasahuje do hratelnosti, ale přidává celou řadu užitečných novinek, které dělají z hraní ještě zábavnější záležitost.

Hraje se: Jako šachy s generálem

Druhá míza: Command & Conquer: Generals
i Zdroj: Hrej.cz

Epic Generals

Ke stažení: Sheelabs

Tak se na moment uskromníme, že? Ale jenom na chvilku. Vzpomínáte si ještě na Supreme Commander? Na sci-fi strategii, kterou fandové opěvovali za nesmírně rozsáhlé bitvy, v nichž se objevovaly stovky jednotek naráz? S Epic Generals můžete něco podobného zažít i v Command & Conquer: Generals. Toto prostinké rozšíření totiž upravuje ovládání jednotek takovým způsobem, abyste se nemuseli omezit na ovládání jednotlivců, ale rovnou celých jednotek vozidel, pěšáků a letadel najednou, zároveň však mnohem jednodušeji. Modifikace se uchytila na velkých LAN akcích, a přes svou nenápadnou povahu míří na ty hráče, kteří trpí syndromem megalomanie.

Hraje se: Dobře, ale ještě lépe, pokud vám říkají Napoleon

Druhá míza: Command & Conquer: Generals
i Zdroj: Hrej.cz

Star Wars: Imperial Assault

Ke stažení: Filefront

Ehm, ještě pořád se bavíme o starých dobrých Generals, nemějte obavy. Jenže… prolínání světů není vůbec na škodu, modifikace Star Wars: Imperial Assault přetváří všechny jednotky a úspěšně je stylizuje do Star Wars univerza. Pokud se tak řadíte mezi neutuchající fanoušky Hvězdných válek, budete jako v rauši. Součástí balíku je i řada nových misí, které možná nepřekypují originalitou, ale vcelku úspěšně vás provádí improvizovanou kampaní. Za nedostatek lze pak považovat méně detailní modely, které občas působí lehce lemplovitě. I tak lze ovšem bez otálení říci, že se Imperial Assault řadí k těm lepším modifikacím pro datadisk Zero Hour, a to i po několika letech od vydání prvotní verze.

Hraje se: Jako by Anakinu Skywalkerovi docházeli midi-chloriany

Druhá míza: Command & Conquer: Generals
i Zdroj: Hrej.cz

Nova

Ke stažení: Moddb

Pokud si nechcete úplně zdevastovat svou hru modifikacemi, jež absolutní mění charakter původních Generals, máme pro vás dobrou nabídku. Balíček Nova není ani tak modifikací, jako spíše omlazujícím patchem, který vyhlazuje některé chyby a bugy původní hry, upravuje uživatelské rozhraní, zkrášluje grafiku pomocí vylepšených částicových efektů a dále si v rámci možností pohrává s vykreslovacím enginem. Veškeré textury a objekty jsou mnohem hladší a pohlednější, efekty výbuchů pak nepostrádají patřičnou šťávu. Pakliže opravdu nechcete zasahovat do obsahu hry, ale pouze si zaoblit dnes již zastaralou grafiku, Nova je tím pravým osvěžením pro horké letní dny. A ty zimní dvojnásob.

Hraje se: Jako když vás navštíví starý přítel po liftingu

Druhá míza: Command & Conquer: Generals
i Zdroj: Hrej.cz

I přes ohromný počet rozšíření a velice slibných projektů je ovšem vcelku problematické dohledat ty, které fungují na alespoň trošku solidní úrovni. Spousta týmů v průběhu času zanikla a nechala za sebou jen rozkreslená plátna rýsovacích prken, jednotlivci to zabalili dříve, než vůbec dostali šanci ukázat, co umí, přesto je náš výčet jen zlomkem reálného počtu modifikací, které dělají z Command & Conquer: Generals jinou, leč stále velice dobrou hru. Používáte nějakou modifikaci? Máte tip na balíček, který vám vyrazil dech i s ohryzkem a mocně jej rozdupl na zemi? Sem s ním! Uvidíme se na frontě.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama