Desperados 2: Cooper's Revenge Článek Desperados 2: Cooper´s Revenge - tipy a triky

Desperados 2: Cooper´s Revenge - tipy a triky

Josef Murcek

Josef Murcek

8. 8. 2006 22:01
Reklama

Ještě než začneme si však musíme říct jednu důležitou věc. Pokud zde hledáte řešení některé z misí, budete asi zklamáni. V tomto článku totiž nic takového nenajdete. Ptáte se proč? K úspěšnému splnění mise se totiž můžete dostat mnoha rozličnými způsoby a je jen na vás, jaký si vy vyberete. A i když je pravdou, že některé mise jsou opravdu těžké, dají se s klidnou hlavou dohrát, a tak nebuďte líní a zapněte své mozkové závity na plné obrátky!

Postavy a jejich dovednosti

Nyní si zaostřeme na naše westernovské komando. Jak jste se mohli dočíst v recenzi, k dispozici je celkem šest postav. Většinu týmu tvoří staří známí z dílu prvního,k nim však ještě přibyl indián Hawkeye, který má stejné kvality jako kterýkoliv z ostatních, a tak je pro tým určitě přínosem. Každý z charakterů má své unikátní 4 dovednosti a právě jen vhodnou kombinací postav a jejich dovedností se dobereme do úspěšného závěru celé hry. Nyní nastal ten správný čas na podrobný popis každého člena týmu.

JOHN COOPER

1) Kolt

2) Vrh nože

3) Podříznutí

4) Hrající hodinky

Bonus:dokáže přenášet omámená nebo mrtvá těla, rychlostřelba

První tři speciality asi není třeba vysvětlovat, protože již z názvu vám bude zřejmé, co znamenají. Hrající hodinky jsou poměrně užitečná věc, která mnohdy usnadní zapeklitou situaci. Stačí je položit na zem, nastavit čas, kdy se mají sami zapnout (většinou stačí 10 vteřin) a urychleně se s Johnem schovat. Až začnou hrát, jejich hudba přiláká všechny nepřátelé z blízkého okolí. Tímto způsobem můžete jednoduše postřílet menší skupinku oponentů na jednom místě nebo je naopak zabavit, než stačíte uprchnout jiným směrem. Co je ještě dobré o Johnovi vědět, je fakt, že dokáže ze svého koltu střílet opravdu rychle, a pokud se tedy chystáte do přestřelky s větším počtem nepřátel, zvolte právě jeho.

KATE O´HARA

1) Trojhlavňová pistole

2) Pudřenka

3) Svádění

4) Předstírání nevolnosti

Bonus:dokáže svázat omámené nepřátele

Použití pistole si vysvětlovat nebudeme, jelikož předpokládám, že všichni ví, k čemu slouží. Pudřenka je však věc k nezaplacení. Prášek, který tato kouzelná krabička ukrývá, dokáže na poměrně dlouhou dobu oslepit nepřátele, což zajisté potěší. Co vám však vykouzlí úsměv na tváři, že i když oslepeného vojáka spatří někdo z jeho kolegů, nic se nestane a jde si dále po svých. To samozřejmě neplatí v případě, kdybyste ho oslepeného omráčili a svázali. Jelikož je Kate opravdu nádherná ženská, snadno dokáže rozpálit každého chlapa na divokém západě. Pokud toho chcete využít ve svůj prospěch, není nic jednoduššího než stisknout klávesu F3. Kate se uvolní a vy tak můžete jít klidně kolem nepřátel. Ti, kteří ji uvidí, se do ní okamžitě zamilují (objeví se růžový otazník nad jejich hlavami) a půjdou za ní jako hodní beránci na porážku.

Avšak pozor! Takto nachytaných nepřátel se již nezbavíte. Vím, že by vám to nevadilo, ale oni zase tak blbí nejsou. Po jisté době jim totiž dojde, že si z nich Kate dělá pšouky (otazník se zbarví postupně dožluta a nakonec dočervena), a tak ji klidně zastřelí (v lepším případě ji omráčí), což samozřejmě znamená konec mise. Někdy se ale může stát, že se nepřátelé mezi sebou pohádají a o Kate se doslova poperou, čímž vám usnadní práci – jeden totiž vždy skončí v bezvědomí. Předstírání nevolnosti je vhodné pro upoutání pozornosti početných skupin nepřátel. V momentě, kdy Kate nafilmuje mdlobu, se k ní seběhnou všichni nepřátelé z blízkého okolí a budou se jí snažit ze všech svých sil pomoci. Opět ale platí, že tito gentlemanové přeci jen nějaké to IQ mají, a tak si dávejte velice dobrý pozor.

DOC MCCOY

1) Pistole

2) Sniperka

3) Uspávací lektvar

4) Léčení

Bonus:dokáže svázat omámené nepřátele, jako jediný ve hře dokáže odemykat dveře!

Bod číslo jedna a dvě přeskočíme - jen doplním, že sniperka je sice opravdu skvělá věc, ale jelikož nábojů do této zbraně je bohužel docela hodně, stává se velice často používanou, což není moc dobré. Nicméně nebudeme se k tomuto tématu vracet, ostatně jsem mu věnoval prostor již v recenzi. Uspávací lektvar je v podstatě baňka s koncentrovaným jedem, který dokáže v určité oblasti omráčit všechny nepřátelské jednotky a vyřadit je tak až do konce celé mise! Nemusíte mít tedy strach, že by se z omámení nečekaně probrali, budou spát doslova jako zabití. Léčit může McCoy v podstatě všechny. Může léčit sám sebe, členy Desperados a dokonce může léčit i civilisty. Dle mého názoru by mohl léčit i nepřátele, ale to však raději nezkoušejte. Přeci jen nebudou reagovat zrovna nadšeně, když si to k nim přihasí podivný starý dědek v černém obleku s nožem a tabletkami v rukách. Co však stojí za zapamatování je to, že Doc dokáže jako jediný z celé hry odemknout jakékoliv dveře!

SAM WILLIAMS

1) Winchestrovka (lehká puška)

2) Hod dynamitem

3) Plechovka s nitroglycerinem

4) Položení výbušniny

Bonus:dokáže svázat omámené nepřátele

Sam je jakýsi Demolition Man v minulosti. Jeho specialitou je vše co hlasitě vybuchuje, a tak se nesmíme příliš divit, že je poměrně snědé pleti. Jeho Winchestrovka je docela dobrou puškou a stejnětak solidní kamarádkou do nepohody. Nicméně povězme si něco o dynamitu, resp. hodu dynamitem. Pokud stisknete veselou klávesu F2, určíte oblast výbuchu a hodíte dynamit. Sam tímto způsobem dokáže vyřadit pěkné množství nepřátel, přičemž házet dynamit umí z úctyhodné vzdálenosti. Oblast zničení nepřátel indikuje červená bublina: vše živé nacházející se uvnitř této bubliny okamžitě zemře, ti šťastnější na okraji bubliny upadnou do bezvědomí. Plechovka s nitrákem je věc, se kterou si užijete hodně legrace. Co může být lepšího, než položit tuto malou hračičku a čekat, než se k ní dostane někdo, koho byste rádi viděli plachtit pár metrů nad zemí, nejlépe rozcupovaného na co nejvíce kousků. Plechovku lze odpálit v libovolnou chvíli z bezpečné vzdálenosti. Položení výbušniny se dá použít jen opravdu málokdy a většinou tato „fíčr“ umožní překonat určitou překážku (například rozrazit skálu, kudy může projet konvoj atp.). Z toho se tedy dá usoudit, že si tuto výbušninu nemůžete položit kam chcete, ale jen přesně na vyznačený bod k použití této nálože. Je to sice mrzuté, ale i tak si myslím, že si se Samem užijete hodně zábavy.

PABLO SANCHEZ

1) Brokovnice

2) Hod kamenem

3) Láhev chlastu

4) Past na medvědy

Bonus:dokáže přenášet omámená nebo mrtvá těla, použití rotačního kulometu

Sanchezova brokovnice dokáže udělat pěknou paseku, a tak není o čem debatovat – střílejte jako o život. K vyřazení osamocených hlídek je vhodné použít všudypřítomné kameny, které se válejí na zemi. Pablo je totiž chodící podobizna Arnieho, a tak úder kamenem do hlavy právě od něj spolehlivě uspí jakéhokoliv nepřítele. Láhev chlastu je vhodná na zabavení hlídky nebo na odvedení pozornosti. Pokud jí do cesty vhodně umístíte tuto voňavou flašku, zastaví se a dá si pár chutných loků. Nyní můžete například utéct cestou, která ještě před chvílí byla důkladně hlídána. Past na medvědy je poměrně brutální věcí a mnozí z vás ji jistě znají ze hry Commandos od Pyro Studios. Jednoduše nastražíte past na zem (nepřátelské hlídky ji pochopitelně neuvidí) a nyní stačí jen vyčkat, dokud na ní některý z nebožáků nešlápne. Stisk ocelových čelistí je smrtící, a tak smolař okamžitě putuje do věčných lovišť. V některých misích má Sanchez k dispozici jakýsi prototyp rotačního kulometu. Určitě si sami dokážete představit, jak rychle se s touto zbraní řeší problémy. Proto jí velice rádi využijete v jedné misi, kde musíte čelit indiánským nájezdníkům a chránit civilisty. Pablo si s ní udělá dobře a za pár okamžiků nadělá z namyšlených indiánů lidské paštiky. Prostě a jednoduše, náš milý Pablo nezkazí žádnou legraci, a tak ho hojně využívejte.

HAWKEYE

1) Luk

2) Tomahawk

3) Bojový pokřik

4) Léčení

Bonus:možnost nehlučné likvidace nepřátel na dálku

Hawkeye je Indián, jak má být. Žádné srabáctví ve formě střelných zbraní, ale pořádné chlapské kousky jako jsou luk nebo tomahawk. Pokud si chcete být jisti, že neminete cíl, pak přichází na řadu právě luk, který patří k nejpřesnějším zbraním ve hře. Kromě toho je také tichý a lze tak nepozorovaně odstranit několik nepřátel, aniž byste vyvolali větší povyk. Samozřejmě, má i své nevýhody, nabíjení trvá poměrně dlouho. Druhý způsob jak můžete poslat nepřátele do věčných lovišť je provést nějaký pěkný kousek s tomahawkem (určitě víte, o co jde, je to taková zakrslá sekyrka). Jeho negativem je to, že se musíte dostat do těsné blízkosti protivníka. Na druhou stranu, námaha s nepozorovaným přiblížení se k nic netušící oběti a její podříznutí stojí za to. Lahůdkou je bojový pokřik. Hawkeye dokáže napodobit řev vlka a skrze něj upoutání pozornosti těch, kteří ho zaslechnou. Ovšem nerozběhnou se hned zjišťovat, co za bestii vytí vydává (kdo se zdravým rozumem by také začal stopovat něco, co řve jako vzteklý vlk), ale zaposlouchají se a na pár momentů přestanou být ostražití. Poslední užitečnou vlastnost má Hawkeye společnou s McCoyem, taktéž zvládá vyléčit zraněné. To, kolikrát tuto schopnost využijete, záleží pouze na tom, kolik máte k dispozici léčivých rostlin.

Jak úspěšně dokončit misi

Jako první věc si musíte uvědomit, že vás nepřátele vidí i slyší. Pokud chcete vědět, zda-li nepřátelé vidí na nějaké místo, kudy chcete jít, není nic jednoduššího, než si na toto místo umístit ikonku s okem (najdete ji v pravém rohu dolní obrazovky). Pokud ji tam chvíli necháte, hra vám ukáže přesný počet nepřátel, který na tuto pozici vidí. To samé samozřejmě platí i s hlukem. Někdy musíte být naprosto nehluční a nesmíte být spatřeni, takže tyto dvě pomůcky určitě rádi oceníte.

Nepřátele se v D2 podle inteligence nedělí, a tak je voják stejně inteligentní jako indián. Jediný rozdíl v nepřátelských jednotkách je tedy v jejich robustnosti. Hubeňoury uspíte okamžitě první ranou, a tak s nimi žádný problém nebude. Pokud však chcete pěstí uspat nějakého vojáka či vypaseného kovboje, musíte ho například s Kate udeřit několikrát za sebou, takže si dávejte dobrý pozor! Pokud si chcete být první ranou opravdu jistí, zvolte Johna – ten se s nikým nemazlí a jako správný bijec každého skolí jedinou čenichovkou.

Nepřátelé si rádi pomáhají, a tak nebuďte překvapeni, že si klidně doběhnou pro posily a nebo vás k nim bez vašeho vědomí přímo dovedou. Ať už jsou však v početní výhodě nebo ne, nezapomeňte, že vás nepřestanou hledat a za každou cenu poběží za vámi. Pokud vás některý z nepřátel spatří a vy před ním budete utíkat, neúnavně poběží za vámi. Toho můžete skvěle využít k vlákání do pastí. Bohužel, někdy o tom, že vás zahlédl ani nevíte, a tak vás z ničeho nic ze zálohy zákeřně zastřelí. Proto si nezapomeňte vždy krýt záda!

Určitě se vyplatí využívat okolní terén k vašemu prospěchu - to platí zvláště u terénních nerovností. Pokud jste totiž na vyvýšeném místě, dostřelíte mnohem dále, což určitě potěší. K likvidaci nepřátel můžete využít i občasné pomoci od level designerů - můžete sestřelit například svazek obilí někomu na hlavu a nebo odstřelit kus zdi i s nepřáteli pomocí Samovy výbušniny. Tyto pomůcky jsou ale spíše vzácné, a proto když už je naleznete, neváhejte a použijte je.

Ve všech misích a obzvláště ve „stealth“ nezapomeňte schovávat všechna těla! Pokud je necháte ležet, tam kde jsou, mohou je snadno patrolující hlídky najít, a vy si tím tak způsobíte řadu problémů, ne-li konec mise. Proto uklízejte nepřátele na místa, kde je nikdo nenajde (například rohy budov či skal). Někdy však i všechna taktika musí jít stranou a jediné řešení spočívá v hrubé síle a střelbě. Pokud tedy přijde čas střílení proti početní převaze, označte si všechny dostupné členy týmu a společnou střelbou všechny nepřátelské jednotky vyřiďte!

Taktický mód vs. akční mód

Hru můžete hrát ve dvou různých režimech: buď v klasickém pohledu z ptačí perspektivy, kde máte mnohem větší přehled o celkovém dění na mapě, anebo v pohledu z třetí osoby, ve kterém si mnohem lépe užijete akci. Nejlepším kompromisem v této hře je využívat oba. Nyní si o každém z nich něco povězme.

Klasický izometrický pohled je dobré použít v situaci, kdy chcete mít okamžitý přehled o dění na mapě a nebo také pokud plánujete postup mise. Na začátku úrovně se přepněte právě do tohoto módu a důkladně si mapu prohlédněte. Nezapomeňte také rotovat kamerou, protože byste si nemuseli všimnout některých nepřátel. Zapamatujte si trasy patrolujících hlídek, důležité údaje jako například munice či třeba cíl mise a promyslete si kudy půjdete. Poté si ještě vše jednou projděte. Nezapomeňte, že každý plán se stejně nakonec zhatí, a proto si ho navrhněte jen tak nahrubo, abyste pak nebyli v šoku z nečekaných situací, které určitě přijdou, ať už chcete nebo ne. Když jste připraveni, přepněte se do akčního pohledu a v něm proměňte teorii v praxi.

V akčním pohledu mnohem lépe a hlavně přesně vidíte, kudy se nepřátelé dívají, a tak není problém se kolem nich pohodlně proplížit nebo je zákeřně zezadu přepadnout. Způsobem zpracování střelby je pak D2 podobné hře Cold Fear nebo Metal Gear Solid. Akce vás tedy budou velice bavit, ale snad vás nezblbnou stejně jako mě. I když jsem dobře věděl, že nepřátelé nemají žádné zóny zásahu, přesto jsem si nenechal ujít příležitost a vesele je eliminoval vkusně mířenými headshoty. Sice jsem si připadal jako pravý kovboj, ale na druhou stranu jsem často loadoval. Už jen třeba kvůli tomu, že jsem nestačil rychle zamířit v momentě, kdy po mě stříleli například čtyři nepřátelé stojící vedle sebe. Při akci se nezapomínejte sem tam přepnout do taktického módu, abyste měli jistotu, že k vám právě neběží blízké nepřátelské jednotky, které zrovna přilákal zvuk vaší střelby.

Závěrem

Pokud se budete řídit podle tohoto článku, neměl by být s dohráním hry žádný větší problém. Je sice pravdou, že nalezení toho správného postupu v misích není nic jednoduchého, ale myslím si, že o tom to přeci je. V D2 je potřeba přemýšlet a o to víc vás bude případný úspěch těšit. Mně již nezbývá nic jiného, než se s vámi rozloučit a popřát vám hodně sil a pevných nervů při hraní Desperados 2!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama