Dracula Twins Recenze Dracula Twins

Dracula Twins

Robotron3

Robotron3

27. 9. 2007 22:00
Reklama

Jestli vás to kdy napadlo (mě teda ne), i upíři mohou mít pokrevní potomky. Pravda, rozmnožují se hlavně sáním, respektive vysáváním krve ze svých obětí, při čemž nebohou oběť přemění na dalšího člena své upíří rodiny, ale nebuďme k nim nespravedliví! Kdo z nás by se nenapil, když má prostě žízeň? Drac a Dracana jsou ale jiný případ. Jako dítka slavného Dráculy jsou vychována podle těch nejlepších upírských mravů, a tak kromě něco málo lumpáren na nějaké nasávání nemají ani pomyšlení. Ono vlastně ani není kdy, protože když vás neustále otravuje zlodušský lovec upírů zvaný doktor Sladcežít (není to sladké jméno?), nemáte čas na hlouposti. A že je doktor Sladcežít otrapa největšího řádu, to si zapište hned dvakrát. Místo aby si s roztomilými upírky hrál kuličky, nebo třeba na schovávanou, chce z nich prostřednictvím svého vynálezu „česnekového slizu“ nadělat fašírku a semlít je do elixíru života. A aby té lapálie nebylo dost, v podzámčí se na hřbitově (protože každý správný upírský zámek má hřbitovů hned několik) začínají probouzet zombíci. A útrpná cesta dvou upírských mrňat začíná.

Firmu Legendo Entertainment si možná někteří z vás pamatují z nedávno (asi před rokem) vydané plošinovky - hospačky u nás známé jako Tři mušketýři. Legendo nám svým debutem ukázala, že je jejím záměrem hlavně zaujmout ty nejmenší hráče, a to zcela klasickými postupy, jakými nás v letech devadesátých oblažovaly firmy Sega a Nintendo. A nejinak je tomu i zde. Už z docela hezky stylizovaného komixového intra je jasné, že kdokoli starší patnácti let si nad hrou pravděpodobně pohrdavě odfrkne, ale ti menší? Zjistí, že Dracula Twins je dobrou volbou právě pro začínající hráče, pro ty, kteří se teprve učí, co který čudlík na klávesnici znamená, co je to ta šipka na monitoru a kam se k čertu strká ta kulatá duhová placička?

Malí a nezkušení, ničeho se nebojte

Dracula Twins
i Zdroj: Hrej.cz
V začátku hry dostanete na výběr dvě postavičky, malého Draca a malou Dracanu. Autoři tak zjevně pamatují na fakt, že klučík či holčička, kteří k počítači usednou, si budou chtít zahrát právě za jim sympatickou postavu. Když tedy máme vybráno, ocitáme se v prvním levelu, ve kterém se seznámíme s ovládáním hry a s jednoduchými herními principy. Panáček pomocí šipek běhá, klávesou space skáče, po stisknutí dvojího space vyskočí přemetem dvakrát tak vysoko, použítím klávesy x pak šlehá bičem a kombinací šipky + x metá firebally. Stejně jednoduše jsou na tom samotné principy hry. V každém levelu máme jednak za úkol zůstat naživu, jednak nalézt zlatý klíč, kterým si otevřeme dveře do další úrovně. Mimo to je ještě třeba občas nalézt vylepšený bič, kterým lze likvidovat nepřátele (zombíky a jinou havět, jako ohnivé létající robotické hlavy, atd.) a kterým pak můžeme, respektive musíme odstranit zátarasy v cestě, na něž obyčejný bič prostě nestačí. Bič lze pak využít ještě k sešlehání sloupků, umístěných po cestě, ke kterým se panáček otočí a po vzoru Castlevanie jednou ranou bičem ze sloupku vyskočí červený diamant. Ten nám následně bude ku pomoci, protože čím více diamantů posbíráme, tím více budeme moci metat fireballů.

Zpracování hry je tak dětské, jak jen si dovedete představit. Upírské, zombíkovské a záhrobní téma je ztvárněno tak akorát, aby se děti po zahrání před spaním nemusely dívat pod postel, zdali tam na ně náhodou nečíhá nějaká obluda. Grafika je roztomilá, barevně pestrá a zcela funkční. Nedosahuje samozřejmě kvalit áčkových her a ani se o to nesnaží, ale i pozitivem budiž, že si hru tak na dnešních počítačích spustí a zahraje opravdu každý. O trochu hůře je na tom hudba, která, ač se k tématu hodí (záhrobní čembalo si vyhrává s ještě záhrobnějšími dechy po vzoru Adamsovy rodiny), by přesto mohla být pestřejší a když už jsme u toho, i zvuků by mohlo být více.

Dracula Twins
i Zdroj: Hrej.cz

Dracula Twins
i Zdroj: Hrej.cz
Hra je zpracována kompletně ve 3D, ale zachovává si princip starých 2D hopsaček. Znamená to, že ač panáček přebíhá po levelu tu dozadu, tu dopředu a tu se kamera změní v pravém úhlu, aby mohla dobře sledovat scénu, linie běhu, kam lze jít a kam se vydat je pouze dvourozměrná. A to je každopádně dobře, protože plně třírozměrné skákačky typu Ratchet & Clank by byly pro děti příliš matoucí.

A něco kritiky na závěr? Hra je vyloženě lehká, obzvláště v počátečních úrovních, ale vzhledem k specifickému určení publika je to pochopitelné. Mohl bych vyčíst i takové nedostatky, že např. pasti, na nichž si upírský panáček lehce vyláme tesáky, pro nepřátele jsou pohou kulisou, a i když takový zombík stojí na zcela zjevně špičatých a nebezpečných bodácích, jemu neublíží. Veškerá kritika by se mohla obrátit tímto směrem a vlastně stejně tak bych mohl z pohledu zkušeného hráče Dracula Twins rozcupovat jako doktor Sladcežít své upírské nezbedníky, ale proč bych to dělal? Hra je jakožto záležitost pro začínající malé hráče zcela vhodná a když k tomu připočtu, že u nás vychází v češtině a za cenu 299Kč? Pro malé hráče? Říkám ano.

Dracula Twins
Windows PC

Verdikt

Jednoduchá a vhodná hra pro malé hráče, kteří s počítačem teprve začínají.

Co se nám líbí a nelíbí?

Jednoduchá, až primitivní hra s hratelností staré školy hopsaček a skákaček.
Vzhledem ke své jednoduchosti a dětskosti je Dracula Twins zcela nevhodná pro kohokoli staršího patnácti let.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama