de Blob Recenze de Blob

de Blob

Filip Sladký

Filip Sladký

12. 11. 2008 23:00
Reklama

Barvy jsou symbolem a zároveň prostředkem k vyjádření optimistických životních myšlenek a vizí. Pokud se někdy v budoucnu rozhodnete vyrazit například na luxusní tropickou dovolenou, rozhodně ji nebudete plánovat v šedém či dokonce černém barevném spektru. Červená, žlutá a modrá, to budou vaši favorité. Prozatím však před sebou máme poněkud „šedivější“ úkol. Podíváme se společně do jednoho virtuálního světa, kde se ani obecně neví, jak taková barva vlastně vypadá. Nezoufejte však, vážení přátelé, přišel čas roztomile spasitelských barevných koulí! Očekávaná konverze titulu de Blob, nejúspěšnější a pravděpodobně nejbarevnější nezávislé hry předminulého roku, dorazila na konzoli Nintendo Wii! A k radosti všech příznivců ji vývojáři ze studia Blue Tongue představili v opravdu skvělé formě.

Podej mi červenou, soudruhu

Hlavní zápletka nabízí paralelu s totalitními režimy. Soudruh Black, nemilosrdný velitel obří proti-barevné korporace, nařídil svým poddaným vysát veškerou barvu z metropole Chroma City, přičemž jakmile bylo dílo dokonáno, posílil kontrolu nad bezduchým městem desítkami nepříjemných dozorců. Naštěstí se mu však nepovedlo přesvědčit všechny. Ti obyvatelé, kteří byli zásadně proti, založili uskupení s názvem Color Underground, které se všemi dostupnými prostředky snaží nastalou situaci změnit. A právě to je vaše chvíle. Hlavní hrdina jménem Blob je kontaktován zmiňovanou organizací, aby přiložil své tělo k dílu a pomohl tak městu k lepším zítřkům.

Hlavním cílem hry je, jak jste již určitě poznali, nabarvit co možná nejpestřeji a nejrychleji celé město. A jak to udělat? Váš namodralý svěřenec Blob, kterého ovládáte pomocí wii ovladače v kombinaci s nunchukem, musí nejprve dosáhnout určité hodnoty barevné energie. K tomu slouží tzv. paintboti, kteří se bezcílně poflakují po městských ulicích a čekají, až si z nich odčerpáte všechnu jejich barvu. Pohlcením každého z nich získáte hned deset jednotek energie, přičemž maximální počet je roven stu. Tato hodnota současně slouží i jako údaj o zdraví. Pokud se dostanete do kontaktu se škodlivou látkou či něčím podobným, musíte urychleně vyhledat nejbližší bazének s vodou, ve kterém sice ztratíte svoje přechodné zbarvení, ale současně s ní ze sebe smyjete i vše nežádoucí.

Jakmile tedy získáte kýžený barevný potenciál, začíná ta pravá zábava. Pouhými dotyky svého kulatého tělíčka barvíte vše, co vám zkříží cestu. Domy, zahrady, stromy a dokonce i všechny obyvatele v dosahu, kteří vás jakožto osvoboditele vítají hlasitým jásotem. Za každou nabarevnou plochu získáváte body a když dosáhnete určitého počtu, otevře se vám brána do další části města. Pouhým flákáním se však závratného úspěchu nedosáhnete. Neustále jste totiž limitováni určitým množstvím času a tím pádem je vhodné plnit úkoly, které vám zajistí nejen nějakou tu minutku navíc, ale i větší počet tolik cenných bodů. Úkoly jsou různé a mají tři úrovně obtížnosti, podle čehož je odstupňováno časové a bodové ohodnocení. Rozhodně se však nemusíte obávat stresu z neustále ubývajícího času, jelikož je zmiňovaný limit velice benevolentní a působí spíše motivačně než jakkoli jinak.

Nejen modrá je dobrá

Po technické stránce je de Blob zpracován opravdu parádně. Detailní grafika hýří barvami a skvěle splňuje požadavky samotného námětu hry. Ve spolupráci s hudebním doprovodem vytváří pro hráče dokonale příjemné prostředí. Je libo funk a nebo jazz? Ať si vyberte cokoliv, určitě se mnou budete souhlasit, že se autoři nápadu na soundtrack přesně trefili do toho, co tento typ hry potřebuje. Pohodová atmosféra nade vše. Dále je nutno zmínit zdařile zpracované video-sekvence, které se starají nejen o základní instruktáž v rámci ovládání a herních možností, ale zároveň jsou i velice vtipné. Doporučuji si chvíli počkat a nepřeskakovat, stojí opravdu za to. Mimo jiné vám také pomohou poznat několik spřátelených postav, které vás budou následně provázet jednotlivými oblastmi a s nimi spojenými úkoly.

I když je v titulu de Blob stěžejní hra pro jednoho hráče, vývojáři nezapomněli ani na multiplayer. K dispozici jsou tři odlišné módy, Paint Match, Blob Race a Blob on the Run, ve kterých se můžete utkat až se třemi dalšími kamarády. V každém z nich jde v zásadě o jednu jedinou věc – musíte nabarvit víc ploch než vaši soupeři. Jednotlivé módy se pak odlišují hlavně v podmínkách, za kterých je možno barvit. Někdy můžete barvit i přes plochy vašich soupeřů, zatímco jindy jde všechno nabarvit pouze jedinkrát a rozpoutává se tak opravdový boj o každý centimetr bezbarvé plochy.

Závěrem je nutno říci, že se konverze opravdu skvěle vydařila. Krásné technické zpracování vytváří společně s původním originálním námětem až nebezpečně působivé lákadlo, kterému je vskutku těžké odolat. K tomu všemu jednotlivé úrovně motivují k opakovanému hraní řadou splnitelných úkolů a tajných bonusů, takže se už tak solidní herní doba pro nejednoho z vás ještě o nějakou tu hodinku protáhne. I když ve hře chybí například podpora online hraní, větší rozmanitost úkolů či markantnější zapojení wii remotu do ovládání, jedná se o špičkový titul, který by měl alespoň na nějakou dobu upoutat pozornost každého fanouška konzolových her. Ne nadarmo byla nezávislá předloha k titulu de Blob tak oblíbená. Je opravdu zajímavé, co všechno se může vyvinout z běžné semestrální práce od partičky studentů, co říkáte?

de Blob
Xbox Xbox One
Windows PC
Nintendo DS
Wii Wii
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Velice zdařilý titul, který nám představuje v minulosti nesčetněkrát oceněný námět původně nezávislé hry, jenž byl převeden do velice slušivého grafického hávu za doprovodu geniálně vybraného soundtracku. Mňam!

Co se nám líbí a nelíbí?

Nádherné grafické zpracování, soundtrack, módy pro multiplayer, optimistické pojetí, vtipné video-sekvence.
Často se opakující úkoly, místy trochu zmatená kamera, některé ovládací prvky.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama