Max Payne 3 Článek DLC mix: S dračí maskou ve vesmíru

DLC mix: S dračí maskou ve vesmíru

Maggot

Maggot

18. 12. 2012 23:39 1
Reklama

Brutální mráz nám na pleti svébytně vytváří omrzliny o velikosti menšího jezera, sníh jemně pomrkává smrtícím bělmem a útěcha v podobě tepla přichází jen z nitra radiátoru. Je správný čas se pustit do hraní, ejhle, nechcete rozehrávat nic nového a hledáte vhodný lék na obtížně řešitelnou situaci. Stáhněte si nejnovější přídavky pro Skyrim, Battlefield nebo třeba Mass Effect, všechny zmíněné hry se v budoucnu dočkají dalších rozšíření, tudíž by byla škoda tento řetěz přerušovat! Pamatujte ale, že je jenom tak silný, jako jeho nejslabší článek.

The Elder Scrolls V: Skyrim - Dragonborn

Xbox Live: 1600 MS | PC: --- | PS Store: ---

Jak se zdá, teprve až přídavek Dragonborn pro epicky epický Skyrim je tím pravým zbožím, na které jsme čekali. Po infúzi krve v upířím Dawnguard a zapálení krbu v maličkém Hearthfire přichází opravdové rozšíření zaměřené na badatele, dobyvatele a kuchače toho nejtvrdšího zrna. Zvěsti o sílícím kultu neznámého dračího kněze vás zavedou až na loď transportující vašeho avatara na ostrov Solstheim blízko u Morrowindu. A právě zde začíná vaše krvelačné dobrodružství! Vyhraďte si pěkných pár hodin, na dveře dejte cedulku s nějakou perverzní výmluvou, u Dragonborn se nechcete nechat rušit.

Jen co vystoupíte z lodi a zvoláte ceremoniální „Terra firma!“, pořádně se nadechněte a vydejte se na průzkum ostrova. Je tučný nejenom rozlohou, ale i obsahem. Čeká na vás příběh spojený s vůbec prvním lovcem draků, který kdy kráčel po světě Tamrielu. Původně jim sloužil, pak se ale rozhodl, že přestoupí na druhý břeh ke čtyřprocentním a tak začal své okřídlené pány lovit a požívat jejich duše. Teď? S příchodem draků opět ožil, co víc, kolem něho se utvořila sekta, která si přímo říká o ránu z milosti. Solidní příběhová linka vás na pěkných pár hodin zabaví, počet vedlejších úkolů pak příjemně dotváří masivní auru Dragonborn coby menšího datadisku.

Skutečně, splníte několik parádních questů pro zloděje, i vlkodlaci se dočkají unikátní pozornosti, nemluvě o nespočtu příležitostí, jak si podmanit místní obyvatelstvo. Co by ovšem mohlo ještě projít alespoň malou revitalizací, je ostrov samotný, který v divoké přírodě stále až příliš nezdravě připomíná Skyrim, v němž spousta z nás strávila stovky hodin. Rozlícení nad jednotvárným dizajnem exteriéru ostrova se brzy rozplyne, jakmile se vaše oči střetnou s unikátní architekturou měst či sídla Miraaka, drsného antagonisty, jenž se znovu probudil k životu.

Válečníci ocení i nové sety vybavení, nordické brnění a také zbrusu nový kov stalhrim, doprovázený tvrdým chitinovým brněním. Další zbraně, dokonce i nové květiny a plody rostoucí po Solstheimu potěší při vytváření nových lektvarů. Nejdříve ale musíte přežít útoky bizarních příšer, které svěžímu dojmu Dragonborn jako přídavku také jen přispívají. Téměř hororoví Ash Spawn vojáci jsou nejčastějšími návštěvníky, natrefíte ale i na příšerky dobře známé z datadisku Bloodmoon, který jsme okoštovali s Morrowindem. Pro pokořitele si vývojáři připravili i jednu pěknou specialitku v podobě ultimátního bijce, jenž si říká Ebony Warrior. Ten je, věřte tomu nebo ne, prozatím nejdrsnějším nepřítelem napříč rozlohou celé hry.

Kdo vytrvá, osvojí si i dva nové řevy. Ten užitečnější, Dragon Aspect, vám masivně posílí prakticky všechny vaše schopnosti. V mžiku se z vás stane instantní metač kouzel, mlýnek na maso a pilot draků. A to zejména díky druhému řevu, pomocí něhož si ochočíte libovolného draka a využijete jej jako dopravní prostředek. Nakolik se může zdát tato zpráva senzační, život na hřbetu draka je bohužel zatraceně nudný. Pravda, občas svým dechem zpraží nepřátele pod vámi, ovládání je ovšem natolik nemotorné a drak natolik velký, že jde spíše o zpestření, rozhodně ne však o užitečnou a v praxi zábavnou možnost.

A nás Dragonborn i po dohrání úvodní hry perfektně naplnil. Celá řada zajímavých úkolů vás protáhne velkým ostrovem, najdete nové věci a dokonce se i leccos naučíte. Bitva s vůbec prvním drakorozeným je navíc tématem, který hře dodává další šťávu, kterou bychom rádi popíjeli klidně i mnohem déle a ve větším množství. Závěrem se sluší říci, že se Bethesda v přídavku Dragonborn skutečně našla. Tak neváhejte a thu’umujte!

Hodnocení: 9 / 10

Battlefield 3: Aftermath

Xbox Live: 1200 MS | PC: 14,99 € | PS Store: 405 Kč

Takřka všechna tematická DLC pro Battlefield 3 jsme si oblíbili pro jejich jednotné a oddané zaměření na konkrétní problematiku. Po vytřesených kostech s Armored Kill přichází střídmější Aftermath, zaměřená na inhalaci prachu… eh, tedy na období po zemětřesení, které postihlo Írán. Něco tu ovšem skřípe, Aftermath není špatná, v porovnání s předchozími balíčky je ovšem zoufale nevýrazná a i přes katastrofický nádech vcelku nudná. Nová vozidla doslova složená z trosek potěší, stejně tak kuše coby zbraň, jež najde účinek spíše v hardcore módech než tradičních herních režimech. Jako v každém případě, ústředními protagonisty jsou mapy, které vám promluví do duše tisíci odstíny hnědi a dunami prachu.

Jejich koncepce se i přes rozlohu těch větších kousků v podstatě nemění – díky troskám a zdecimované půdě se budete po většinu času nahánět mezi zdevastovanými budovami a zasypanými ulicemi. Nic proti, Epicenter, Talah Market, Azadi Palace i Markaz Monolith jsou opravdu členité kusy, stejně jako celému Aftermath jim ovšem chybí svá tvář. Postrádá ten prvek, díky němuž by z hlediska taktických možností vyčnívala z davu jiných přídavků a třeba i původních map. Ale ano, pokud máte rádi těsnou akci v koridorech, s Aftermath rozhodně chybu neuděláte. V balíčku je navíc i nový mód Scavenger, který je svou podstatou zábavný. Začínáte totiž jen s nožem, granátem a příruční zbraní, přičemž silnější kvéry najdete roztroušené po mapě. Jen škoda, že strategické body nejsou vždy rozmístěny úplně šťastně = občas se někomu objevíte „v obýváku“.

Hodnocení: 6 / 10

Mass Effect 3: Omega

Xbox Live: 1200 MS | PC: 1200 BW| PS Store: 405 Kč

Pokud už máte zabookovanou letenku na těžební stanici Omega, možná byste si měli vesmírný výlet v Mass Effect 3 ještě rozmyslet. V ranku příběhový dodatků takřka nejoblíbenějšího sci-fi kousku letošního roku jde totiž o zatím nejslabší kousek, jehož vysoká cenovka nepříznivé situaci jen nahrává. Problém se má následovně. V Citadele vás osloví královna všech bastardů, Aria, které organizace Cerberus ukradla takřka před očima základnu a křižovatku zločinu v jednom, vesmírem si plující stanici Omega. Jak tušíte, nyní ji chce zpět a nebojí se jít přes mrtvoly.

Zamávejte společníkům, na Omegu se vydáte po boku Arie a turianské Nyreen. Popravdě, výpravnou složku rozšíření obohacuje výhradně přítomnost Arie, která je svým neotřelým chováním jedním z nejvýraznějších Mass Effect charakterů vůbec. Potíž je ta, že povídkou proletíte jako nůž máslem, na čemž by nebylo nic tak hrozného. Množství akce, která je naštěstí stále více než uspokojivá, zkrátka převažuje nad důležitostí příběhového pozadí, které vám ovšem přímo nabízí i několik vedlejších úkolů. Bohužel, dobytí Omegy se takřka nijak nepodepíše na plynutí času v běžné hře. Následky si tak musíte domyslet výhradně vy sami.

Hodnocení: 5 / 10

Max Payne 3: Painful Memories

Xbox Live: 800 MS | PC: 9,99 € | PS Store: 270 Kč

Svůj plán poctivě plní i Rockstar, jenž Maxovi potutelně přichystal další multiplayerový balíček, který se z části vrací do minulosti, tedy do období, které hráči stále ještě bezmezně milují. Multiplayerová mapka Roscoe Street Subway má silnou sentimentální hodnotu, jelikož vychází z úrovní první hry, jíž dnes mnozí považují za kult. Zbylá trojice nových schémat se ovšem nemá zač stydět, originální Shoot First se například odehrává pouze na luxusní výletní lodi, následované Canal De Panamá, také zasazenou do exotického panamského klimatu, kde se o dostatečný žár starají dvě nové útočné pušky.

Ještě než řekne „Zabiju tě pomalu a ve výskoku!“, dostane se vám pozornosti nových achievementů a trofejí, další challengů, ve válce gangů se navíc můžete přidat do nových aliancí gangů Demarcos Abroad a „vizionářských“ United Souls of The People. V rámci konceptu se nic nemění, rozsahem jde stále o hutný multiplayerový základ, který vaši chuť ke hraní módu více hráčů nijak výrazně neposílí. Vy ostatní se dočkáte čtyř stylových map, nových schopností a předmětů, včetně výše zmíněných sociálních symbolů. Teď už si jenom musíte došlápnout na ty bastardy!

Hodnocení: 7 / 10

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama