Preview OlliOlli World Článek Dojmy z hraní OlliOlli World, odpočinkového poježděníčka na skatu

Dojmy z hraní OlliOlli World, odpočinkového poježděníčka na skatu

Radek Raudenský

Radek Raudenský

17. 6. 2021 18:00

Seznam kapitol

1. SKATE JE LIFE 2. PROSTĚ TOČ A VONO TO NĚCO UDĚLÁ

Jak dopadlo spojení hráče multiplayerových her a malebné indie hříčky?

Reklama

Přiznám se, nejsem tak úplně milovník nezávislých nebo obecně menších projektů. Už tak jsem plně zaměstnán multiplayerovými tituly a nedohrávám ani velké AAA pecky, na které bych si rád udělal čas. Do redakce nám ale od Private Division přišla jedinečná nabídka vyzkoušet si demo OlliOlli World, nového titulu od studia Roll7. Opět k vám budu upřímný a přiznám, že mě nejen série OlliOlli, ale tvorba Roll7 jako taková naprosto minula. Když ale tahle nabídka přišla, vzal jsem jí jako jedinečnou možnost vynahradit si čas a ponořit se do hry, která by mě za normálních okolností minula.

Od vývojářů jsme dostali přístup do dema, které nabízelo přibližně desítku úrovní. Když jsem do mailu dostal první záběry z hry, trošku jsem znervózněl. „To je snad pro děti ne? Proč nám to vůbec nabízí?“. Předem vám ale můžu říct, že jsem za tuto zkušenost neskutečně rád.

SKATOVÁNÍ JE LIFE

Série OlliOlli vznikla v roce 2013 jako pixelartová hříčka o ježdění na skateboardu. Samozřejmě nikoliv o pouhém ježdění a odrážení se, prim hrály jako vždycky triky. To se série drží dodnes, celkové směřování se ale úplně změnilo. Zatímco první dva díly využívaly pixelart a obecně minimalistickou atmosféru s průměrnou obtížností, OlliOlli World je úplně jiné. Hýří barvami, má skvělou hudbu, velice pohlednou kreslenou grafiku a „chill“ atmosféru. A i když se může zdát, že míří na děti, není to tak.

Dojmy z hraní OlliOlli World, odpočinkového poježděníčka na skatu
i Zdroj: Hrej.cz

Společně s dojmy totiž vydáváme i rozhovor s spoluzakladatelem studia Roll7 Simonem Bennettem. Bennetta jsem se na rovinu zeptal, zda hrou míří na děti. Odpovědí je, že to tak určitě není – je zkrátka pro všechny. A já jsem si tohle tvrzení nakonec skrze demo potvrdil. Grafika a zejména styl vyprávění sice trochu “dětsky" působí, při poslouchání dialogů se ale najednou přistihnete, jak řeči postav posloucháte s úsměvem – a jakmile povídání skončí, jdete s radostí sekat triky.

Hra vás uvítá rychlým uvedením do hratelnosti, která je sice pro sérii typická, nováček bude ale překvapený. V obecném pojetí je to velice jednoduché – stačí vám jedno tlačítko a levý analog. Sami vývojáři vám na začátku řeknou takové chlapské „prostě s tím toč a ono to něco udělá“ – a ono fakt! Vždy, když nějakým způsobem zakvedláte páčkou, vykouzlí vaše postava nějaký ten trik. První úrovně si tak osaháváte ovládání společně s nutným odrážením, což velmi rychle chytnete do ruky. 

Dojmy z hraní OlliOlli World, odpočinkového poježděníčka na skatu
i Zdroj: Hrej.cz
První
Poslední
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama