Diamond Detective Recenze Diamond Detective

Diamond Detective

Lucie Štolcová

Lucie Štolcová

6. 1. 2007 23:03
Reklama

Minulý týden jsme více či méně bouřlivě přivítali nový rok (dodatečně všechno nejlepší!) a stejně jako každý Silvestr, i tentokrát jsme určitě všichni potajmu doufali, že nový rok bude ještě o něco úspěšnější a méně problematický než byl ten minulý. Pevně věřím, že to tak skutečně bude a užijete si pohodový rok, ale pokud se podíváme do novin, optimismus se zřejmě začne vytrácet. Nezdá se totiž, že by si členové českého podsvětí o půlnoci z prosince na leden zatlačili slzu do oka a dali si hromadné předsevzetí, že už skutečně nikdy nic neukradnou, neprovedou žádné „el paso“ nebo ještě něco horšího. Zločinnost byla a bude i nadále. Štve vás tento fakt a nemůžete s tím nic dělat? Nemusíte být zrovna Sherlock Holmes, Colombo nebo Jessica Fletcherová a přitom se můžete pustit do honu na zločince a zchladit si tak alespoň trochu žáhu. Diamond Detective čeká!

K očištění města od zločinu bude stačit, když pochytáte a usvědčíte deset nejhledanějších bídáků. V první řadě musíte posbírat pět důkazných předmětů, pak vydedukovat, na kterého zločince sedí všechny předměty, a nakonec ho chytit. Ačkoli hra podle námětu vypadá jako jasná adventura, GameHouse studio se rozhodlo, že dá větší prostor žánru „spoj tři“ a pátrání po zločincích bude jen jakousi třešinkou na dortu.

Jak si tedy představit adventuru střihnutou s úplně jiným žánrem? Prvních pět kol sbíráte důkazy. Spojujete stejnobarevné drahé kameny do souvislých řad a odstřelujete je tak dlouho, dokud nenaplníte trezor drahým kamením až po okraj. Samozřejmě to musíte stihnout během časového limitu, který vám svým pohybem po obrazovce dává najevo černá silueta zloděje. Když se vám podaří nad siluetou zvítězit, dostáváte jeden důkaz, vracíte se zpět k poli plnému drahých kamenů a hrajete znovu o další důkaz. Tímto způsobem nakonec získáte veškerý materiál potřebný k usvědčení zločince a je vám zpřístupněna databáze šesti zločinců. U každé fotografie je krátký popisek (např. že se tento hromotluk bojí ohně), který vám pomůže vydedukovat, komu jedinému můžou patřit všechny nalezené předměty. Jelikož jste našli zubní kartáček, hřeben a sirky, nemůžete zatknout ani toho kdo se bojí ohně, ani fousáče, kterému ústní hygiena nic neříká, a už vůbec ne holohlavého pána. Nejde o nic složitého, na toho pravého zločince přijdete během pár vteřin, ale nápad s usvědčováním je výborným osvěžením ve hře. Po odhalení nebezpečného zločince nastává ten pravý čas na jeho chycení, takže se opět vrátíme k poli s drahým kamením. Tentokrát však není vaším cílem nasbírat co nejvíce bodů, teď půjde o jediné – nenechat nebezpečnému živlu jediné místečko, kterým by mohl proklouznout a uniknout. Jednodušeji řečeno: musíte z každého políčka na ploše alespoň jednou odstřelit kámen. Jako na potvoru vám většinou někde v růžku zůstane jedno volné políčko a ne a ne se k němu dostat… V tomto kole tedy musíte být o něco strategičtější než v kolech ostatních, ale správný detektiv holt musí být i dobrý taktik.

Diamond Detective je výborná hra, která vás rozhodně nadchne pokud vám není cizí „spoj tři“ žánr. Zde je provedení žánru o něco volnější, můžete totiž spojovat stejnobarevné kameny i v případě, kdy se dotýkají jen rohem a k odstřelení stačí i pouhá dvojice. Čekají vás i speciální kameny, ale není jich přemrštěně moc a tempo hry se z pozvolného počátku mění na rychlý kvapík, který vás skutečně probere. Grafické a hudební provedení vytváří atmosféru starých anglických detektivek, což je podle mého názoru ta nejlepší volba. GameHouse nám jednoduše předložilo výbornou indie hru, kterou nelze než doporučit.

Cena plné verze: 19,95 USD
Stáhněte si zkušební verzi

Diamond Detective
Windows PC

Verdikt

Adventurka propojená s lehce inovovaným „spoj tři“ žánrem je dobrým nápadem, který zaručuje poměrně dobře namíchanou zábavu jak dospělým, tak dětem se základní znalostí angličtiny.

Co se nám líbí a nelíbí?

Jednoduchá angličtina, fajn atmosféra hry, dobře nastavená náročnost „spoj tři“ pasáží.
Příliš snadno dostanete při chybě nápovědu, adventura by mohla mít o kapinku větší podíl.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama