Death Track: Resurrection Recenze Death Track Resurrection

Death Track Resurrection

taltos

taltos

16. 4. 2009 22:00
Reklama

Původní hra Death Track od vývojářského studia Activision opravdu spatřila světlo světa už roku 1990. Závodní tituly typu dojeď z bodu A do bodu B se dnes už nenosí, čemuž odpovídá také posun série Need for Speed (věčné honičky s policií), a v tomto případě šli tvůrci ještě dál. Jestli jste viděli film Death Race (u nás Rallye Smrti), asi máte představu, o co v této hře půjde.

Pět věcí naráz? A pak že to chlapi nezvládnou!

Po usednutí do kokpitu „bojového“ vozidla vás čeká nelehký úkol. Kromě nutného soustředění na složitou trať před vámi se totiž musíte zajímat o několik dalších činností. Deset sekund po startu závodu se vám i  protivníkům aktivují zbraně usazené na autech a začíná peklo na trati. Jezdci za vámi vám pěkně čechrají zadní část vozidla, vy to zase vracíte autům před vámi a ta vám na oplátku na trať pokládají miny a smykové kolíky. Je pravdou, že po chvíli jízdy se závod více roztrhá, ale první kolo je opravdu velmi adrenalinový zážitek.

I když je Death Track jednoznačně arkádová závodní hra a ovládání auta zvládnete pomocí čtyř směrových šipek, není zpočátku jízda nikterak jednoduchá. Díky přítomnosti několika druhů zbraní a dusíku v podobě nitra vám totiž nezbývá nic jiného, než v jednu chvíli řídit, vyhýbat se překážkám a minám na cestě, zároveň střílet na protivníka před vámi, přidávat pomocí nitra a v krajním případě ještě přepínat mezi primární a sekundární útočnou zbraní. Spočítejte si prsty, mrkněte na klávesnici a zjistíte, že to rozhodně nebude procházka růžovým sadem. Když k tomu pak ještě přidáte skokánky na trati, pohybující se bonusy, které je velmi důležité sbírat (munice, zrychlení, štít nebo peníze na upgrade), máte se svým autem co dělat.

Druhy závodů

Po vytvoření charakteru si můžete vybrat typ závodu, který byste chtěli jet. Jako první se nabízí standardní příběhová linie, po které sáhne asi většina hráčů. Ta nabízí deset postupně se odkrývajících závodů ve velkoměstech celého světa. Začínáte v Paříži, podíváte se do zasněžené Moskvy, slunného Istanbulu nebo velkolepého Tokya a New Yorku. Kuriozitou je přítomnost Prahy a Vatikánu. Důležité je zmínit, že hra se odehrává v budoucnosti, kde jsou tato města v dost zdevastovaném stavu a závody smrti jsou sledovaným televizním pořadem. Tomu odpovídá plytký příběh s krátkými animačkami před každým závodem, ve kterých budete v televizi poslouchat velmi nesympatickou slečnu vykládající dost často vlastně o ničem. Pointou děje je nicméně postupné likvidování závodníků okolo vás neznámým útočníkem. A světe, div se, s tím si to rozdáte právě v posledním kole pouze ve dvou. Nutno dodat, že vždy, pokud vás na trati někdo sestřelí, po respawnu pokračujete bez problémů dál. Penalizací pro vás tak je pouze ztráta drahocenných sekund.

Kromě těchto módů se nabízí šampionáty na třech hlavních kontinentech. Nejdelším je logicky ten v Evropě, po jehož dojetí se vám zpřístupní také Asie a Amerika. Trošku odlišným závodem jsou pak výzvy. V nich dostanete předem řečené úkoly v celém závodě a v jednotlivých kolech. Některé z nich jsou primární, tedy povinné, za jiné potom získáte pouze finanční bonusy. V úkolech najdete takové speciality jako zničit čtyři protivníky v jednom kole závodu, nasbírat určitý počet bonusů, rozstřílet budovy okolo tratě a jiné vylomeniny. Poslední variací závodění je Drag, což je kratší úsek s povinným ručním řazením. Díky tomu, že i v tomto případě je povolena střelba, nitro a další možnosti, rovná se tato jízda téměř akrobacii vašich prstů, kterými se zoufale snažíte vše ovládat.

Vylepšování vozidla

Prakticky za každý úkon na trati dostáváte peníze. Ať už je to rychlá a čistá jízda, nitro, destrukce protivníka či budovy, sbírání bonusů na trati anebo konečné umístění v závodě. Všechny tyto finance se vám sčítají a v pauze mezi závody je můžete investovat. Zásadním krokem je koupě zcela jiného vozidla, které samozřejmě vyjde na nejvíce peněz. Dále máte možnost vylepšit motor, ochranu nebo ovladatelnost auta a poslední sekce se týká zbraní. Zde si můžete jak vybrat z typu primární a sekundární zbraně, tak jednotlivé kousky vylepšit. Od kulometu, plasma pušky, raketometu až ke speciálním vylepšení min nebo kolíkům propichujícím gumy. Rozhodně by však variant upgradů mohlo být podstatně více.

Graficky je Death Track Resurrection rozporuplným výtvorem. Poměrně zajímavá prostředí jednotlivých tratí (i když by jich rozhodně neuškodilo více) potěší každé hráčské oko. Na druhou stranu by detaily vozidel i okolní efekty výbuchů mohly být propracovanější. Dost zarážející je také časté prolínání objektů a vskutku vtipný bug, který se projevil na jedné mapě za deště. Zde, i když jste jeli uzavřeným tunelem, dopadaly kapky na kapotu stejně jako venku. Rozhodně také nepotěší občasné bugy a sekání hry nezaviněné HW náročností, v krajním případě i úplný výpadek do operačního systému.

Death Track Resurrection je lehce nadprůměrnou hrou, která je jako dělaná na nudné večery, kdy se chcete u něčeho odreagovat. Na hraní nepotřebujete hodiny, závod máte projetý za několik minut, a i když si klade poměrně vysoké nároky na ovládání a soustředění, bavit se minimálně na začátku budete vskutku dobře. Škoda slabší motivace v závodech (později budete mít již vše vylepšené na maximum), omezené umělé inteligence ostatních závodníků a menšího počtu originálních tratí.

Death Track: Resurrection
Windows PC

Verdikt

Zábavná kombinace klasické střílečky a rychlých arkádových závodů. Trošku bez atmosféry a detailního propracování, což však nahrazuje přehršel adrenalinu především ve zmatených úvodech závodů.

Co se nám líbí a nelíbí?

Spojení dvou různých žánrů, zábavná akce i kvalitní požitek z rychlé jízdy, skokánky, bonusy, střelba a obecně ničení, které si budete zpočátku nadmíru užívat.
Neodladěné, bugy, prolínání textur, slabý zvuk motoru, pozdější stereotyp, malý počet závodů i vylepšení auta, občas hektické ovládání, u kterého budete ztrácet nervy.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama