Crossplay Borderlands 3 nebude podporovat konzole PlayStation. Vydavatel možná nechce platit Sony
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Crossplay Borderlands 3 nebude podporovat konzole PlayStation. Vydavatel možná nechce platit Sony

Crossplay Borderlands 3 nebude podporovat konzole PlayStation. Vydavatel možná nechce platit Sony

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

27. 5. 2021 14:13

Populární střílečka Borderlands 3 se brzy dočká podpory meziplatformního multiplayeru. Na bojiště tak bok po boku vyběhnou hráči z PC, Xboxu i Stadie. Chybět ale budou jejich spoluhráči s konzolemi PlayStation, vydavatel Take-Two totiž studiu Gearbox přikázal odstranit podporu konzolí Sony.

Reklama

  • Borderlands 3 nebude podporovat crossplay na PlayStationu
  • Důvod známý není, jde o rozhodnutí Take-Two
  • Spekuluje se ale o tom, že jsou na vině podmínky Sony

Na Twitteru to sdílel šéf Gearboxu Randy Pitchford. Na jednu stranu potvrdil “dobrou zprávu”, že je aktualizace připravena a byla odeslána k finální certifikaci platformám. Zároveň ale dodal, že vydavatel studiu nařídil vynechat podporu platformy PlayStation. Proč? To už nespecifikuje.

Jeden pravděpodobný důvod ale existuje. Na začátku měsíce totiž v rámci soudního sporu mezi Apple a Epicem unikly dokumenty Sony, které specifikují, za jakých podmínek společnost dovoluje studiím crossplay na konzolích PlayStation používat. Ty přímo určují, že studia musí Sony odvádět poplatky v momentě, kdy celkový podíl výnosů PSN dělený celkovým podílem hraní na PlayStationu klesne pod koeficient 0,85. 

To v jednoduchosti znamená, že pokud na konzolích PlayStation hraje vysoký podíl celkové meziplatformní komunity, ale výnosy tomu neodpovídají (tedy že hráči za mikrotransakce výrazně více utrácejí třeba na konkurenčním Xboxu), studio musí Sony doplácet rozdíly. Společnost argumentuje tím, že poskytuje svou infrastrukturu a logicky chce na oplátku vidět jistotu svých podílů.

Jde o poměrně komplikovanou záležitost a nebyly zveřejněny další podrobnosti těchto podmínek, dle Epicu je ale Sony jediná společnost, která po studiích nějaké poplatky vyžaduje. Ostatní platformy jsou meziplatformnímu hraní otevřenější. Výše zmíněný důvod samozřejmě není nijak potvrzený, je tedy třeba jej brát s rezervou.

Tak jako tak je zřejmě Pitchford rozčarovaný. Zdá se totiž, že rozhodnutí přišlo na poslední chvíli a část práce autorů přijde vniveč. 

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama