Darkest Dungeon Recenze Darkest Dungeon

Darkest Dungeon

Vilém Koubek

Vilém Koubek

13. 2. 2016 19:00 10
Reklama

V dnešní době, kdy je indie scéna doslova zahlcená roguelike tituly a dungeon crawlery musíte o své místo na výsluní bojovat s něčím netradičním. Už nestačí vysoká obtížnost, perfektně řemeslně zvládnutá hratelnost a líbivá grafika. Všechno už tu bylo, je a pravděpodobně i bude. A pokud nečníte z davu, velice rychle se v něm ztratíte. Vývojářské studio Red Hook Studios proto opepřilo svůj na první pohled standardní koncept depresí, beznadějí a celou řadou dalších negativních emocí.

LOVECRAFT, KÝČ A TMA

V temném světě Darkest Dungeon si podává ruce Lovecraft se standardními fantasy tématy. Správce rozlehlého panství zkrátka jednoho dne objevil cestu do podzemí, kde se mu podařilo otevřít tajemnou bránu. Vylezlo z ní pradávné zlo, které zaplavilo veškeré okolí hrůzou a terorem a zanechalo nebohého odvážlivce na pokraji šílenství.

Záhy zjistíte, že jste si tentokrát ukrojili možná až moc velký krajíc…

I skrz roušku paralyzujícího strachu si ale uvědomil, že je potřeba zlo porazit, a tak k sobě sezval hrdiny ze všech koutů světa. Asi tušíte, že právě v tomhle okamžiku přicházíte na scénu a jakožto neohrožený dobrodruh se hodláte vypořádat se vším, co se vám postaví do cesty. Záhy však zjistíte, že jste si tentokrát ukrojili možná až moc velký krajíc…

JÁ NA TO NEMÁM

Záměr skličovat a traumatizovat je zjevný už na první pohled z grafiky, která je temná, bohatá na detaily, ale zároveň přehledná. Autorům se do ní navíc podařilo vměstnat obrovskou porci stylu, takže každý pohyb nebo útok, ať už vašich postav či monster, vypadá skvěle a vydržíte se na něj dívat opravdu dlouho. To samé pak platí i o herních prostředích a v nich obsažených nepřátelích, kteří se mění podle toho, jakou část panství se vypravíte očišťovat od zla.

Měrou vrchovatou přilévá benzín do ohně také vypravěč, který hlubokým hlasem komentuje dění na obrazovce a rozplétá příběh. Jenže ač jsou všechny tyto drobnosti a detaily neskonale přínosné a zvládnuté na jedničku, ta pravá hrůza a deprese ze hry vychází až díky hratelnosti.

POD KŮŽÍ

Na povrchu funguje Darkest Dungeon velmi jednoduše – sestavíte si družinu čtyř hrdinů, nakoupíte pro ně zásoby a vybavení a vyrazíte do předem zvolené lokace zabíjet, plenit a rabovat. Jenže na rozdíl od podobných titulů vaše hlavní postavy nejsou neporazitelní hrdinové, ale docela křehké květinky, které se bojí tmy, nepřátel, smrti a tak nějak zkrátka všeho. Nezničitelné dobrodruhy z nich teprve musíte udělat, ovšem ne každý na to má.

Když se na vás ze tmy vyvalí horda zmutovaných prasat, nejeden váš „ostřílený“ hrdina si nadělá do brnění.

Samotné herní lokace se dělí na místnosti a chodby, které je propojují. Váš postup spočívá v tom, že si zvolíte místnost, do které chcete jít, projdete chodbou, v cíli se prostřednictvím tahových soubojů vypořádáte se vším, co na vás čeká, a zvolíte další místnost. Na první pohled jednoduchý princip se však s každým krokem komplikuje, protože vám dohořívá pochodeň. Čím slaběji osvětluje okolí, tím protáhlejší a děsivější jsou stíny a vaši svěřenci se začínají bát. Každá hloupost je stresuje daleko víc než za plného světla a postupně je přivádí do úzkých. S houstnoucí tmou navíc sílí nepřátelé, a když se na vás posléze ze tmy vyvalí horda zmutovaných prasat, nejeden váš „ostřílený“ hrdina si nadělá do brnění.

DOMEČEK Z KARET

Každá postava má svůj stresový práh, který znázorňuje ukazatel pod zdravím, a jakmile se okolo ní nahromadí až příliš strachu a beznaděje, zlomí se. V takovém okamžiku se můžou stát dvě věci. Pokud máte štěstí, váš hrdina se povznese nad svou křehkost, objeví v sobě duševní klid a vrhne se do boje s ještě větší vervou. Daleko pravděpodobněji se v něm ale probudí nějaká nehezká vlastnost, kterou celou dobu tutlal.

Darkest Dungeon
i Zdroj: Hrej.cz

Někteří propadají beznaději a pak vykřikují do okolí, že nic nemá smysl, čímž na zbytek party nakládají stres navíc. V jiných se ozve například masochismus, kvůli kterému se často nenechávají léčit a vrhají se do rány nepřátelům. Ať už se ale vaše postava zamotá do jakékoliv špatné vlastnosti, vždy vás čekají komplikace. Hromádky neštěstí útočí, jak se jim zachce, odmítají léčení, přemisťují se samovolně ve formaci a hlavně děsí všechny okolo sebe. Jedno takové zlomené kolo u vozu nakonec může vést k hromadné havárii, kdy se vám rozpadne celá čtveřice a pak si ona deprese a beznaděj sáhne i na vás jakožto hráče.

ČEKÁNÍ NA INFARKT

Sesypáním nicméně utrpení postav nekončí. Pokud je budete i nadále protahovat peklem, začne se jejich stres opět hromadit a jakmile přesáhne další práh, zabije je infarkt. No, a pokud jste dobře dávali pozor při zapnutí hry, kdy se vám snažila vysvětlit, že na každém rozhodnutí záleží a smrt je konečná, asi vám nemusím vysvětlovat, že vaši vycepovaní vraždiči a ultramágové tímto prostě skončí.

Za chyby se v těchhle kobkách platí tvrdou měnou, a pokud nedokážete unést vysokou obtížnost, pravděpodobně se během hraní zlomíte.

Darkest Dungeon má neustále zapnutý „hardcore mód“, kvůli kterému je smrt finální. Za chyby se v těchhle kobkách platí tvrdou měnou, a pokud nedokážete unést vysokou obtížnost, pravděpodobně se během hraní zlomíte. Naštěstí ale nejste, co se hrdinů týče, nijak omezení a po každé výpravě se vám naskytne možnost najmout si nové. Váš mlýnek na maso se proto může otáčet tak dlouho, dokud vám nedojdou peníze nebo dokud si konečně nepostavíte takovou skupinu, s níž se vám pomalu ale jistě začne dařit.

TEN DĚLÁ TO A TEN ZAS…

Při skládání družiny budete mít na výběr z široké palety povolání se svými omezeními, klady i zápory. Hrdinové navíc mají svou vlastní hlavu, a když se jim někdo nelíbí, do boje s ním odmítnou vytáhnout. Je proto na vás, abyste pečlivě vybírali skupiny, které fungují v boji i interně. Na kompromisy zapomeňte – kupředu vás posunou pouze úspěšné výpravy. Pokud z dungeonu utečete předčasně, sice si s sebou vezmete nalezené poklady, ale nedostanete zkušenosti, takže nevylevelujete a v náročnějších sekcích skončíte.

Darkest Dungeon
i Zdroj: Hrej.cz

Zároveň platí, že nebudete moct fungovat pouze s jednou skupinou dobrodruhů, protože jakmile se vrátíte z výpravy, nahromaděný stres automaticky nezmizí – své postavy musíte poslat do kostela či do hospody, aby se uklidnily a mezitím vyrazit do boje s někým jiným… Pod povrchem jednoduché hratelnosti se v Darkest Dungeon zkrátka skrývá velice komplexní systém, v němž je všechno propojené. Dobrodružství si proto pravděpodobně rozehrajete hned několikrát, než se vám konečně podaří „najet“ na tu správnou vlnu a postupně se na ní vézt.

DAŇ ZA ÚSPĚCH

Vysoká náročnost vám sice poleze na nervy, ale na druhé straně za každý úspěch dostanete velkou porci pocitu zadostiučinění, který je k nezaplacení. Žádný výlet do kobky se navíc neobejde bez aspoň špetky mrazivého adrenalinu, což je nakonec na hře to nejlepší, protože fatálnost vám nedá vydechnout.

Ačkoliv bych tedy byl velice rád, kdybyste Darkest Dungeon zkusili všichni, nedělám si iluze o tom, že u něj vydrží jen ti nejotrlejší z vás proškolení Souls hrami a jim podobnými.

Otřepané rčení „ještě jedna výprava a jdu spát“ funguje i zde na výbornou, a když se vám pak konečně podaří se odtrhnout, vstanete buď unavení, ale šťastní, nebo kompletně zdrcení. A právě v této skutečnosti – teda krom značně krkolomné češtiny – se vlastně skrývá nejpodstatnější problém hry. Stejně jako vaše hrdiny vás dovede zničit tím, že vám bez okolků vezme něco, na čem jste dlouho pracovali. Samozřejmě stále platí, že si za to budete moct sami, ale o to horší pocit selhání se může dostavit. Ačkoliv bych tedy byl velice rád, kdybyste Darkest Dungeon zkusili všichni, nedělám si iluze o tom, že u něj vydrží jen ti nejotrlejší z vás proškolení Souls hrami a jim podobnými.

Nic to ale nemění na faktu, že je Darkest Dungeon hra řemeslně výborná a po stránce hratelnosti dotažená do extrému. Je těžká, je zábavná, je nesmlouvavá a než se v ní naučíte chodit, pořádně vás ztrestá. Pak ale přijde čas, abyste jí to vrátili!

Darkest Dungeon
Windows PC

Verdikt

Vynikající a zároveň nesmlouvavý roguelike dungeon, kterému nedělá problém zlomit vůli hrdinů ani vás. Vypadá skvěle, hraje se výborně, vydrží dlouho, ale to nejlepší z něj dostanou pouze fajnšmekři a hardcore hráči.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama