Control se znovu dočkal hezčího kabátku. Za vylepšením vizuálu tentokrát stojí modifikace od jednoho z vývojářů studia Remedy
i Zdroj: Remedy Entertainment
Control Novinka Control se znovu dočkal hezčího kabátku. Za vylepšením vizuálu tentokrát stojí modifikace od jednoho z vývojářů studia Remedy

Control se znovu dočkal hezčího kabátku. Za vylepšením vizuálu tentokrát stojí modifikace od jednoho z vývojářů studia Remedy

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

14. 5. 2023 09:30 1

Akční hra Control od společnosti Remedy je možná sice už téměř čtyři roky stará, ale díky zvolenému vizuálu, částečně zničitelnému prostředí a kontrastu mezi světlem a tmou je stále jednou z lépe vypadajících her. Až dosud ji však na PC trápily občasné problémy. Například se zde objevovaly chvíle, kdy se vám textury načítaly opožděně, nebo moment, kdy jste zapnuli automatické HDR ve Windows (hra vlastní HDR ještě před pár měsíci neměla) a tmavá šedá pak zůstávala tam, kde by měla být původně černá, a bloom také snižoval detaily. Jak upozornilo nicméně Digital Foundry, tyto problémy byly nově vyřešeny díky stále vylepšované modifikaci od jednoho z vývojářů.

Reklama

  • Control dostává na PC grafickou modifikaci, která výrazně vylepšuje vzhled hry
  • Za jejím vytvořením stojí jeden z vývojářů studia Remedy

Filippo Tarpini, vedoucí vývojář Unreal Enginu, který nastoupil do Remedy šest měsíců po uvedení Control už dříve učinil řadu vylepšení, která učinila hru lepší. Nejprve vydal např. možnost odemknout rozlišení a poměr stran s použitím HDR a nyní v nové verzi modifikace zahrnul i dále vylepšenou funkci HDR ultrawide DLSS RT, která výrazně vylepšuje vzhled hry. 

Jak potvrzuje video Digital Foundry, které se této funkci věnuje, jedná se o mod, který musí mít každý, kdo má monitor s HDR. Video, které funkci ukazuje přímo v akci, zdůrazňuje zejména to, že nativní implementace tohoto systému nyní konečně přináší nepřehlédnutelná vylepšení oproti běžnému HDR ve Windows, a upřímně, vypadá opravdu výborně. Světlé scény vypadají nyní o méně rozmazaně, tmavé jsou naopak správně protkané temnotou a u vysoce kontrastních barev, jako je bílá a černá, nedochází k přepálení tohoto kontrastu.

Kromě toho tento mod přidává také úplně nové nastavení textur, jednoduše zvané “Max”, které zlepšuje pomalé streamování textur. Jeho použitím mohou hráči někdy dle autora eliminovat, jindy zase výrazně zmínit případy textur s nízkým rozlišením. A nejen to, pokud jste modifikaci dříve nezkoušeli a měli jste problém se hrou, starší mod už delší dobu také opravuje problémy se spouštěním. Dříve se totiž objevoval problém, kdy se hře někdy nepovedlo detekovat vaši DX12 kartu, pokud nebyla ze sérií Nvidia nebo AMD, jako tomu je v případě grafických procesorů značky Intel Arc.

Pokud jde naopak o další vlastnosti Tarpiniho modifikace, nad rámec starší podpory širokoúhlých monitorů dále hru rozšiřuje i o nové funkce. Důkazem budiž následující: Více světelných paprsků, které jsou ve hře započítané při zapnutí ray-tracingu; zvýšení rozlišení volumetrických efektů, jako je kouř nebo výbuchy; lepší streamování textur, kdy je text lépe čitelný na dálku; a nižší počet případů doskakování předmětů. Mimo to pak opravuje mod i další věci, kterých si kromě druhého všimnete, pokud máte silnější sestavu. Příkladem je zobrazení efektu filmového zrna, který se u RTX karet objevuje při DLSS (verze 3.1.1); volba pro nastavení sytosti barev uživatelského rozhraní a nová podpora DLAA od Nvidie, která je založena na strojovém učení.

DLAA, které jsme takto naťukli vypadá navíc na videu velice dobře a ve srovnání se staršími vyhlazování, jako bylo TAA, redukuje neduhy, ale současně nesahá tolik do výkonu. To je rozdíl oproti ray-tracingu, který je v nové verzi přesným opakem. Jak totiž radí Digital Foundry, nové nastavení budete skutečně chtít zapnout jen v případě, že vám doma sedí výkonná sestava, a ani tehdy vám nesmí vadit snížení snímkové frekvence o 30 až 40 %. 

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama