Desítky let staré vydavatelství Sunsoft hlásí návrat. Jeho cílem je oživení klasik i tvorba nových značek
i Zdroj: Destructoid.com
Novinka Desítky let staré vydavatelství Sunsoft hlásí návrat. Jeho cílem je oživení klasik i tvorba nových značek

Desítky let staré vydavatelství Sunsoft hlásí návrat. Jeho cílem je oživení klasik i tvorba nových značek

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

21. 8. 2022 07:20

Po několika letech mimo zrak veřejnosti hlásí větší návrat studio Sunsoft – původem japonské vydavatelství a vývojářské studio plánují tři předělávky podle svého herním katalogu. Patří mezi ně kooperativní roguelike Ikki Unite, klasická NES plošinovka Gimmick a chystaná metroidvania Ufouria.

Reklama

  • Japonské studio Sunsoft ohlásilo zájem o oslovení západního trhu
  • Ze svého bohatého seznamu značek vybralo tři, u nichž chystá předělávku
  • Půjde o hry: Unite, Gimmick a Ufouria
  • Jejich vydání je v plánu na letošní a příští rok

Svůj návrat z ústraní studio avizovalo už v první polovině tohoto měsíce, když se rozhodlo uspořádat vlastní digitální event na počest her, které bude vydávat. Právě zde jsme se dozvěděli, že chystá nový port Unite, Gimmick a Ufouria, stejně plánu vydat je kromě poslední ještě letos. V případě Ufouria je plán takový, že titul zamíří na PC a konzole někdy v roce 2023.

„Oživení původních her v portech na herní konzole je velkou součástí naší strategie,“ řekl generální manažer Sunsoft Jujči Oči pro IGN. „Máme plán uvést náš původní titul na současné konzole, v podobě dvou nebo tří titulů ročně,“ pokračoval. Sunsoft současně doufá, že se při novém prosazení zasáhne západ skrze nostalgickou přitažlivost. Oči však také říká, že společnost plánuje vytvářet i nové IP.

Eurogamer na základě obsahu tiskové zprávu poznamenává, že Sunsoft otevřeně vnímá nevalnou kvalitu původního Ikki, přičemž doufá v nápravu skrze port. Ten bude ostatně i první hrou, která z trojice  dorazí. Tento kooperativní titul založený na Ikki pro NES (1985) má být o něco blíže původní vizi vývojářů, až bude spuštěn v uzavřené betě prostřednictvím Steamu.

Další na řadě bude nová verze plošinovky Gimmick!. Ta vyjde bez dalších informací v zimě letošního roku, a to na Steamu, Nintendo Switch, PlayStationu 4 a Xboxu One. Mezi čerstvě přidané funkce, kterými se hra pochlubí, bude patřit nový režim Time Attack a achievementy.

Samozřejmě, nemůžeme si odpustit ani synopsi historie společnosti. Sunsoft je japonská herní firma, která byla založena v roce 1971 jako videoherní divize tamního výrobce elektroniky s názvem Sun Electronics Corporation. V říjnu 1978 začala firma Sunsoft vyvíjet první automatové hry se dvěma slavnějšími tituly, jimiž byl Block Challenger a Block Perfect. V dalším desetiletí následovala zřejmě nejúspěšnější 8bitová éra, kde vznikla např. Arabian, Kangaroo, Ikki nebo několik na západě populárních her s Batmanem pro NES. Kromě toho uskupení vývojářů fungovalo i jako partner větších firem. Pro společnost Sega například pomohlo u portu Fantasy Zone a Fantasy Zone II pro konzole Nintenda.

Zásadním bodem obratu se stala první půlka 90. let, kdy hrozící bankrot donutil mateřskou společnost Sunsoftu k výrazné restrukturalizaci vlastního portfolia. Sunsoft vinou těchto událostí nakonec uzavřel všechny své západní kanceláře a pokračoval striktně v japonksu ve vývoji RPG, pačinko her a mobilních titulů. Před jeho opětovným objevením v USA byly některými vydanými hrami Eternal Eyes nebo Blaster Master: Blasting Again. S odvoláním na několik faktorů, jako byl např. přechod na tehdy nastupující konzole a vysoké výrobní náklady, zahájila firma taktéž svoji vlastní reorganizaci. 

V 90. letech spojil Sunsoft síly s Acclaim Entertainment, aby se postaral o prodejní práva na své videohry a jejich distribuci. V roce 2006 se stala společnost dokonce partnerem Nintenda, když se měla aktivně soustředit na podporu virtuální konzole Wii. Ačkoli tento vztah trval více než tři roky, před vydáním jakékoli hry Sunsoft oznámil, že uzavřel partnerství s GaijinWork. Co se týče posledních let, předcházených postupným rozšiřováním značek, které studio vlastní, Sunsoft zůstával relativně potichu. Poslední hry vydala společnost v roce 2018, když na PSVR přinesla Dark Eclipse a na Nintendo Switch zase Shanghai Refresh.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama